Ciuperci

Consumul de ciuperci se numără printre obiceiurile alimentare sănătoase pentru că vorbim de un aliment cu puține calorii și un aport bogat de proteine, alături de vitamine din complexul B și vitamina D. Trebuie să ținem cont totuși că aportul scăzut de calorii este asociat cu ciupercile crude, iar după cum știm acestea necesită o minimă preparare. În timpul acestui proces se adaugă și alte ingrediente, așa că o zacuscă sau o tocană de ciuperci de ciuperci va avea mai multe calorii decât ciupercile crude. Spre exemplu 100 de grame de ciuperci crude au doar 22 de calorii, dar dacă le sotezi la tigaie cu ulei de măsline, vei obține o garnitură delicioasă, dar cu 157 de calorii la suta de grame. Nici in acest caz nu putem spune că e vorba de un număr foarte mare de calorii, însă față de ciupercile crude diferența e semnificativă. La fel întâmplă  și dacă gătești ciuperci la cuptor adăugând puțin unt sau cașcaval, nemaivorbind de mâncărurile mai elaborate care conțin ulei și carne grasă.

Dacă vrei să beneficiezi de un aport cât mai scăzut de calorii, îți recomandăm ciuperci fripte pe grătar sau pe plită, doar cu puțină sare presărată pe deasupra.

Aceste calorii sunt furnizate în proporție aproximativ egală de 3,3 grame de carbohidrați și 3,1 grame de proteine. De asemenea, în ciuperci se mai găsește și o cantitate neglijabilă de lipide, de doar 0,3% precum și un gram de fibre la suta de grame.

Revenind în zona culinară, ciupercile sunt un aliment foarte versatil, putând fi preparate într-o mare varietate de moduri, atât în meniurile vegetariene sau vegane cât și în cele destinate acelora care preferă carnea. Aceasta pentru că ciupercile pot fi o excelentă garnitură pentru carne și totodată pot suplini carnea în preparatele vegetariene prin aportul de proteine și vitamina D, fără a se ridica însă la nivelul acesteia.

Dacă vrei să slăbești sau să-ți menții silueta, ciupercile sunt o alegere alimentară inspirată atât datorită numărului mic de calorii, cât și aportului de proteine, care se digeră mai greu decât carbohidrații și mențin astfel o senzație de sațietate prelungită, datorită căreia mănânci mai rar și mai puțin. În curele de slăbire e recomandat să consumi ciuperci  în combinație cu legume și verdețuri, care conțin la rândul lor puține calorii și au un aport important de minerale, vitamine și fibre. Tocănițele de ciuperci, ghiveciul de legume sau supele cremă de ciuperci sunt cele mai bune exemple de alimente cu acest ingredient care pot fi incluse într-o dietă de slăbit dar și într-un regim sănătos.

În ceea ce privește calitățile nutriționale, ciupercile se remarcă datorită conținutului de  vitamine din complexul B, prin care susțin funcționarea sistemului nervos central, funcțiile metabolice și procesul de regenerare celulară. Datorită acestor vitamine, consumul de ciuperci contribuie la creșterea nivelului de energie și combaterea oboselii, la îmbunătățirea capacităților cognitive și a stării de spirit.

Ciupercile se numără printre puținele alimente ce conțin vitamina D, pe care în mod normal organismul o sinterizează sub influența razelor solare asupra pielii. Nu se poate spune că prin consumul de ciuperci poate fi suplinită lipsa expunerii la soare însă acestea aduc un mic aport de vitamina D, care contribuie la întărirea imunității și intermediază absorbția calciului în oase. Alte beneficii ce pot fi asociate consumului de ciuperci sunt reducerea stresului oxidativ, reglarea glicemiei și a tensiunii arteriale, precum și prevenirea anemiei, datorită aportului de fier. Totuși ciupercile singure nu pot rezolva toate aceste probleme, fiind necesară includerea lor într-o dietă echilibrată, ca parte integrantă a unui stil de viață sănătos.

Nu in ultimul rând, trebuie să ai mare grijă de unde procuri ciupercile pentru consum întrucât dintre ele pot conține substanțe toxice care cauzează intoxicații severe, iar in acest caz nune referim doar la ciupercile otrăvitoare.

Calorii ciuperci

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 22 Calorii | 44 Calorii | 66
Proteine| 3,1 Proteine | 6,2 Proteine | 9,3
Lipide | 0,3 Lipide | 0,6 Lipide | 0,9
Carbohidrați | 3,3 Carbohidrați | 6,6 Carbohidrați | 9,9
Fibre | 1 Fibre | 2 Fibre | 3

 

Alimente sănătoase cu ciuperci, pe care le poți include într-un plan alimentar echilibrat:

Supă cremă de ciuperci (65 calorii/100 grame)

Risotto cu ciuperci (89 calorii/100 grame)

Ciuperci la tigaie (157 calorii/100 grame)

Escalop de pui cu ciuperci (213 calorii/100 grame)

Zacuscă de ciuperci (103 calorii/100 grame)