Ce trebuie sa stiti despre vitamina C

Timp estimat de citire2 minute, 54 secunde

Vitamina C (sau acidul ascorbic) este fara doar si poate una din cele mai eficiente substante cu rol antioxidant. Aceasta vitamina solubila in apa ajuta la stoparea proceselor degenerative si la bunul mers al intregului organism.

Acidul ascorbic are o istorie destul de lunga, prima data fiind mentionat in secolul 16impreuna cu afectiunea care l-a facut celebru-scorbutul. Organismul uman nu este capabil sa sintetizeze aceasta vitamina, motiv pentru care dieta si suplimentele alimentare sunt cele mai importante surse.

Utilitatea vitaminei C

  • Vitamina C participa la formarea colagenului (componenta esentiala a cartilajelor, tendoanelor, ligamentelor, pielii si oaselor).
  • Fara vitamina C metabolizarea aminoacizilor si sinteza hormonilor nu ar fi posibila.
  • Rata de absorbtie a calciului si a fierului sunt direct influentate de catre vitamina C.
  • Putem afirma ca stalpul de sustinere al sistemului imunitar este vitamina C.
  • Cicatrizarea corecta si vindecarea plagilor are nevoie de o cantitate adecvata de vitamina C.
  • Rolul antioxidant al vitaminei C ajuta intreg organismul sa lupte impotriva a numeroase afectiuni, printre care se numara si cancerul, diabetul zaharat sau afectiunile cardiovasculare.
  • Vitamina C poate fi considerat un conservant natural pentru alimente

Surse naturale de vitamina C

Cele mai bune surse de vitamina C sunt fructele si legumele. Astfel, o dieta bogata in acestea ofera zilnic o cantitate adecvata de vitamina C. Legumele precum ardeiul gras, patrunjelul, legumele cu frunze verzi (spanac, varza, broccoli), usturoiul, cartofii, morcovii si conopida sunt printre cele mai bune surse de acid ascorbic. In aceeasi masura, fructele vor aduce un plus de vitamina C. Dintre acestea amintim ca cele mai bune surse: citricele, kiwi, papaya, fructele de padure, pepenele galben, caisele, ciresele, strugurii si fructul kaki. Astfel o dieta bazata pe 3-5 portii de fructe sau legume va ajuta organismul sa lupte printr-un aport corect de vitamina C.

Recomandari

Daca alimentatia este singura sursa de vitamina C, atunci riscul de aparitie a toxicitatii legate de o supraincarcare cu vitamina C este apropape imposibil. Daca se opteaza insa pentru suplimentele alimentare, atunci trebuie sa existe limite in aportul acestora. Astfel, doza zilnica recomandata de vitamina C este de 75-90 mg. Limita maxima admisa si peste care apare toxicitatea acestui compus este de 2000mg/zi. Organismul uman este intr-o continua schimbare, motiv pentru care si nevoile se pot modifica. Pornind de la acest lucru va propunem urmatoarele recomandari, in functie de varsta:

  • 0-6 luni – 40 mg
  • 7 luni -1 an – 50 mg
  • 1-3 ani – 15 mg
  • 4-8 ani – 25 mg
  • 9-13 ani – 45 mg
  • 14 – 18 ani (65-75mg);
  • adulti – (75-90 mg);
  • femei insarcinate – 85 mg;
  • femei care alapteaza – 120 mg

Riscuri

Chiar daca vitamina C pare unul din cei mai benigni compusi, in exces aceasta poate sa fie raspunzatoare de o serie de efecte secundare. Litiaza renala este una din consecintele depunerii de oxalat la nivelul tractului urinar in urma excesului de vitamina C. De asemenea, o cantitate prea mare de vitamina C poate sa aiba si un efect diuretic.

Cantitatea de fier din intestin poate sa fie sporita de un aport crescut de vitamina C. Acest lucru se traduce prin aparitia tulburarilor gastrointestinale: greata, varsaturi, dureri abdominale si constipatie. De asemenea, la o cantitate foarte mare de vitamina C ingerata pot sa apara dureri de cap, ameteli si chiar stari de lesin. Si nu in ultimul rand merita amintita interactiunea vitaminei C cu alte medicamente, printre care amintim antiinflamatoarele nesteroidiene si antiacidele care contin saruri de aluminiu. Recomandam prudenta in cazul in care asociati vitamina C cu aceste medicamente.

Dr Alin POPESCU

www.dralinpopescu.ro

Nota pentru articolul «Ce trebuie sa stiti despre vitamina C»:3.64/ 5 (11 voturi)

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Un comentariu

Lasă un răspuns

  1. o femeie spune:

    Vitamina C nu e rezistenta termic si pe termen lung: prin tratare termica se pierde. Adica legumele si fructele crude au, cele gatite doar 10-15 min. prin fierbere (100gr) sau doar cateva minute la cuptor (180-200gr) si-au piedut mai mult de jumatate din vitamina C.
    In plus iarna si produsele de prin supermarketuri au un aport mai mic de vitamina C (datorita distantei mari intre recoltare si consum) asa ca e nevoie de marit cu 20-30% cantitatea consumata.

Articole recente

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F