Ou fiert

Deoarece furnizează toți aminoacizii esențiali de care organismul nostru are nevoie, ouăle sunt o considerate o sursă completă de proteine de înaltă calitate. Astfel, mai ales atunci când sunt consumate fierte, ele devin unul dintre cei mai buni aliați în lupta cu kilogramele în plus, având un scor excelent pe scala numită indice de sațietate. Acesta din urmă măsoară capacitatea alimentelor de a menține senzația de sațietate și de a descuraja consumul ulterior de calorii.

Ouăle stau foarte bine și la capitolul conținutului de vitamine. Un ou de găină fiert tare poate să asigure 23 % din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina B12, 8% din DZR de vitamina A, 7% din DZR de vitamina D și 6% din DZR de acid folic. De asemenea, ouăle conțin o întreagă colecție de minerale și oligoelemente importante pentru sănătate, precum calciul, zincul, cuprul, fierul, magneziul, manganul sau seleniul.

Calorii ou fiert

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii |155 Calorii | 310 Calorii | 465
Proteine| 12.6 Proteine | 25.2 Proteine | 37.8
Lipide | 10.6 Lipide | 21.2 Lipide | 31.8
Carbohidrați | 1.1 Carbohidrați | 2.2 Carbohidrați | 3.3
Fibre | 0 Fibre | 0 Fibre | 0

 

Alte alimente sănătoase, cu puține calorii, pe care le poți include într-un plan alimentar echilibrat sunt:

  • Roșiile (18 calorii/100 g)
  • Castraveții (12 calorii/100 g)
  • Morcovii (41 calorii/ 100 g)
  • Vinetele (24 calorii/ 100 g)
  • Pieptul de pui gătit fără piele (151 g/ 100g)