Iarna ne place scortisoara: 5 beneficii pe care nu le stiai
Ce aroma te transpune intr-un peisaj de iarna feeric, cu fulgi de zapada mari si pufosi, plus placerea de a sta la caldura si de a te bucura de lucrurile marunte? Cu siguranta, scortisoara se numara printre aromele preferate de majoritatea oamenilor in perioada iernii si, cel mai important, are efecte terapeutice. Descopera care sunt beneficiile scortisoarei si cum te ajuta sa slabesti si sa te simti mai bine, mai relaxat!
04.12.2013
10482


Timp estimat de citire:
2 minute, 24 secundeIn vremuri stravechi, un baton de scortisoara era la fel de pretios ca si aurul, iar practicienii medicinei traditionale chinezesti si indiene cunosc de mii de ani proprietatile vindecatoare ale acestui condiment aromat. Scortisoara era folosita pentru tratarea racelilor, a afectiunilor intestinale, a lipsei de energie si a circulatiei proaste. Studiile realizate de cercetatorii secolului 21 confirma o parte dintre aceste remedii traditionale si chiar adauga o multime de alte beneficii.
Gust dulce-condimentat pentru o sanatate mai buna
Este suficient sa presari scortisoara macinata pe deserturile facute in casa sau o poti adauga in cafeaua cu lapte, pentru un gust special, de iarna si te vei bucura de proprietatile acesteia. In cantitati mari poate fi toxica, deci un varf de scortisoara este suficient pentru condimentarea mancarurilor. Iata ce ai de castigat:
1. Nivel echilibrat al zaharului din sange: un studiu suedez la Universitatea din Lund arata ca scortisoara incetineste golirea stomacului dupa masa si ajuta la mentinerea unui nivel echilibrat al zaharului din sange.
2. Daca suferi de diabet de tip 2, un gram de scortisoara pe zi contribuie la diminuarea nivelului de zahar, de colesterol si trigliceride din sange, conform unui studiu american realizat de Ministerul Agriculturii.
3. Scortisoara contine nutrienti importanti: doar doua lingurite de scortisoara iti asigura jumatate din doza zilnica recomandata de mangan, dar si cantitati semnificative de calciu si fibre.
4. Stimuleaza activitatea creierului: in perioadele solicitante din punct de vedere intelectual, aroma de scortisoara iti este benefica. Studiul condus de dr. Zoladz in cadrul unei asociatii americane arata ca aroma acestui condiment stimuleaza functiile cognitive, inclusiv memoria.
5. Scortisoara te ajuta sa slabesti: mai multe studii britanice si americane arata ca scortisoara ajuta persoanele care sufera de sindrom metabolic si sunt rezistenti la insulina, una dintre cauzele excesului de kilograme in plus si a apetitului crescut.
Ceai coreean pentru raceala, cu scortisoara
Aceasta reteta de ceai puternic condimentat este baut in tarile asiatice pentru a incalzi si a revigora corpul. In medicina traditionala, se considera ca vindeca raceala si gripa si ajuta la slabit.
Ingrediente: 8 cani de apa, 3 batoane de scortisoara, o jumatate de cana de radacina de ghimbir curatata si maruntita, o jumatate de lingurita de cuisoare, o jumatate de lamaie.
Preparare: Pune apa, scortisoara, ghimbirul si scortisoara intr-o olicioara si da in clocot. Da focul mic, stoarce sucul din jumatatea de lamaie in oala si adauga si coaja de lamaie. Fierbe la foc mic timp de o ora, strecoara si bea ceaiul cald, optional indulcit cu miere.

Consumul de borș - care sunt beneficiile și contraindicațiile
03.04.2023