Cura cu boabe de muștar – informații, părerile specialiștilor, recomandări
Până nu de mult, boabele de muștar erau cunoscute ca fiind un condiment folosit în bucătărie pentru a da o aromă specială sosurilor și diverselor preparate sau conserve de legume. Mai recent au fost aduse în atenție și proprietățile benefice ale acestui ingredient, astfel că în ultima vreme se vorbește tot mai frecvent despre cura cu boabe de muștar. În acest sens, și părerile specialiștilor sunt încurajatoare, confirmând beneficiile pentru sănătate pe care le poate după sine atrage cura cu boabe de muștar.
02.04.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 47 secundeDespre acest subiect vom vorbi și noi în continuare, explicându-ți de ce este recomandată o cură cu boabe de muștar și care sunt pașii de urmat. De asemenea, îți vom prezenta și câteva păreri și recomandări venite din partea specialiștilor cu privire la cura cu boabe de muștar.
Ce conțin boabele de muștar
Părerile încurajatoare cu referire la cura cu boabe la muștar au la bază conținutul de elemente nutritive din compoziția acestui condiment. Mai exact, boabele de muștar constituie o sursă de vitamine din complexul B, vitamina C și vitamina K, cărora li se adaugă minerale precum calciul, zincul fierul, cuprul, potasiul, magneziul, fosforul, sodiul, seleniul și manganul. Ca valori nutritive, o linguriță de boabe de muștar (aproximativ 20 de grame) conține 101,6 calorii, 7,24 de grame de grăsimi, 5,22 de grame de proteine și 2,44 grame de fibre.
Așadar, o cură cu boabe de muștar constituie o bună modalitate de a oferi organismului niște nutrienți indispensabili funcționării normale, iar părerile medicilor și nutriționiștilor sunt unanim în favoarea acestui argument.
Cum se ține cura cu boabe de muștar
Există două modalități distincte de a urma o cură cu boabe de muștar, în funcție scopul pe care ți l-ai propus de. Înainte de a trece la prezentarea celor două tipuri de cură cu boabe de muștar trebuie precizat că există tei soiuri distincte ale acestui ingredient. Este vorba de muștarul alb, ce brun și cel negru, iar în cura cu boabe de muștar este recomandat să fie folosite cele negre, iar în lipsa acestora cele brune. Părerile sunt oarecum împărțite în această privință, existând voci sare susțin că trebuie folosite doar boabe negre și voci care susțin că și cel brune sunt la fel de eficiente.
Cura cu boabe de muștar întregi
În acest caz regulile sunt simple și presupun administrarea a 3 lingurițe de boabe de muștar, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale, pe parcursul a 3 luni. Este foarte important ca boabele să fie înghițite întregi, fără a le mesteca sau a le sfărâma în dinți pentru a-și elibera aroma.
Această variantă de cură de cu boabe de muștar este recomandată persoanelor care suferă de ulcer, dar și celor care au colesterolul mărit și vor să îl aducă la nivelul normal.
Cura cu boabe de muștar pisate
Regulile enumerate mai sus sunt valabile și în această variantă de cură cu boabe de muștar, doar că de această dată se zdrobesc sau se macină, iar aceeași cantitate de 3 lingurițe se amestecă într-un pahar cu apă sau suc natural și se bea cu 30 de minute înainte de fiecare masă principală a zilei. Sunt păreri conform cărora băutura poate fi preparată și sub formă de infuzie, adăugând boabele pisate sau măcinate în apă fierbinte și lăsând vasul acoperit timp de 10 minute. Soluția infuzată poate fi băută caldă cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă, sau se poate prepara mai devreme, pentru a avea timp să se răcească.
În acest caz, cura cu boabe de muștar este recomandată celor care vor să slăbească sănătos, dar și pentru reglarea tranzitului intestinal.
În ambele variante, durata recomandată este de trei luni iar cura cu boabe de muștar poate fi reluată după o lună de pauză.
Părerile specialiștilor despre cura cu boabe de muștar
Deși până la acest moment nu există suficiente studii elocvente care să aibă în centrul atenției cura cu boabe de muștar, numeroși nutriționiști și medici cu diferite specializări nu au ezitat să îți exprime părerile pe marginea acestui subiect, bazându-se pe conținutul nutrițional.
Din opiniile acestora se desprind următoarele beneficii ale unei astfel de cure ținute după regulile menționate mai sus:
Stimularea metabolismului
Gustul picant al boabelor de muștar este dat de niște compuși implicați în mecanismul de apărare al plantei. Aceștia se activează când boabele sunt zdrobite, iar odată ajunse în organismul uman, pot accelera cu până la 15% procesul de ardere a caloriilor, favorizând astfel procesul de slăbire. Din acest motiv, pentru pierderea kilogramelor în plus se recomandă cura cu boabe de piper zdrobite.
Protejarea sănătății inimii
Boabele de muștar conțin fibre solubile care se transformă în intestin într-o soluție de consistența unui gel, ce reține o parte din colesterolul din tractul digestiv, care este apoi eliminat pe cale naturală. Contribuie astfel la menținerea unui nivel optim de colesterol în sânge și astfel previne hipertensiunea arterială și alte afecțiuni cardiovasculare pe care aceasta le poate genera.
Îmbunătățirea digestiei
Cura cu boabe de muștar favorizează secreția de suc gastric ce contribuie la procesul de digestie din stomac și totodată aduce in organism un aport suplimentar de enzime digestive implicate în metabolizarea proteinelor și carbohidraților. De asemenea, fibrele insolubile pe care le conțin boabele de muștar dau volum materiilor fecale iar soluția gelatinoasă produsă de fibrele solubile favorizează deplasarea acestora către colon, îmbunătățind tranzitul intestinal.
Întărirea imunității
În compoziția boabelor de muștar se găsește și o anumită cantitate de vitamina C, care, administrată zilnic în cadrul unei astfel de cure, ajută organismul să se protejeze mai eficient împotriva agenților patogeni. Aceasta pentru că vitamina C este implicată în funcționarea sistemului imunitar, stimulând producția de leucocite, care luptă direct cu microorganismele pătrunse în corp. În același timp, vitamina C acționează și ca antioxidant, susținând sistemul imunitar în acțiunea de neutralizare a radicalilor liberi ce afectează celulele prin stres oxidativ.
În concluzie, cura cu boabe de muștar poate fi o metodă eficientă de a controla nivelul de colesterol, dar și pentru a scăpa de câteva kilograme în plus. De asemenea, este recomandată pentru îmbunătățirea digestiei, întărirea sistemului imunitar și prevenirea stresului oxidativ.
Ce este iarba grasă și ce beneficii are?
18.07.2024