Solutiile „minune” de slabit si sanatatea
Printre sugestiile oferite in prezent ca parte dintr-un stil de viata asa-numit modern se numara si o serie de recomandari alimentare care pot fi privite ca avand un risc mare pentru sanatate. Solutiile minune de slabit, de detoxifiere a organismului sau de intarire a sistemului imunitar pot parea, la prima vedere, foarte atragatoare. Experienta si statisticile arata ca de fapt este vorba despre programe alimentare de soc, in urma carora organismul are mult de suferit.
14.09.2011
4217


Timp estimat de citire:
4 minute, 0 secundeIn ziua de azi, tot mai multe persoane aleg sa apeleze la aceste solutii minune pentru a slabi, ori sa practice activitati fizice in exces, cu precadere fitness si sa se supuna unui regim de viata strict controlat, ce presupune numeroase privatiuni si sacrificii. Care este insa motivatia acestor tendinte? Daca am intreba o astfel de persoana, raspunsurile sale cele mai probabile ar fi:
– pentru a arata mai bine;
– pentru a fi mai in forma.
In termenii psihologiei aceste afirmatii s-ar putea traduce in urmatoarele:
1.Vreau sa fiu in forma! – Vreau sa ma simt bine in pielea mea!
Atunci cind luam in greutate sau cand avem o problema legata de greutate, de care nu putem scapa, imaginea noastra de sine este grav afectata. Ideal ar fi ca indiferent de greutatea pe care o avem sa ne simtim bine cu noi, sa punem accent pe calitatile si nu neaparat pe defectele noastre atunci cand ne privim in oglinda.
Daca nu putem face acest lucru prea usor, ne putem motiva sa intreprindm ceva punand la baza eforturilor noastre dorinta de a ne simti bine, de a avea o imagine buna despre noi insine.
2. Vreau sa arat mai bine! – Vreau sa ma fac placut celorlati!
Se spune tot timpul ca nu conteaza cum arati, conteaza cum gandesti, nu este important sa fii frumos, sa ai un aspect fizic atractiv, ci sa fii inteligent, bine crescut, un bun partener de conversatie. Ceea ce se trece insa cu vederea, cel putin la nivel inconstient este faptul ca aspectul fizic este semnificativ intr-o masura destul de mare.
Putinele impresii bazate pe aparentele fizice, vor determina modul in care persoana abia cunoscuta se va relationa cu noi pe viitor (cel putin pana cand timpul si o cunoastere mai aprofundata ii vor confirma sau infirma aceste impresii).
Totusi, in general, din punct de vedere psihologic, explicatia data de catre un individ actiunilor sale nu este suficienta, deoarece asupra noastra actioneaza o multitudine de factori ce ne determina actiunile si reactiile, iar explicarea tendintelor actuale prin prisma teoriei bazate pe piramida trebuintelor umane, nu este in masura a acoperi toate aspectele problematicii in cauza.
Un rol semnificativ in motivarea demersului de a slabi sau de a „trai sanatos” pana intr-atat incat sa apelam la solutii minune, adesea nocive pentru organism il detine si mediul social in care traim prin impunerea unui ideal de frumusete si sanatate adesea eronat.
Majoritatea oamenilor apeleaza la produse „minune” si din cauza lipsei de informari corecte si complete asupra mecanismelor si a ceea ce inseamna de fapt sa slabesti in mod sanatos, fara efecte secundare ori riscuri pentru organism.
Ce inseamna slabire?
In limbajul comun, prin slabire se intelege scaderea in greutate. Aceasta se poate face pe seama grasimii, a masei musculare, a apei retinute in organism in diferite feluri, a continutului intenstinal, a rezervelor de carbohidrati etc. In timp ce continutul intestinal si apa pot insemna cateva kilograme usor de „dat jos”, sunt totodata la fel de usor de „pus la loc”. O slabire sanatoasa si stabila se poate realiza doar pe baza reducerii tesutului adipos, adica a grasimii corporale. Slabirea cu ajutorul diureticelor (cresc eliminarea apei prin urina), saunei sau laxativelor (cresc tranzitul intestinal si eliminarea apei) nu reprezinta decat o solutie temporara si chiar periculoasa de scadere in greutate.
Ecuatia este simpla: slabim atunci cand mancam mai putine calorii decat consuma organismul nostru. Consumul este dat de procesele metabolice obisnuite, precum si de exercitiile fizice.
Limitele slabirii
Desi atunci cand caloriile din alimentatie sunt insuficiente pentru nevoile organismului, acesta consuma din tesutul adipos, capacitatea sa de ardere a grasimilor este limitata. In mod curent se considera ca o slabire sanatoasa este de maximum o jumatate de kilogram pe saptamana. La inceputul unui regim pot aparea progrese foarte rapide, insa cu cat nivelul de grasime din corp scade slabirea devine din ce in ce mai dificila, poate de la cateva kilograme in prima saptamana la cate un kilogram in cateva luni in care dieta, antrenamentele si odihna sunt in regula.
Cat ar trebui sa tinem regim de slabire?
Slabirea si apoi mentinerea greutatii atinse trebuie obtinute prin schimbarea modului de viata, nu printr-o solutie pe termen scurt. Practic, daca vrem sa ne mentinem in forma va trebui sa respectam pentru totdeauna reguile unei alimentatii sanatoase si sa ducem o viata activa.
Carmen Maria Finat
Psiholog

Cum să folosești “mâncatul conștient” pentru a pierde în greutate
03.05.2023