Top 10 beneficii pentru sănătate ale consumului regulat de terci de ovăz
Terciul de ovăz este un aliment din ce în ce mai prezent în dietele pentru slăbire sau care promovează o alimentație sănătoasă, întrucât înglobează o serie de calități benefice în ambele direcții. Mai mult decât atât, terciul de ovăz se poate prepara simplu și rapid, astfel că este o opțiune perfectă și pentru cei care nu au o înclinație aparte spre domeniul culinar sau nu dispun de răbdarea ori timpul necesar pentru a-și prepara ceva sofisticat.
13.05.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 54 secundeÎn cele ce urmează te vom învăța cum să prepari un terci de ovăz „ca la carte”, și te vom încuraja să-l incluzi în dietă prezentându-ți principalele sale beneficii.
Cum prepari terci de ovăz
Pentru o porție de terci de ovăz ai nevoie doar de fulgi de ovăz și niște lapte, iar proporția este de 1/3, ceea ce înseamnă că la o măsură de fulgi de ovăz (să zicem o jumătate de cană) ai nevoie de 3 măsuri de lapte (o cană și jumătate, în cazul nostru).
Cele două ingrediente se combină într-o oală sau un alt recipient, care se pune apoi pe aragaz la foc mic, amestecând conținutul în continuu, până când începe să dea în clocot. Apoi, după preferințe, terciul de ovăz poate fi „asezonat” cu scorțișoară, sare, miere de albine, fructe, nuci și semințe.
De ce să incluzi consumul de terci de ovăz în dietă
Așa cum am promis, continuă cu prezentarea celor mai importante beneficii de care poți profita și tu dacă începi să consumi cu regularitate terci de ovăz.
-
Te umple de energie
Îți recomandăm să consumi terci de ovăz mai ales la micul dejun, pentru că îți oferă în mod constant energia necesară pe tot parcursul zilei. Aceasta pentru că terciul de ovăz conține carbohidrați complecși, care eliberează treptat glucoză în sânge, pe măsură ce este absorbită în celule pentru a fi transformată în energie.
-
Te ajută să slăbești
Dacă vrei să mai dai jos din kilogramele acumulate în ultimul timp, tot consumul de terci de ovăz îți poate fi de ajutor. Explicația constă în faptul vorbim de un aliment sățios, care te satură dacă îl consumi în cantități relativ mici, ceea ce înseamnă un aport caloric scăzut. Totodată, terciul de ovăz este bogat în fibre care mențin această senzație de sațietate, astfel că vei avea și un apetit mai scăzut pe timpul zilei, datorită căruia vei mânca mai rar și mai puțin.
-
Îți scade colesterolul
Terciul de ovăz este o sursă bogată în fibre solubile, care se dizolvă în tractul digestiv și formează o peliculă gelatinoasă ce se depune pe interiorul pereților intestinului subțire. Prin acești pereți are loc absorbția elementelor nutritive din tractul digestiv în sânge, iar pelicula formată din fibrele solubile reține o parte din colesterolul rău (LDL). Acesta nu mai ajunge astfel în sânge, ci este eliminat ulterior pe cale naturală iar în acest mod terciul de ovăz contribuie la reducerea nivelului de colesterol rău.
-
Reglează tensiunea arterială
Prin reducerea nivelului de colesterol LDL, terciul de ovăz protejează inima și sistemul cardiovascular de problemele pe care acest tip de grăsime le poate provoca. Mai exact, colesterolul rău se depune în interiorul vaselor de sânge care devin astfel mai înguste și mai rigide, ceea ce duce la creșterea presiunii sângelui și apariția hipertensiunii arteriale. La rândul său, aceasta constituie cauza declanșatoare pentru cele mai multe boli ale sistemului cardiovascular.
-
Scade riscul de diabet
Spuneam că terciul de ovăz eliberează treptat glucoza în sânge, spre deosebire de carbohidrații simpli care se descompun rapid și trimit în sânge o cantitate mare de glucoză. Are loc astfel o creștere a glicemiei ce determină secreția unei cantități mai mari de insulină pentru a stimula absorbția de glucoză la nivel celular, iar dacă fenomenul are loc în mod frecvent, crește riscul de diabet.
Dacă ne referim la terciul de ovăz, acest risc este ca și inexistent, întrucât eliberarea treptată a glucozei menține glicemia în limite normale și nu suprasolicită celulele din pancreas care produc insulina.
-
Îți îmbunătățește digestia
Terciul de ovăz face bine și la digestie pentru că favorizează tranzitul intestinal și previne astfel tulburări precum constipația sau balonarea. Acest beneficiu se datorează conținutului de fibre, în special fibre solubile prezente în cantități mai mari în terciul de ovăz. Pelicula gelatinoasă pe care acestea o formează in interiorul intestinelor ușurează tranzitul intestinal întrucât alimentele alunecă mai ușor către colon. Totodată, fibrele solide din terciul de ovăz dau volum materiilor fecale, ceea ce contribuie de asemenea la îmbunătățirea tranzitului intestinal.
-
Scade riscul de cancer de colon
O alimentație bogată în fibre este asociată cu un risc scăzut de cancer de colon tocmai datorită faptului că aceste elemente nutritive îmbunătățesc digestia și favorizează eliminarea pe cale naturală a resturilor alimentare de care organismul nu are nevoie.
După cum am arătat, terciul de ovăz este o bună sursă de fibre, astfel că includerea sa în alimentația zilnică reduce riscul de a dezvolta cancer de colon.
-
Te protejează împotriva stresului oxidativ
Stresul oxidativ este acțiunea nocivă asupra celulelor a unor compuși numiți radicali liberi, care se formează în urma proceselor metabolice sau pătrund în organism în diferite circumstanțe. În urma stresului oxidativ pot apărea diferite boli cronice și chiar unele tipuri de cancer, întrucât structura și funcționalitatea celulelor se modifică. Terciul de ovăz conține și substanțe cu efect antioxidant, care neutralizează radicalii liberi din organism și reduc astfel riscul de stres oxidativ.
-
Te ajută să dormi mai bine
Terciul de ovăz conține și o anumită cantitate de melatonină – o substanță chimică pe care o produce și organismul uman și care joacă un rol important în reglarea ritmului circadian. Când nivelul de melatonină crește, apare senzația de somnolență astfel că o porție bună de terci de ovăz consumată seara te poate ajuta să dormi mai bine, mai ales dacă ai probleme cu somnul. În același timp, stimulează producția de triptofan din proteine, care este un aminoacid precursor al melatoninei produse în organism.
-
Îți oferă cantități importante de nutrienți esențiali
Pe lângă toate aceste beneficii, terciul de ovăz este și foarte hrănitor întrucât concentrează cantități mari de nutrienți esențiali de care organismul are nevoie pentru a funcționa normal. Jumătatea de cană de fulgi de ovăz pe care am menționat-o mai devreme ca unitate de măsură îți asigură nu mai puțin de 41% din doza zilnică recomandată de fosfor, 34% din doza de magneziu, 24% din cea de cupru și câte 20% din dozele de zinc și fier. La acestea se adaugă 39% din doza zilnică recomandată de vitamina B1 și 10% din doza de vitamina B5. În afară de fulgi, terciul de ovăz se prepară și cu lapte, care este la rândul său o sursă importantă de calciu și vitamina B12 precum și de fosfor și magneziu.
În final trebuie să mai menționăm că terciul de ovăz poate fi consumat fără probleme și de persoanele cu intoleranță la gluten, întrucât ovăzul nu conține această proteină specifica doar grâului, orzului și secarei.
De asemenea, pentru persoanele cu intoleranță la lactoză există posibilitatea înlocuirii laptelui de origine animală cu lapte vegetal, iar la aceeași alternativă pot apela și personale care adoptă o dietă vegană, ce exclude orice aliment de origine animală.
Așadar terciul de ovăz este un aliment foarte versatil, rapid și simplu de preparat și plin de proprietăți benefice, de care te invităm să te convingi introducându-l în dietă.
Alimente bogate în zinc. Surse naturale de zinc
12.09.2024