Metode demonstrate de a scapa de burtica
Inestetica si deranjanta, te impiedica sa imbraci hainele care-ti plac si te forteaza sa cauti artificii vestimentare pentru a o ascunde. Insa, dincolo de toate aceste aspecte, grasimea depozitata in jurul taliei reprezinta o amenintare serioasa la adresa sanatatii.
19.10.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 47 secundeColacelul de grasime care-ti deformeaza silueta este mai mult decat o problema de frumusete. Acesta e constituit din tesut adipos alb care nu doar ca-ti cuprinde abdomenul, ci iti sufoca si organele interne, favorizand aparitia mai multor afectiuni. De fapt, cercetarile au aratat ca circumferinta taliei reprezinta un factor de risc mai important pentru bolile grave decat procentul total de grasimi. Tocmai de aceea, subtierea taliei trebuie sa devina un obiectiv prioritar. Cu atat mai mult cu cat nu e deloc dificil. Nu trebuie decat sa aplici aceste masuri simple.
Misca-te, orice ar fi!
Exista un lucru pozitiv in legatura cu grasimea viscerala: poate fi „topita” destul de usor cu exercitii aerobice. Un studiu aparut in 2011 in „Jurnalul American de Fiziologie” a descoperit ca jogging-ul – echivalentul a 20 km pe saptamana – reprezinta o reteta sigura pentru punerea pe fuga a grasimii abdominale. Nu esti un fan al alergarii? Nu este un motiv sa renunti. Chiar si simplul mers pe jos poate fi de ajutor. Totul este sa fie practicat in mod sustinut: cate 45 de minute pana la o ora de mers in pas alert pe zi. Daca vrei efecte mai rapide, poti incerca ceva mai antrenant, si anume: ridicarea de greutati cu perioade scurte de odihna intre sesiuni, lucrul la aparatele de vaslit, zumba, tae-bo, saritul corzii etc.
Mananca mai multe proteine
Pe masura ce inaintezi in varsta, corpul tau incepe sa produca mai multa insulina, deoarece celulele musculare si cele adipoase nu mai raspund corect la aceasta. Ori, se stie, insulina promoveaza depozitarea grasimilor, o zona predilecta fiind cea abdominala. Pe scurt, vorbim de fenomenul numit rezistenta la insulina, iar o dieta bogata in proteine poate zadarnici aparitia lui. In cadrul unui studiu experimental, femeile obeze care au adoptat un regim alimentar reprezentat de aproximativ 30% proteine, 40% carbohidrati si 30% grasimi, au pierdut mult mai tesut adipos – inclusiv grasime viscerala – decat cele care au avut o alimentatie dezechilibrata (16% proteine, 55% carbohidrati si 26% grasimi).
Sa ai burta este mult mai rau decat sa fii, in general, supraponderal. Grasimea abdominala in exces expune unui risc sporit de diabet de tip II, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, boli de inima, accident vascular cerebral, unele forme de cancer si chiar dementa.
Alege polinesaturatii
Grasimile saturate prezente in alimentatie „incarca” mai multe celule adipoase viscerale decat cele polinesaturate, potrivit unui studiu suedez din 2014. In cadrul acestuia, subiectii au consumat, timp de sapte saptamani, 750 de calorii zilnic, fie sub forma de ulei de palmier (in care predomina acizii grasi saturati), fie de floarea-soarelui (in care predomina acizii grasi polinesaturati). Rezultatele? Cei din primul grup au stocat mai multa grasime abdominala, iar ceilalti s-au ales cu mai putine grasimi corporale si, in plus, au castigat mai multa masa musculara.
Asezoneaza cu otet
Un studiu japonez din 2009 a demonstrat ca otetul de mere se dovedeste a fi un aliat eficient in lupta cu obezitatea, in general, si cu cea abdominala, in special. Mai exact, cercetarea a relevat ca persoanele cu exces ponderal care au inclus in meniu, timp de opt saptamani, cate o lingura (15 ml) sau doua (30 ml) de otet pe zi au scazut in greutate (in medie, cu 1,2 kg, respectiv 1,7 kg), si-au redus masa adipoasa (in medie, cu 0,7%, respectiv 0,9%), dar si circumferinta abdominala (in medie, cu 1,4 cm, respectiv 1,9 cm). De asemenea, au inregistrat o descrestere a nivelului de trigliceride cu 26%. Si asta fara nicio alta modificare a stilului de viata si a modului lor obisnuit de alimentatie.
Revigoreaza-te cu ceai
Atunci cand activitatea fizica moderata este asociata actiunii antioxidantilor prezenti in ceaiul verde, numiti catechine, sansele de a elimina grasimea in timpul exercitiilor este mai mare decat in lipsa acestor substante. Doza zilnica optima de catechine ar fi de 625 mg, echivalentul a doua-trei cani de ceai verde. Evident, pentru a obtine beneficii maxime, este musai sa bei fara adaos de zahar.
Fa-ti plinul cu fibre
Asigura-te ca ai suficiente fibre in alimentatie. Un studiu efectuat in 2011 a relevat ca, in cazul persoanelor normoponderale, simpla crestere a aportului de fibre solubile cu 10 g pe zi (echivalentul a doua mere mici, o cana de mazare verde sau o jumatate de cana de fasole pinto) a condus, in decurs de cinci ani, la o reducere a grasimii viscerale cu 3,7%.
Grasimea abdominala este activa din punct de vedere metabolic, provoaca productia de substante inflamatorii, numite citokine, si interfereaza cu productia de insulina a organismului.
Natalia Talmacec
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024