Orezul expandat este consumat adeseori la micul dejun sau ca gustare, sub formă de rondele. Acesta reprezintă o sursă bogată de carbohidrați, ceea ce înseamnă că ne face plinul rapid cu energie. Deoarece nu conține gluten, orezul expandat oferă beneficii adiționale celor care suferă de boala celiacă.
24.04.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 35 secundeComparativ cu alte cereale, orezul expandat are relativ puține calorii. Totuși, acesta, în special cel făcut din orez alb, nu aduce beneficii majore sănătății. Procesul de obținere distruge majoritatea nutrienților, lăsând doar carbohidrații cu urme de vitamina B.
Orezul expandat este obținut din orez pregelatinizat alb, prefiert, și este preparat, în general, prin fierberea boabelor la temperaturi înalte timp de mai mult de 3 ore și jumătate. Rezultatul este uscat și măcinat. Apoi, orezul este călit și prăjit la nisip, astfel încât să se expandeze.
În procesul de expandare, amidonul din orez este deteriorat și gelatinizat, ulterior acesta devenind amidon rezistent. Astfel, amidonul rezistent care se găsește în orezul expandat, acționează ca o fibră alimentară, greu digerabilă.
O sută de grame de orez expandat aduc 392 calorii, conținând 91 de grame de carbohidrați, 1,7 grame de fibre și 6,2 grame de proteine. Unii producători de orez expandat îmbunătățesc produsul, adăugând vitamine și minerale. Astfel, acesta poate oferi vitaminele B, magneziu, potasiu, fosfor și fier.
Nefiind bogat în proteine și fibre, orezul expandat nu menține senzația de sațietate pentru mult timp.
Orezul expandat este ușor de digerat, ceea ce-l face o opțiune bună pentru persoanele cu sensibilități digestive sau pentru cei care au nevoie de alimente ușor de mâncat. Fiind un produs derivat din orez, este o opțiune excelentă pentru cei care evită glutenul în dieta lor. Deși în cantități mici, orezul expandat poate oferi și fibre, care sunt esențiale pentru sănătatea digestivă și reglarea tranzitului intestinal. Are un gust neutru. Drept urmare, poate fi asociat cu varietate largă de alimente și condimente pentru a se potrivi cu preferințele individuale.
Orezul expandat este o gustare care te ajută să reduci numărul caloriilor consumate. Fiind bogat în carbohidrați, acesta poate reprezenta o opțiune pentru o gustare energizantă între mese.
Orezul expandat poate fi inclus în dieta celor care au un nivel crescut al colesterolului. Împreună cu un stil de viață activ, o dietă care conține și orez expandat poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol.
Deoarece orezul expandat conține fibre greu de digerat și care trec repede prin tractul intestinal, el ajută la eliminarea compușilor care ar putea cauza cancer de colon. Așadar, consumul regulat al acestui produs poate reduce riscul de a dezvolta cancer de colon.
Deoarece are un indice glicemic relativ ridicat, consumul exagerat de orez expandat poate predispune la acumularea kilogramelor în plus și la creșteri ale glicemiei.
Unele produse de orez expandat disponibile comercial pot conține adaosuri de zahăr, sare sau alte ingrediente procesate, ceea ce poate reduce beneficiile pentru sănătate.
Multe produse făcute din orez expandat au glazuri bogate în zahăr. Acestea cresc riscul de a dezvolta diabet și nu sunt recomandate în dietele de slăbit.
Procesul de producție al orezului expandat poate implica expunerea la temperaturi ridicate și presiuni, care ar putea reduce valoarea nutritivă a produsului final sau ar putea crea compuși dăunători.
Orezul expandat este o gustare cu puține calorii și grăsimi, care ajută la sănătatea digestivă. Este bogat în carbohidrați și are o cantitate scăzută de sodiu. Consumul său este indicat într-o dietă sănătoasă, însă nu îți vă menține nivelul de sațietate pentru mult timp. Consumat în cantități moderate, orezul expandat este util în dietele de slăbit, ca gustare între mese.
Data publicarii: 24.04.2024
Etichete:
orez expandat11.12.2024