Cartofi prăjiți

Cartofii prăjiți sunt foarte delicioși. Nu contestă nimeni acest lucru. Sunt alte aspecte de polemizat în legătură cu aceștia. Vorbim aici de contribuția consumului lor la creșterea în greutate, dar și la apariția problemelor de sănătate care definesc sindromul metabolic. Ne referim aici la valoarea calorică ridicată a alimentului, datorată, în bună măsură, conținutului mare de grăsimi saturate și trans. Acest tip de grăsimi pot fi un real pericol pentru sănătatea cardiovasculară, deoarece sporesc riscul de dezvoltare a aterosclerozei, favorizând creșterea colesterolului „rău” (LDL).

De asemenea, cartofii prăjiți nu stau deloc bine la capitolul indicelui glicemic. Cartofii în general au un indice glicemic destul de ridicat, deoarece carbohidrații pe care îi conțin sunt descompuși rapid în glucoză. Prin prăjire însă, indicele glicemic poate crește și mai mult din cauza procesului de gătire și a transformărilor chimice care au loc, ajungând la valoare de 95, clasificată ca fiind foarte mare. Așadar, consumul de cartofi prăjiți favorizează apariția fluctuațiilor rapide ale nivelului glicemiei, care nu sunt benefice nici pentru cei cu diabet, dar nici pentru cei care încearcă să-și mențină greutatea sub control.

Un alt pericol la care expune consumul de cartofi prăjiți are legătură cu potențialul de ardere excesivă în timpul prăjirii, care duce la formare de compuși nocivi, precum acrilamida. Această substanță este puternic asociată cu riscul de dezvoltare a cancerului la toate vârstele.

Calorii cartofi prăjiți

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii |329 Calorii | 638 Calorii | 957
Proteine| 4 Proteine | 8 Proteine | 12
Lipide | 17 Lipide | 34 Lipide | 51
Carbohidrați | 38 Carbohidrați | 76 Carbohidrați | 114
Fibre | 4 Fibre | 8 Fibre | 12

 

Alte alimente sănătoase, cu puține calorii, pe care le poți include într-un plan alimentar echilibrat sunt:

  • Roșiile (18 calorii/100 g)
  • Castraveții (12 calorii/100 g)
  • Morcovii (41 calorii/ 100 g)
  • Vinetele (24 calorii/ 100 g)
  • Ou fiert (155 g/ 100g)