Conopida

La fel ca mai faimosul său frate verde, broccoli-ul, conopida face parte din familia legumelor crucifere. De altfel, nu sunt puține situațiile în care, datorită asemănărilor izbitoare, cele două legume sunt comparate sub aspectul proprietăților benefice. Adevărul este că amândouă merită cu prisosință un loc privilegiat în meniul oricui vrea să se mențină suplu și sănătos.

La fel ca și broccoli-ul, conopida este săracă în calorii și abundă într-o varietate de micronutrienți valoroși: vitamina C, vitamina K, vitamina B6, acid folic, potasiu, cupru și mangan. De asemenea, conopida este o sursă generoasă de fibre și astfel susține sănătatea sistemului digestiv și ajută la controlul glicemiei. Conopida are și un conținut bogat de sulforafan și indol-3-carbinol, doi antioxidanți faimoși, care pot diminua deteriorarea celulară și inflamația, oferind astfel protecție împotriva bolilor cronice.

Calorii conopidă

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 25 Calorii | 50 Calorii | 75
Proteine| 2,4 Proteine | 4,8 Proteine | 7,2
Lipide | 0,1 Lipide | 0,2 Lipide | 0,3
Carbohidrați | 5,3 Carbohidrați | 10,6 Carbohidrați | 15,9
Fibre | 2,5 Fibre | 5 Fibre | 7,5

 

Alte legume sănătoase, cu puține calorii, pe care le poți include într-un plan alimentar echilibrat:

  • Broccoli (34 calorii /100 g)
  • Roșiile (18 calorii/100 g)
  • Castraveții (12 calorii/100 g)
  • Ardeii capia (26 calorii / 100 g)
  • Dovleceii (12 calorii/100 g)
  • Morcovii (41 calorii/ 100 g)
  • Vinetele (24 calorii/ 100 g)