Este momentul propice pentru (re)setarea obiectivelor și inițierea unor procese transformatoare. Și asta pentru că Anul Nou vine cu o puternică încărcătură mobilizatoare. Așadar, nu pierde oportunitatea și pune la punct un plan de acțiune, care să te apropie cât se poate de mult de dorințele tale. Iată cum să nu dai greș și să-l faci fezabil!
31.12.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 45 secundeLa început de an, simțim cu toții o puternică dorință de schimbare, de reînnoire, de punere pe un făgaș mai bun. E un teren fertil, alimentat de speranța unui nou început, perfect pentru „semănarea” unor angajamente în sensul realizării năzuințelor. Dacă vrei să te numeri printre cei, relativ puțini, care vor ajunge să ducă la îndeplinire ceea ce-și propun, ține cont de aceste puncte-cheie:
Stabilirea unor intenții și scopuri ambițioase poate fi inspirațională și demnă de toată lauda, dar dificultatea în realizarea lor poate transforma cu repeziciune euforia și entuziasmul în frustrare. Tocmai de aceea, obiectivele setate trebuie să nu fie copleșitoare, ci definite de valori raționale. De asemenea, ele trebuie să îndemne la acțiune. Așadar, în loc de „să slăbesc” sau „să fac mai mult sport”, promite-ți, de exemplu, să alergi de 2 ori pe săptămână, să folosești scările în locul liftului, să reduci consumul de dulciuri etc.
Trebuie să ai în vedere că modificarea unor obiceiuri implică rezistență la schimbare. Drept urmare, vor exista clipe în care vei încerca să te eschivezi și vei avea reacții de tipul „azi n-am chef/timp” sau „mă apuc de mâine”, „fac o pauză” etc. Autosabotarea este conectată, potrivit specialiștilor, la un complex interior care ne împiedică să ne schimbăm. E important să știi acest lucru, ca să poți evita capcana pe care ți-o întinzi fără să vrei.
Oricât de esoteric ar suna, în definitiv, realizarea unui obiectiv ține de „puterea minții”. Mai exact, de capacitatea de a îndrepta în mod constant gândurile și energia către scopul propus. De altfel, studiile au demonstrat că nu ne putem schimba obiceiurile fără a ne corecta modul de gândire. Investigațiile imagistice cerebrale au arătat că modul de gândire în tipare duce la formarea unui comportament nou. Procesul durează aproximativ 18-21 de zile, în care „se bătătoresc” noi căi neuronale care fac posibilă implementarea schimbării.
Ferește-te de abordările radicale „nu mai mănânc pâine”, „nu mai pun gura pe carne” sau „fără cola”, „fără grăsimi”, „fără zahăr” etc. Nimic nu te va face să poftești mai mult la ceva anume decât decizia de a nu mai consuma deloc alimentul sau băutura în cauza. Un pic de zahăr și o porție ocazională de cartofi prăjiți n-a omorât și nici îngrășat pe nimeni. Fă apel la mai mult autocontrol și nu exagera în nicio privință. Ține mite, bunul simț și moderația sunt cele mai bune cure se slăbire din lume.
Dacă vrei un corp mai frumos și o sănătate mai bună, începe prin a alege să mănânci mai puțin, dar mai bun, chiar dacă va trebui să scoți mai mulți bani din buzunar. Merită – corpul tău este templul tău. Apropie-te de alimente cu ochii deschiși. Citește etichetele, optează pentru ingrediente de calitate superioară și învață să obții mai multă plăcere când mănânci: savurează gustul, mirosul și experiența momentului.
Nu lăsa autocritica să te deturneze din drumul tău. Erorile, slăbiciunile, eșecurile, chiar și momentele de umilire sunt în trecut și ele fac parte din procesul de învățare. Acum, nu are niciun rost să te torturezi, gândindu-te la ele. Felicită-te, în schimb, pentru fiecare progres realizat. Entuziasmul generează entuziasm și te menține conectat la obiectivul tău.
Mult succes și un an nou fabulos!
Data publicarii: 31.12.2023Data ultimei actualizari: 16.03.2024
07.10.2024