Coliva

Coliva este un preparat-simbol, specific ritului ortodox, care în România este nelipsit de la ceremoniile religioase închinate persoanelor dragi care au trecut în neființă. Coliva se prepară în mod special pentru pomeni sau parastas, dar nu este neobișnuit să fie servită și cu alte ocazii, mai puțin triste. Sunt foarte multe persoane care apreciază acest desert delicios și foarte hrănitor și se bucură de el ca atare, fără a-i conferi încărcătura simbolică.

Este bine, totuși, să nu se facă abuz de consumul ei, deoarece are conținutul caloric al unei prăjituri! Dacă la origini, coliva se prepara din grâu fiert cu miere de albine, acum acest „dulce” are o compoziție mult mai bogată. Pe lângă diversele arome adăugate (coajă de lămâie sau portocale și esențe după bunul plac), precum și ingredientul principal, care poate fi grâu sau arpacaș, coliva mai conține mult zahăr, nuci pisate, stafide și alte fructe uscate – toate cu o densitate calorică ridicată. Totuși, trebuie menționat faptul că, spre deosebire de prăjituri, coliva furnizează o cantitate apreciabilă de fibre, care ar putea să aibă un efect compensator și să reducă impactul asupra glicemiei. Cu toate acestea, dacă ții la siluetă, consumă coliva în cantități moderate, ocazional.

Calorii colivă

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 276,8 Calorii | 553,6 Calorii | 830,4
Proteine| 6,3 Proteine | 12,6 Proteine | 18.9
Lipide | 16,4 Lipide | 33,2 Lipide | 49,8
Carbohidrați | 29,4 Carbohidrați | 58,8 Carbohidrați | 88,2
Fibre | 5,6 Fibre | 11,2 Fibre | 16,8

Alte exemple de gustări și deserturi și conținutul lor caloric:

  • plăcintă cu mere (186 calorii/100 g)
  • ștrudel cu brânză (300 calorii/100 g)
  • covrig cu semințe (355 calorii/ 100 g)
  • pandișpan (340 calorii/ 100 g)
  • negresă (474 calorii/ 100 g)