Soluțiile „minune” de slăbit și sănătatea
Printre sugestiile oferite în prezent ca parte dintr-un stil de viață așa-numit modern se numără și o serie de recomandări alimentare care pot fi privite ca având un risc mare pentru sănătate. Soluțiile minune de slăbit, de detoxifiere a organismului sau de întărire a sistemului imunitar pot părea, la prima vedere, foarte atrăgătoare. Experiența și statisticile arătă că de fapt este vorba despre programe alimentare de șoc, în urma cărora organismul are mult de suferit.
13.09.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 45 secundeÎn ziua de azi, tot mai multe persoane aleg să apeleze la aceste soluții minune de slăbit, ori să practice activități fizice în exces, cu precădere fitness, și să se supună unui regim de viață strict controlat, ce presupune numeroase privațiuni și sacrificii.
Care este însă motivația acestor tendințe? Dacă am întreba o astfel de persoană, răspunsurile sale cele mai probabile ar fi: pentru a arăta mai bine; pentru a fi mai în formă.
În termenii psihologiei aceste afirmații s-ar putea traduce în următoarele:
1.Vreau să fiu în formă! – Vreau să mă simt bine în pielea mea!
Atunci când luăm în greutate sau când avem o problemă legată de greutate, de care nu putem scăpa, imaginea noastră de sine este grav afectată. Ideal ar fi ca, indiferent de greutatea pe care o avem, să ne simțim bine cu noi, să punem accent pe calitățile și nu neapărat pe defectele noastre atunci când ne privim în oglindă.
Dacă nu putem face acest lucru prea ușor, ne putem motiva să intreprindm ceva punând la baza eforturilor noastre dorința de a ne simți bine, de a avea o imagine bună despre noi înșine.
2. Vreau să arăt mai bine! – Vreau să mă fac plăcut celorlați!
Se spune tot timpul că nu contează cum arăți, contează cum gândești, nu este important să fii frumos, să ai un aspect fizic atractiv, ci să fii inteligent, bine crescut, un bun partener de conversație. Ceea ce se trece însă cu vederea, cel puțin la nivel inconștient, este faptul că aspectul fizic este semnificativ într-o măsură destul de mare.
Puținele impresii bazate pe aparențele fizice, vor determina modul în care persoana abia cunoscută se va relaționa cu noi pe viitor (cel puțin până când timpul și o cunoaștere mai aprofundată îi vor confirma sau infirma aceste impresii).
Totuși, în general, din punct de vedere psihologic, explicația dată de către un individ acțiunilor sale nu este suficientă, deoarece asupra noastră acționează o multitudine de factori ce ne determină acțiunile și reacțiile, iar explicarea tendințelor actuale prin prisma teoriei bazate pe piramida trebuintelor umane, nu este în măsură a acoperi toate aspectele problematicii în cauză.
Un rol semnificativ în motivarea demersului de a slăbi sau de a „trăi sănătos” până într-atât încât să apelăm la soluții minune, adesea nocive pentru organism, îl deține și mediul social în care trăim prin impunerea unui ideal de frumusețe și sănătate adesea eronat.
Majoritatea oamenilor apelează la produse „minune” șidin cauza lipsei de informări corecte și complete asupra mecanismelor și a ceea ce înseamnă de fapt să slăbești în mod sănătos, fără efecte secundare ori riscuri pentru organism.
Ce înseamnă slăbire?
În limbajul comun, prin slăbire se înțelege scăderea în greutate. Aceasta se poate face pe seama grăsimii, a masei musculare, a apei reținute în organism în diferite feluri, a conținutului intenstinal, a rezervelor de carbohidrați etc. În timp ce conținutul intestinal și apa pot însemna câteva kilograme ușor de „dat jos”, sunt totodată la fel de ușor de „pus la loc”. O slăbire sănătoasă și stabilă se poate realiza doar pe baza reducerii țesutului adipos, adică a grăsimii corporale. Slăbirea cu ajutorul diureticelor (cresc eliminarea apei prin urină), saunei sau laxativelor (cresc tranzitul intestinal și eliminarea apei) nu reprezintă decât o soluție temporară și chiar periculoasă de scădere în greutate.
Ecuația este simplă: slăbim atunci când mâncăm mai puține calorii decât consumă organismul nostru. Consumul este dat de procesele metabolice obișnuite, precum și de exercițiile fizice.
Care sunt limitele când vine vorba de slăbit?
Deși atunci când caloriile din alimentație sunt insuficiente pentru nevoile organismului, acesta consumă din țesutul adipos, capacitatea sa de ardere a grăsimilor este limitată. În mod curent se consideră că o slăbire sănătoasă este de maximum o jumătate de kilogram pe săptămână. La începutul unui regim de slăbit pot apărea progrese foarte rapide, însă, cu cât nivelul de grăsime din corp scade, slăbirea devine din ce în ce mai dificilă, poate de la câteva kilograme în prima săptămână la câte un kilogram în câteva luni în care dieta, antrenamentele și odihna sunt în regulă.
Cât ar trebui să ținem regim de slăbire?
Slăbirea și apoi menținerea greutății atinse trebuie obținute prin schimbarea modului de viață, nu printr-o soluție pe termen scurt. Practic, dacă vrem să ne menținem în formă, va trebui să respectăm pentru totdeauna reguile unei alimentații sănătoase și să ducem o viață activă.
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024