Ciorba de burtă

Ciorba de burtă este o mâncare tradițională în multe țări din Europa și Asia. Ingredientele principale din ciorba de burtă sunt burta de vită sau de oaie, legumele, cum ar fi morcovii, ceapa, ardeiul, usturoiul, roșiile, și verdeața, precum pătrunjelul sau mărarul. De asemenea, la ciorba de burta se folosesc condimente precum boia de ardei, piper negru și, foarte important, smântână și oțet pentru a da gust și textură.

Este un fel de mâncare laborios de preparat. În România, ciorba de burta este adesea servită cu smântână, usturoi și ardei iute și este apreciată pentru gustul său intens. Ciorba de burta românească este una dintre cele mai iubite mâncăruri tradiționale și este servită la diferite ocazii, inclusiv la sărbători și evenimente speciale.

Burta de vită este bogată în colagen, care este benefic pentru sănătatea pielii și a articulațiilor, dar trebuie consumată cu moderație, deoarece conține multe calorii care provin din grăsimi.

Calorii ciorbă de burtă

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 380 Calorii | 760 Calorii | 1140
Proteine| 19,6 Proteine | 39,2 Proteine | 58,8
Lipide | 30 Lipide | 60 Lipide | 90
Carbohidrați | 7,5 Carbohidrați | 15 Carbohidrați | 22,5
Fibre | 0,8 Fibre | 1,6 Fibre | 2,4

 

Alte exemple de preparate tradiționale românești bogate caloric:

  • sarmale în foi de varză murată (180 calorii/100 grame)
  • mititei (200 calorii/100 grame)
  • ceafă de porc la grătar (250 calorii/100 grame)
  • caltabos (300 calorii/100 grame)