Unele bacterii intestinale pot ajuta la scăderea riscului de boli de inimă
Oamenii de știință au descoperit că anumite bacterii intestinale joacă un rol semnificativ în apariția riscului de boli cardiovasculare. Vorbim de o nouă dovadă care consolidează ideea că sănătatea noastră depinde într-o foarte mare măsură de echilibrul florei intestinale.
10.04.2024
Timp estimat de citire:
2 minute, 31 secundeAlterarea echilibrului florei intestinale a fost asociată până acum de un risc mai mare de dezvoltare a diabetului de tip 2, a obezității, precum și a mai multor boli inflamatorii intestinale. De curând, cercetătorii de la Institutul Broad, al MIT și Harvard, în colaborare cu experții din cadrul Spitalului General din Massachusetts, au ajuns la concluzia că bacteriile intestinale pot influența și bolile cardiovasculare.
Pentru asta, ei au examinat metaboliții și genomurile microbiene de la peste 1.400 de participanți la un amplu studiu care investighează factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, numit Framingham Heart Study. După ce au corelat toate datele, oamenii de știință au observat că persoanele care găzduiesc mai multe specii de bacterii din genul Oscillibacter prezintă niveluri mai scăzute de colesterol.
Relația dintre microbiota intestinală și afecțiunile cardiovasculare, cunoscută, dar nu îndeajuns
În ultimul deceniu, cercetătorii au adus în discuție legătura dintre componența microbiotei intestinale și diverși factori de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi nivelul trigliceridelor și glicemia postprandială (nivelul zahărului în sânge după masă).
Cu toate acestea, dezvoltarea de tratamente care să vizeze aceste legături a fost o provocare, în principal din cauza unei înțelegeri incomplete a proceselor metabolice din intestin. Acum, cercetarea celor de la Institutul Broad aduce noi speranțe în acest sens, întrucât aduce lămuriri în ceea ce privește modului în care microbii intestinali afectează metabolismul.
Bacterii prietenoase, cu rol special
Cercetarea a reliefat peste 16.000 de legături între microbi și caracteristicile metabolice, cu o constatare notabilă: bacteriile Oscillibacter absorb și procesează colesterolul de la nivel intestinal, contribuind astfel la reducerea concentrațiilor de grăsimi care ajung în sânge.
Pentru a descifra mecanismele exacte din spatele acestui efect benefic, cercetătorii au încercat să cultive bacteriile în laborator – ceea ce le-a reușit cu succes. Ulterior, au folosit spectrometria de masă pentru a identifica subprodusele probabile create atunci când bacteriile procesează colesterolul.
Acest lucru i-a ajutat să înțeleagă metodele pe care aceste bacterii le folosesc pentru a reduce nivelul colesterolului. Ei au descoperit că bacteriile transformă colesterolul în substanțe pe care alte bacterii, din genul Eubacterium le pot descompune în continuare și pe care apoi organismul le poate elimina.
Această cercetare nu numai că face lumină asupra mecanismelor prin care bacteriile intestinale afectează nivelul colesterolului, dar deschide, de asemenea, calea pentru tratamentele menite să modifice microbiota intestinală pentru a îmbunătăți sănătatea inimii.
Articole recomandate din categoria Noutati
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024