Grasimile trans, un pericol pentru sanatate

Dr. Corina Zugravu, medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Timp estimat de citire2 minute, 22 secunde

In lumea si asa complicata a informatiei nutritionale, un nou nume a fost pomenit recent cu ingrijorare: acizii grasi trans. Nu, nu este vorba de ceva substante noi, descoperite recent. Nici de compusi de tipul aditivilor sau adjuvantilor tehnologici. Este vorba de un tip particular de grasime care apare in mod natural in alimente, dar si prin prelucrare tehnologica, avand o anumita structura, care, din pacate, a dovedit ca are efecte extrem de daunatoare asupra organismului uman.

Studii de cele mai diverse tipuri, toate respectand rigoarea stiintifica , au legat consumul de acizi grasi trans cu o patologie variata, de la boli cardiovasculare, la diabet si, poate, chiar unele forme de cancer. Acizii trans cresc in mod consistent nivelurile de colesterol rau (LDL) si scad colesterolul bun (HDL), agravand ateroscleroza si consecintele acesteia (infarctul de miocard, accidentele vasculare cerebrale etc.).

De unde vin aceste substante?!

In alimentatia noastra exista doua tipuri de surse:

  • Naturale: cantitati mici de acizi grasi trans se formeaza in tubul digestiv al rumegatoarelor, ei fiind absorbiti de animal si depozitati in diferite tesuturi. Sunt ingerati de catre consumatorii umani atunci cand mananca lactate (lapte, branza, unt) sau carne de vita sau oaie.
  • Industriale: din pacate, cantitati mari de acizi grasi trans pot sa aiba aceasta origine, ei formandu-se ori de cate ori uleiurile si grasimile vegetale sunt supuse unor procese de hidrogenare partiala.

Folosite in multe produse

Industria alimentara are nevoie de grasimi in stare solida. Numai acestea pot da rezultate bune atunci cand se fabrica multe produse de patiserie, napolitane, biscuiti cu crema etc. Ca atare, uleiuri autohtone ieftine, care se gasesc in mod natural in stare lichida, sunt supuse unor procese tehnologice de solidificare (hidrogenare). Produsii colaterali sunt acizii grasi trans, care sunt, evident, consumati de oameni si au efectele descrise asupra sanatatii lor. Primele produse in care s-au identificat cantitati mari de acizi grasi trans au fost margarinele.

 Vechea poveste a margarinei…

Cu cat o margarina era mai solida, cu atat ea continea mai multi acizi grasi trans. Alarmati de consecinte, producatorii au luat masuri si au inceput sa prepare margarine de masa de calitate buna, prin alte procese tehnologice (transesterificare), lipsite de acizi grasi trans. Nu a fost rezolvata problema, pentru ca oamenii nu folosesc margarinele doar pentru a-si unge painea si a face un sandvis. Chiar si astazi exista margarine care nu sunt comercializate direct consumatorilor, dar care se folosesc in fabricarea unor produse de cofetarie, de patiserie, a dulciurilor si care au niveluri ridicate de acizi grasi trans. Pretul scazut le face sa fie favorizate de multi producatori.

Ori de cate ori mancam anumite produse de patiserie, placintarie, chiar panificatie, mai ales cand au creme sau umpluturi grase, avem toate sansele sa ingeram si acizi trans. Pe acestia ii regasim si in crema din ciocolate (fie bomboane, batoane sau ciocolata tablete), in crema napolitanelor sau a croissantelor.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate