Cum sa prepari clătite cu ovăz în doar câteva minute? 5 rețete simple
În general, clătitele nu prea sunt privite cu ochi buni când vine vorba de diete sănătoase și mai ales de diete pentru slăbit, din cauză ca au un aport caloric ridicat și un conținut nutrițional scăzut.
14.05.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 53 secundeAltfel stau lucrurile însă când vine vorba de clătitele cu ovăz, care constituie o alternativă mai sănătoasă a clătitelor clasice și sunt cel puțin la fel de savuroase ca acestea.
Clătitele cu ovăz sunt sățioase, așa ca nu trebuie să mănânci o farfurie cu vârf pentru a te sătura, conțin fibre care ajută la digestie și totodată scad nivelul de colesterol, îți oferă energie pe tot parcursul zilei și o cantitate importantă de nutrienți esențiali de care organismul tău are nevoie pentru a funcționa normal. Pe de altă parte, clătitele cu ovăz sunt și un aliment versatil pe care îl poți prepara în diferite moduri, iar dacă ai nevoie de câteva sugestii în acest sens, ți le oferim în cele ce urmează.
Clătite cu ovăz simple
Este firesc să începem cu această rețetă de clătite cu ovăz întrucât reprezintă varianta de bază din care pot fi dezvoltate și alte rețete mai complexe care vor urma după ea.
Ingrediente:
- 150 de grame de făină de ovăz;
- 250 de mililitri de lapte;
- Două ouă.
În primă fază se bat ouăle bine ca la omletă, după care se adaugă treptat făina de ovăz și laptele, amestecând în continuare pentru a nu se forma cocoloașe. Când compoziția devine omogenă se lasă cam 5 minute să se înmoaie bine făina de ovăz, timp suficient să pregătești tigaia în care vei coace clătitele cu ovăz.
Aceasta se unge cu puțin ulei sau unt și se lasă la foc mic până compoziția este gata. Se adaugă câte 2-3 linguri din această compoziție în tigaie și se lasă 1-2 minute până când foaia se rumenește, după care se întoarce pe cealaltă parte.
Clătite cu ovăz și banane
Este poate cea mai cunoscută rețetă de clătite cu ovăz întrucât bananele se împacă foarte bine cu acest tip de cereale integrale.
Ingrediente:
- 3 banane;
- Două ouă;
- 3-4 linguri de fulgi de ovăz.
Este de preferat ca una dintre banane să fie mai mare și mai coaptă iar pentru a prepara aceste clătite cu ovăz trebuie să începi prin a pasa această banană cu o furculiță până când obții un piure. Se adaugă apoi ouăle și se amestecă bine, după care se pun și fulgii de ovăz continuând să amesteci până când totul devine o compoziție omogenă. Aceasta se lasă circa 5 minute pentru ca fulgii de ovăz să se înmoaie, timp în care cele două banane mai mici se taie rondele.
Se unge apoi o tigaie cu un stat subțire de ulei, după care se aranjează rondelele de banană astfel încât să acopere tot fundul tigăii. Peste ele se adaugă compoziția și se lasă la foc mic circa 10 minute, acoperind vasul cu un capac. Clătitele cu ovăz se întorc apoi pe cealaltă parte și se mai lasă 5 minute pe foc fără capac, după care pot fi servite calde sau reci.
Clătite cu ovăz și morcov
Dacă îți dorești niște clătite cu ovăz și un plus de vitamine poți să apelezi la această rețetă foarte simplu de preparat.
Ingrediente:
- 1-2 morcovi;
- 50-100 de grame de fulgi de ovăz;
- 150-200 de mililitri de lapte.
Mai întâi se pun morcovii la fiert, însă poți să îi folosești și în stare crudă, în funcție de preferințe și de timpul pe care îl ai la dispoziție. Indiferent de opțiune, morcovii cruzi sau fierți se pun într-un blender împreună cu fulgii de ovăz și laptele și se amestecă bine până când rezultă o compoziție fină, care este „aluatul” pentru clătitele cu ovăz.
Se pune apoi puțin ulei într-o tigaie care se încinge la foc mic, după care se adaugă compoziția cu o lingură sau un polonic cât să acopere întreaga suprafață a vasului. Clătitele cu ovăz și morcov se rumenesc pe ambele părți, după care se pot consuma simple sau cu cremă de brânză ori diverse piureuri din fructe.
Clătite cu ovăz și semințe de chia
Este o idee bună să adaugi și semințe de chia în clătitele cu ovăz, dat fiind faptul că și acestea conțin cantități mari de vitamine minerale și substanțe antioxidante.
Ingrediente:
- O cană plină cu făină sau fulgi de ovăz;
- 3 linguri de semințe de chia;
- Un pahar cu lapte;
- O jumătate de linguriță de bicarbonat;
- O linguriță de scorțișoară pudră.
Pentru început, toate ingredientele cu excepția laptelui se amestecă într-un bol, după care se adaugă laptele treptat continuând să amesteci. În cazul în care compoziția pare prea uscată poți suplimenta cantitatea de lapte până când ajunge la consistența dorită.
Se lasă apoi timp de 10-15 minute pentru ca semințele de chia și ovăzul să se înmoaie bine în lapte, după care se trece la procedura deja cunoscută de coacere într-o tigaie antiaderentă, unsă cu puțin ulei sau unt și ținută pe aragaz la foc mic.
Clătite cu ovăz, afine și nuci
Ultima rețetă de clătite cu ovăz pe care ți-o prezentăm azi propune o combinație sănătoasă și delicioasă deopotrivă, ce îmbină trei ingrediente pline de proprietăți benefice pentru organism.
Ingrediente:
- 100 de grame de fulgi de ovăz;
- 200 de mililitri de lapte;
- Două ouă;
- 50 de grame de nuci mărunțite;
- 100 de grame de afine;
- O linguriță de praf de copt.
Pentru început se bat ouăle, după care se adaugă laptele, fulgii de ovăz și celelalte ingrediente, amestecând totul bine pentru a se obține o compoziție omogenă, fără cocoloașe. Lasă compoziția cel puțin 10 minute pentru ca fulgii de ovăz să se înmoaie bine în lapte și ou, după care poți trece la etapa finală ce implică folosirea tigăii și pe care nu ți-o mai explicăm pentru că în mod sigur ai reținut-o din descrierile anterioare.
Acestea sunt doar câteva din rețetele pe baza cărora îți poți prepara clătite cu ovăz, însă bineînțeles că ai libertatea de a le modifica după cum dorești, adăugând ingrediente noi sau modificând cantitățile pentru ca totul să iasă exact pe placul tău.
Biscuiți cu fulgi de ovăz: rețete și secrete
16.05.2024