Ciorba de perișoare

Ciorba de perișoare este unul dintre cele mai populare feluri întâi în multe familii din România, fiind unul dintre puținele tipuri de „zeamă” acceptate și apreciate de către copii.

Atracția principală a acestui preparat sunt, desigur,  perișoarele. Aceste mici chifteluțe se prepară, de obicei, din carne tocată, care poate fi de porc, vită, pui sau curcan, cu orez, puțin pesmet sau griș, ceapă ouă, condimente și, uneori, verdețuri.

Perișoarele sunt apoi fierte împreună cu zarzavatul (morcovi, păstârnac, cartofi, țelină, dovlecei, roșii, în funcție de preferințele regionale și personale). La final, ciorba este acrită cu borș sau zeamă de lămâie și asezonată cu pătrunjel și leuștean.

Ciorba de perișoare poate fi încadrată cu ușurință în categoria mâncărurilor cu gust reconfortant. Dacă este să vorbim de valorile sale nutriționale, acestea pot varia în funcție de ingredientele folosite în rețetă și de cantitățile acestora. Oricum ar fi, o porție de ciorbă de perișoare furnizează o cantitate semnificativă de proteine, datorită conținutului de carne din perișoare, dar și de carbohidrați proveniți din orez și legume, precum și de fibre benefice sistemului digestiv. Conținutul de grăsimi se poate modifica în funcție de tipul și cantitatea de carne utilizată. Acesta poate fi redus dacă se optează pentru carne mai slabă sau prin înlăturarea excesului de grăsime în timpul preparării.

Calorii ciorbă de perișoare (rețeta tradițională)

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 384 Calorii | 764 Calorii | 1146
Proteine| 15 Proteine | 30 Proteine | 45
Lipide | 30 Lipide | 60 Lipide | 90
Carbohidrați | 13 Carbohidrați | 26 Carbohidrați | 39
Fibre | 2 Fibre | 4 Fibre | 6

 

Alte exemple de preparate tradiționale românești: