Cum se ține dieta 30 30 30? Care sunt regulile și alimentele permise
Atunci când se pune problema de slăbit, cei mai mulți dintre noi și-ar dori să o poată face rapid, cu un minim de efort și, dacă se poate, mâncând după pofta inimii. Sună oarecum utopic, însă există diete care se bazează pe astfel de principii și care din această cauză se bucură de multă popularitate. Cea mai recentă apariție pe firmamentul dietelor „minune” este dieta 30 30 30, care vine direct de pe Tiktok – o rețea de socializare extrem de permisivă, ce ridică multe suspiciuni în privința subiectelor care devin virale printre utilizatorii săi.
19.04.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 49 secundeAșa s-a întâmplat cu dieta 30 30 30 care, deși a apărut în 2010, cu mult înainte de era Tiktok-ului, a devenit foarte populară recent după ce a început să fie promovată intens pe această platformă. După cum spuneam, tot ce vine de pe Tiktok trebuie verificat și din alte surse, iar din acest motiv am scris și materialul de față.
De unde provine dieta 30 30 30
Dieta 30 30 30 este menționată pentru prima dată în cartea The 4-Hour Body scrisă de Timothy Ferriss, pe care Wikipedia îl prezintă ca fiind un antreprenor, investitor, podcaster și lifestyle guru, fără a menționa vreo calificare în domeniul medical sau în domeniul nutriției. La momentul respectiv, dieta 30 30 30 nu s-a bucurat de foarte mult succes, însă a devenit brusc foarte populară printre internauți, după ce a început să fie promovată în special pe Tiktok de un alt lifestyle guru. Este vorba de Gary Brecka, un expert în domeniul biologiei care a devenit celebru tot datorită internetului și a rețelelor de socializare care abundă de fragmente din podcasturile și conferințele pe care acesta le susține.
La scurt timp după ce Gary Breka a început să vorbească despre dieta 30 30 30, pe Tiktok și alte rețele au început să „curgă” clipuri în care diferite personaje cunoscute printre utilizatorii acestor platforme își împărtășesc experiența cu această dietă și îi laudă rezultatele. Astfel, dieta 30 30 30 a devenit dintr-o dată subiect viral, deși în afară de opiniile personajelor amintite nu există și confirmări venite din partea unor specialiști avizați și nici cercetări relevante.
În ce constă dieta 30 30 30
Regulile impuse de dieta 30 30 30 sunt destul de simple, iar acesta este și unul dintre motivele pentru care a devenit atât de populară, lăsând la o parte promovarea masivă de care s-a bucurat în mediul online. Mai exact, dieta 30 30 30 presupune să consumi 30 de grame de proteine la 30 de minute după ce te trezești dimineața iar după aceea să faci 30 de minute de mișcare. Acest program trebuie repetat în fiecare dimineață, iar promotorii dietei dau asigurări că te va ajuta să scapi ușor de kilogramele în plus, chiar dacă pe parcursul zilei poți mânca orice, oricând și oricât.
La prima vedere pare simplu, însă în realitate poate fi oarecum dificil să consumi 30 de grame de proteine la scurt timp după ce te trezești dimineața, în condițiile în care e nevoie de o cantitate consistentă de alimente, pe fondul unui apetit scăzut specific perioadei ce urmează imediat după trezire.
Cât de benefică este dieta 30 30 30
În teorie, dieta 30 30 30 nu pare să pună în vreun fel sănătatea în pericol pentru că promovează trei principii sănătoase, respectiv servirea micului dejun, consumul de proteine și mișcarea. Micul dejun a fost declarat în unanimitate de către medici și nutriționiști drept cea mai importantă masă a zilei, în timp ce mișcarea are nenumărate beneficii atât în ceea ce privește slăbirea, cât și sănătatea întregului organism.
În ceea ce privește consumul de proteine, și acest aspect este foarte important, întrucât este vorba de nutrienți indispensabili, organismului care îndeplinesc o serie de funcții esențiale. Printre altele, proteinele pot fi și o sursă de energie în lipsa unui aport optim de carbohidrați existând și alte diete pentru slăbit care promovează o alimentație bogată în proteine și cu un aport scăzut de carbohidrați.
Așadar, respectarea regulilor impuse de dieta 30 30 30 poate atrage beneficii însă acest lucru depinde în bun măsură și de conduita pe tot parcursul zilei. Micul dejun bogat în proteine poate să confere o senzație prelungiră de sațietate în prima parte a zilei, însă dacă seara îți vei potoli foamea de la fast-food sau consumând mâncăruri grase ori bogate în carbohidrați simpli nu poți spera să slăbești atât de rapid precum susțin promotorii dietei. De asemenea consumul de dulciuri și băuturi carbogazoase pe timpul zilei nu te va ajuta deloc și nici faptul că te vei mulțumi cu cele 30 de minute de mișcare pentru a lenevi tot restul zilei pe fotoliu sau canapea.
Ce alimente poți consuma în dieta 30 30 30
Dieta 30 30 30 nu impune niciun fel de restricții în privința alimentelor consumate cu condiția respectării regulii ce presupune consumul celor 30 de proteine la micul dejun. Există suficiente alimente care conțin proteine, ce pot fi combinate în diferite feluri pentru a obține cantitatea recomandată
Carnea este cea mai bogată sursă de proteine, iar dacă nu urmezi un regim vegetarian sau vegan nu vei avea nicio problemă în a-ți alcătui meniul pentru fiecare dimineață. O cantitate de 100-150 de grame de piept de pui, carne slabă de vită sau de porc, sau pește gras precum somonul sau tonul este suficientă pentru a-ți asigura cele 30 de proteine necesare. Alături de carne poți consuma și alte alimente, însă cu condiția să nu conțină proteine.
Laptele și ouăle sunt o altă sursă de proteine, pe care o conțin în cantități mai mici. Pentru a atinge pragul celor 30 de proteine trebuie să consumi cam 5 ouă sau un litru de lapte, ceea ce e destul de mult. Poți combina însă cele două alimente într-o omletă cu brânză, eventual și cu puțină carne pentru a completa gustul și numărul de proteine.
Dieta 30 30 30 este ceva mai dificilă pentru vegani, pentru că regimul lor exclude alimentele de origine animală, care conțin cele mai multe proteine. Există o serie de alternative vegetale, dar acestea trebuie consumate în cantități mai mari din cauza aportului mai scăzut de proteine. Se recomandă în special soia și qoinoa, care conțin proteine complete, iar alte surse vegetale sunt leguminoasele, nucile și semințele. Și de această dată este recomandat ca aceste ingrediente să se combine pentru că este destul de dificil și anost să consumi la o masă doar 200 de grame de quinoa, soia, linte, năut, fasole sau mazăre.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024