Cartofi la cuptor

Denumirea de cartofi la cuptor este mai degrabă una generică, pentru că nu face referire la un preparat anume ci la un mod de găti această legumă atât de populară în tradiția noastră culinară și nu numai. Putem spune așadar că există mai multe tipuri de cartofi la cuptor, care au un comun faptul că se prepară prin coacere la temperaturi ridicate dar totodată se deosebesc prin diferite aspecte care țin de rețete. Cea mai simplă variantă de cartofi la cuptor sunt cartofii copți în coajă, care conțin și cele mai puține calorii dacă sunt consumați ca atare, eventual cu puțină sare presărată pe deasupra. Mai exact, această variantă de cartofi la cuptor are doar 93 de calorii la suta de grame, cu un aport  de 21,2 grame de carbohidrați și 2,5 grame de proteine. Pot conține și o cantitate infimă de lipide iar dacă sunt consumați în coajă vin și cu 2,2 grame de fibre,  benefice pentru digestie.

Există și varianta de cartofi la cuptor care se gătesc la tavă, curățați de coajă, tăiați cubulețe și asezonați cu ulei, rozmarin, usturoi și alte condimente. Pentru că această variantă este asociată cel mai adesea cu denumirea de cartofi la cuptor ne vom referi în continuare la ea. Spre deosebire de cartofii copți în coajă, acest tip de cartofi la cuptor are un conținut mai mare de calorii care se datorează in principal uleiului cu care se ung înainte de a fi puși la copt. O cantitate de 100 de grame de cartofi la cuptor preparați în acest mod poate ajunge până la 150 de calorii, având un aport de carbohidrați aproape identic cu cei copți în coajă dar o cantitate de lipide care poate ajunge până la 6 grame. De asemenea, cartofii la cuptor gătiți la tavă nu conțin fibre, iar conținutul de proteine poate crește până la 6 grame.

Dacă luăm în considerare faptul că acest tip de cartofi la cuptor se consumă de obicei ca garnitură pentru carne, o astfel de porție completă are un aport mai mare de proteine însă poate conține și mai multe calorii, mai ales dacă e vorba de carne grasă.

Cartofii la cuptor pot fi considerați un aliment sănătos dacă sunt consumați în cantități moderate pentru a limita aportul de calorii care favorizează excesul ponderal.

Chiar dacă sunt copți cu ulei, conținutul de lipide este mult mai redus în comparație cu cartofii prăjiți, iar riscurile pentru sănătate sunt și ele mai reduse având în vedere că în cazul cartofilor la cuptor nu există grăsimi trans, care duc la creșterea nivelului de colesterol. De asemenea, este exclus și potențialul cancerigen care a fost mai recent atribuit cartofilor prăjiți din cauza acrilamidei care se formează când amidonul este ars la temperaturi mari. Acest lucru nu se întâmplă cânt cartofii sunt copți la cuptor, iar pentru a exclude orice risc se recomandă ca temperatura de coacere să nu depășească 120 de grade Celsius.

Cartofii la cuptor vin cu un aport de substanțe antioxidante care protejează  organismul împotriva unor boli cronice și altor probleme de sănătate cauzate de stresul oxidativ produs de radicalii liberi. Aceștia modifică structura și funcționalitatea celulelor în urma unor reacții chimice pe care le inițiază, iar antioxidanții neutralizează radicalii liberi înainte să reacționeze cu celulele. Cartofii la cuptor sunt și o bună sursă de potasiu, care este benefic pentru sănătatea inimii și vaselor sanguine, reducând riscul de hipertensiune arterială asociat cu excesul de sare.

Pentru a le amplifica beneficiile, consumă cartofi la cuptor ca garnitură pentru pește sau carne slabă, împreună cu porție generoasă de salată verde sau salată de roșii. De asemenea, merg foarte bine cu o salată de murături, care conțin probiotice și sunt benefice pentru  flora intestinală.

Calorii cartofi la cuptor

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 149 Calorii | 298 Calorii | 447
Proteine| 6 Proteine | 12 Proteine | 18
Lipide |4,5 Lipide | 9 Lipide | 13,5
Carbohidrați | 21,1 Carbohidrați | 42,2 Carbohidrați |63,3
Fibre | 0 Fibre | 0 Fibre | 0

Alte preparate sănătoase cu cartofi, pe care le poți include într-un plan alimentar echilibrat sunt:

  • Piure de cartofi (113 calorii/100 grame)
  • Cartofi natur (102 calorii/100 grame)
  • Cartofi fierți (87 calorii/100 grame)
  • Cartofi gratinați (180 calorii/100 grame)
  • Mâncare de cartofi (60 calorii/100 grame)