Covrig cu semințe

Covrigii au o lungă tradiție în cultura românească, fiind un aliment apreciat la diverse evenimente și cu diferite ocazii. Un covrig cu semințe este făcut dintr-un aluat ușor și pufos, care conține făină, apă, drojdie, sare și uneori lapte sau unt. Semințele folosite pentru acoperirea covrigului pot fi susan, mac, chimen sau floarea-soarelui. Pentru îmbunătățirea gustului, deseori în aluatul de covrig se adaugă și zahăr.

Covrigii cu semințe sunt bogati în carbohidrați, care sunt principala sursă de energie pentru organism. Aceștia provin în principal din făina utilizată în aluat și din zahărul adăugat, dacă este cazul. Grăsimile pot proveni din untul sau din uleiul adăugat în aluat sau din semințele de pe suprafața covrigilor. Deși ingredientul principal este făina, covrigii conțin cantități reduse de fibre, deoarece sunt preparați din făină albă, care are un conținut mai mic de fibre în comparație cu făina integrală.

Covrigul cu semințe are, în general, un conținut caloric ridicat, în special dacă are cantități semnificative de zahăr sau de grăsimi. Se recomanda consumul cu moderație, mai ales dacă dorești să scazi în greutate sau să îți menții greutatea.

Calorii covrig cu semințe

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 355 Calorii | 710 Calorii | 1065
Proteine| 11 Proteine | 22 Proteine | 33
Lipide | 5,5 Lipide | 11 Lipide | 16,5
Carbohidrați | 48,7 Carbohidrați | 97,4 Carbohidrați | 146,1
Fibre | 0,4 Fibre | 0,8 Fibre | 1,2

Alte exemple de produse de patiserie:

  • plăcintă cu mere (186 calorii/100 g)
  • ștrudel cu brânză (300 calorii/100 g)
  • merdenea cu brânză (346 calorii/100 g)
  • covridog (238,9 calorii/ 100 g)