Orez fiert

Orezul este o bază alimentară importantă în multe culturi din întreaga lume și poate fi gătit și servit în diverse moduri.

Orezul este o sursă de carbohidrați complecși, care furnizează energie pentru organism. Orezul conține vitamine și minerale, cum ar fi niacină (vitamina B3), tiamină (vitamina B1), riboflavină (vitamina B2), fier și fosfor. Orezul brun are, în general, mai multe fibre și nutrienți decât orezul alb, deoarece stratul exterior al bobului de orez nu este îndepărtat complet.

Orezul fiert poate fi servit ca garnitură, bază pentru curry-uri, tocănițe, fripturi și multe alte feluri de mâncare. De asemenea, este utilizat în diferite preparate, cum ar fi sushi, orez prăjit, pilafuri, risotto etc.

Calorii orez fiert

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 130 Calorii | 260 Calorii | 390
Proteine| 2.7 Proteine | 5.4 Proteine | 8.1
Lipide | 0.3 Lipide | 0.6 Lipide | 0.9
Carbohidrați | 28.2 Carbohidrați | 56.4 Carbohidrați | 84.6
Fibre | 0.4 Fibre | 0.8 Fibre | 1.2

Alte exemple de cereale:

  • Porumb fiert (96 calorii/100 g)
  • Fulgi de ovăz (246 calorii/100 g)
  • Grâu boabe (347 calorii/100 g)
  • Orez integral fiert (110 calorii/100 g)