Ciorba de fasole

Ciorba de fasole este o specialitate românească, foarte populară mai ales în perioadele de post. Vorbim de o mâncare ieftină, din ingrediente simple, dar foarte hrănitoare, sănătoasă și, totodată, savuroasă. În varianta clasică, aceasta se prepară din fasole boabe, morcovi, ardei gras, ceapă, țelină, roșii în bulion, puțin ulei, borș și condimente (sare, piper negru, cimbru, pătrunjel).

Desigur, pot exista variațiuni în care se mai adaugă păstârnac, rădăcină de pătrunjel, usturoi, dar și alt tip de verdețuri verdețuri, cum ar fi mărarul, leușteanul sau tarhonul. Acestea nu influențează considerabil aportul caloric, ci mai degrabă paleta de arome și conținutul de micronutrienți.

Principalul secret în prepararea acestui fel de mâncare constă în hidratarea temeinică a boabelor de fasole înainte de gătire. Se recomandă punerea la înmuiat a fasolei peste noapte. Ulterior, fasolea se clătește și se pune la fiert, iar pentru a reduce riscul de balonare, e indicat să fie schimbată apa după ce dă în clocot de câteva ori.

Calorii ciorbă de fasole

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 34,2 Calorii | 68,4 Calorii | 102,6
Proteine| 1,8 Proteine | 3,6 Proteine | 5,4
Lipide | 0,8 Lipide | 1,6 Lipide | 2,4
Carbohidrați | 5,2 Carbohidrați | 10,4 Carbohidrați | 15,6
Fibre | 1,2 Fibre | 2,4 Fibre | 3,6

 

Alte exemple de preparate tradiționale românești: