Cafea cu lapte

Cei care cred despre cafeaua cu lapte că este o băutură apărută în epoca modernă se înșală amarnic, pentru că primii care s-au gândit la o astfel de combinație au fost locuitorii din zona Tibetului undeva prin secolul al X-lea. E drept că nu ei au inventat cafeaua cu lapte dar consumau o băutură asemănătoare cafelei căreia îi adăugau un plus de grăsime pentru mai multă energie, combinând-o cu lapte de iac sau chiar unt obținut din acest lapte. Șase secole și jumătate mai târziu, un ambasador olandez întors din China a adus în Europa obiceiul de a adăuga lapte în ceai, încercând aceeași rețetă și cu cafeaua.

Varianta modernă de cafea cu lapte pe care o numim în prezent „Cappuccino” s-a născut însă la Veneția, acolo unde un călugăr capucin aflat în trecere a cerut o cafea care nu prea l-a încântat, așa că a adăugat în ea puțin lapte, dându-i o culoare asemănătoare rasei monahale pe care o purta. De atunci, cafeaua cu lapte și-a luat numele inspirat denumirea ordinului călugărilor capucini și a început să câștige în popularitate.

Conținutul său de calorii depinde de preferințele consumatorului, mai precis dacă acesta o dorește mai dulce sau mai amară. Astfel, 100 de grame de cafea cu lapte au doar 22,5 calorii în timp ce o cafea cu lapte în care se adaugă zahăr ajunge la 50 de calorii.

Din punct de vedere nutrițional, o cafea cu lapte nu are mare lucru de oferit întrucât conține doar două grame de lipide, 0,4 grame de proteine și 0,6 grame de carbohidrați, care pot ajunge la 7,6 grame dacă adăugăm și zahăr.

Așadar, nu riști să te îngrași dacă bei cafea cu lapte o dată sau de două ori pe zi, chiar și dacă e îndulcită. Aportul caloric pentru două cafele cu lapte îndulcite este de 100–150 de calorii, ceea ce nu e foarte mult raportat la necesarul zilnic, care e de 2.000 de calorii în cazul unei femei adulte și 2.500 de calorii pentru un bărbat adult.

Cel mai cunoscut ingredient din cafeaua cu lapte este cofeina – un compus natural din boabele de cafea, renumit pentru proprietățile sale energizante. Datorită cofeinei, o cafea cu lapte are efect revigorant, și de aceea mulți o preferă dimineața, având totodată și un efect stimulativ asupra sistemului nervos central. Așa se explică faptul că după o cafea cu lapte te poți concentra mai bine, reții mai ușor informații ce ți se păreau complicate și descoperi detalii care te ajută în rezolvarea problemelor cu care te confrunți.

Cofeina împreună cu alți compuși din cafea are și efect antioxidant datorită căruia neutralizează radicalii liberi și protejează organismul împotriva stresului oxidativ, reducând riscul apariției unor boli cronice.

Spre deosebire de cafeaua simplă, cafeaua cu lapte are un nivel scăzut de aciditate, datorită căruia sunt mai puține șanse de a cauza arsuri gastrice. Laptele reduce nivelul de aciditate al cafelei și totodată atenuează gustul amar, făcând din cafeaua cu lapte băutură mai fină și cu o aromă specială.

In același timp, laptele vine cu un aport de calciu împreună cu cantități reduse de vitamina D și vitamine din complexul B. De regulă, la o cafea cu lapte preparată după rețeta standard se adaugă 20 de mililitri de lapte, o cantitate prea mică pentru a putea vorbi de niște beneficii reale asociate substanțelor nutritive pe care le conține.

În afară de cappuccino mai există și alte varietăți de cafea cu lapte precum Caffé Latte, Cortado, Mocha sau Flat White. Cantitățile de lapte variază, însă nici în cazul acestora nu se poate spune că un consum moderat aduce beneficii semnificative pentru organism.

Calorii cafea cu lapte (fără zahăr)

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii |22,5 Calorii | 45 Calorii | 67,5
Proteine| 0,4 Proteine | 0,8 Proteine | 1,2
Lipide | 2 Lipide | 4 Lipide | 6
Carbohidrați | 0,6 Carbohidrați | 1,2 Carbohidrați | 1,8
Fibre | 0 Fibre | 0 Fibre | 0

 

Alte băuturi calde, cu puține calorii, pe care le poți include într-un plan alimentar echilibrat sunt:

Cafea neagră (1 calorie/100 grame)

Cafea espresso (două calorii/100 grame)

Cacao cu lapte (66 calorii/100 grame)

Ceai negru (o calorie/100 grame)

Ceai verde (o calorie/100 grame)

Ceai din fructe de pădure (4 calorii/100 grame)