Omletă
Omleta este un preparat culinar simplu și delicios, foarte popular pentru micul dejun sau chiar pentru alte mese ale zilei. Omleta are ca ingrediente principale ouăle, care sunt bătute și apoi gătite într-o tigaie. Alte ingrediente adăugate pot include lapte sau smântână pentru a o face mai pufoasă, sare, piper și diverse topping-uri sau umpluturi precum brânză, legume, carne, mezeluri sau ierburi aromatice. Valorile calorice prezentate mai jos sunt aproximate pentru o omletă simplă, cu brânză și ceapă.
Omleta se coace pe o parte, apoi se poate răsturna sau se poate plia în jumătate pentru a se găti și pe cealaltă parte.
Omleta poate fi o opțiune sănătoasă deoarece ouăle sunt o sursă bună de proteine și de nutrienți esențiali. Adăugarea de legume și ierburi proaspete crește aportul de fibre și de vitamine. Omletele au versiuni variate în bucătăriile din întreaga lume. De exemplu, omleta franțuzească (omelette) este cunoscută pentru umpluturile sofisticate, iar frittata italiană este asemănătoare doar că este coaptă în cuptor.
Calorii omletă
100 grame | 200 grame | 300 grame |
Calorii | 195,9 | Calorii | 391,8 | Calorii | 587,7 |
Proteine| 9,7 | Proteine | 19,4 | Proteine | 29,1 |
Lipide | 15,4 | Lipide | 30,8 | Lipide | 46,2 |
Carbohidrați | 3,4 | Carbohidrați | 6,8 | Carbohidrați | 10,2 |
Fibre | 0,1 | Fibre | 0,2 | Fibre | 0,3 |
Alte exemple de preparate potrivite pentru micul dejun:
- Fulgi de ovăz (246 calorii/ 100 g)
- Ou fiert (155 calorii / 100 g)
- Ou prăjit (196 calorii / 100 g)
- Quinoa (368 calorii / 100 g)
- Unt de arahide (588 calorii/100 g)