Alimente care contin proteine vegetale si pot deveni un substitut pentru carne

Timp estimat de citire1 minut, 48 secunde

Sunt persoane care, din varii motive, vor sa renunte sa mai consume carne. Fie ca au ales o dieta care le interzice asta, fie au decis sa adopte stilul de alimentatie vegan, exista viata si dupa consumul de carne. Dincolo de faptul ca reducerea consumului de carne la nivel global pe termen lung contribuie la lupta impotriva poluarii, iar inlocuirea carnii poate duce, pentru multa lume, la mai multa diversitate in alimentatie, ramane totusi intrebarea: Exista alimente care pot inlocui consumul de carne?

In linii mari, dupa ce este gatita, 100 de grame de carne iti ofera intre 20 si 30 de grame de proteine, in functie de modul in care a fost preparata si de tipul de carne. Carnea de porc, de exemplu, e mai bogata in proteine decat carnea de pui. Carnea este bogata in zinc, fier, seleniu, vitaminele B (inclusiv B12) si alti nutrienti.

De ce sunt importante proteinele?

Corpul uman are nevoie de proteine ca sa activeze mai multe procese vitale. Astfel, o dieta saraca in proteine cauzeaza o multime de simptome neplacute, cum ar fi: retentie de apa, senzatie permanenta de foame, metabolism incetinit, slabirea muschilor, senzatie de oboseala, senzatie de ”ceata pe creier” si dificultati de concentrare, dureri ale articulatiilor si oaselor, imunitate scazuta, unghii subtiri si fragile.

In functie de activitatea fizica si anumite situatii speciale, corpul tau are nevoie intre 0,8 si 2 g de proteine pe kilogram/corp pe zi. 0,8 g de proteine pe kilogram/corp reprezinta minimul necesar pentru mentinerea functiilor corporale. E vital sa oferi corpului aceasta cantitate. Altfel spus, pentru o femeie de 50 de kg, e important sa consume alimente care sa-i ofere zilnic minimum 40 g de proteine. Un barbat de 100 de kg trebuie sa consume o cantitate dubla de proteine.

Ca idee, alimentele care pot substitui carnea si care au si ele proteine, aici vorbim de anumite legume si alte preparate comestibile de origine vegetala, sunt absorbite in proportie mai mica de corpurile noastre, in functie de tipul acestora. Asta inseamna ca daca nu vrei ca organismul tau sa primeasca 40 g de proteine de origine animala, atunci trebuie sa ai o dieta astfel incat sa oferi corpului tau o cantitate dubla de proteina vegetala.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate