Cum să scapi de kilogramele acumulate peste iarnă? Sfaturi și soluții
Iarna este un anotimp propice acumulării de kilograme în plus, iar acest lucru se simte mai ales la final, când se face trecerea la garderoba mai lejeră de primăvară-vară. E destul de neplăcut să constați că hainele care ți se potriveau perfect anul trecut „au intrat la apă” fără să le speli iar acum eviți să faci mișcări bruște, de teamă că nu crape pe tine.
19.04.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 19 secundeÎn realitate, garderoba a rămas la fel iar schimbarea este la tine și după cum se vede nu este una de bun augur. E firesc să ieși din iarnă cu câteva kilograme peste limita normală pentru că vremea rea te împiedică să faci mai multă mișcare, metabolismul încetinește și pe deasupra mai sunt și sărbătorile de sfârșit de an, marcate prin festinurile culinare de rigoare.
Dacă iarna și-a pus amprenta în acest mod asupra siluetei tale, îți oferim câteva sfaturi pentru a te ajuta să revii la greutatea normală și să încapi fără dificultate în hainele de primăvară.
Adaptează-ți dieta în ton cu sezonul
Chiar dacă ți-au mai rămas rezerve importante ce cârnați, șuncă, tobă sau carne la garniță din porcul sacrificat la Crăciun, e bine să le lași la păstrare și să te orientezi către o dietă fără grăsimi, axată pe fructe și legume. Din fericire te ajută și anotimpul, pentru că primăvara este sezonul verdețurilor, iar așa cum în iarnă ți-ai făcut plinul cu friptură, cozonac și alte delicatese de Crăciun, acum e timpul să-ți faci plinul cu salată, ceapă verde, ridichi, ștevie, urzici, spanac și tot ce înseamnă verdețuri.
Acestea conțin puține calorii și sunt pline în schimb de vitamine și minerale, iar pe deasupra au și efect detoxifiant. Așadar, consumul de verdețuri și alte fructe și legume de primăvară este benefic atât pentru revenirea la silueta ideală dar și pentru îmbunătățirea funcțiilor metabolice, care au și ele un rol important în procesul de slăbire și nu numai.
Evită dulciurile și băuturile carbogazoase
Scopul este să scapi de kilogramele în plus și nu să le înmulțești, iar din acest motiv este de preferat să te abții cât de mult de la a consuma dulciuri, pentru că zahărul se depune rapid sub formă de grăsime. Aceeași recomandare este valabilă și în cazul băuturilor carbogazoase care conțin cantități importante de zahăr și au același efect asupra siluetei ca și dulciurile. Explicația constă în faptul că zahărul eliberează in timp scurt o cantitate mare de glucoză în sânge pe care organismul nu o poate transforma în totalitate în energie, iar diferența rămasă neconsumată se păstrează pentru altă dată, fiind stocată sub formă de grăsime.
Consumă alimente bogate în fibre și carbohidrați complecși
Verdețurile specifice sezonului de primăvară precum și majoritatea fructelor și legumelor, leguminoasele și cerealele integrale conțin fibre care, deși nu au valoare nutrițională, sunt importante pentru digestie și ajută totodată în procesul de slăbire. Acestea rămân pentru mai mult timp în stomac și astfel conferă o senzație de sațietate prelungită care te determină să mănânci mai rar și mai puțin fără să te înfometezi zilnic.
În același timp, carbohidrații complecși conținuți de alimente precum cerealele integrale, leguminoasele nucile și semințele se digeră mai greu, ceea ce înseamnă că țin pentru mai multă vreme stomacul plin și induc senzația de sațietate.
Bea multe lichide
Fă-ți un obicei din a bea apa sau alte lichide pe tot parcursul zilei fără să îți fie neapărat sete, pentru că astfel reduci senzația de foame și tentația de a consuma porții mari de mâncare. De asemenea, este recomandat să bei multă apă înainte de mesele principale, pentru că astfel te vei sătura mai ușor mâncând mai puțin.
În același timp , este important să bei multe lichide pentru că o bună hidratare contribuie și la derularea funcțiilor metabolicei iar un organism bine hidratat va arde mai eficient caloriile și grăsimea. Evident, când ne referim la consumul de lichide excludem băuturile carbogazoase despre care am vorbit mai devreme, dar și sucurile care conțin zahăr adăugat, precum și alcoolul.
Nu sări peste micul dejun
Multe persoane au impulsul de a exclude din programul meselor zilnice micul dejun, în ideea că dimineața nu le este foarte foame și astfel evită să adauge niște calorii în plus. Micul dejun este însă cea mai importantă masă a zilei, pentru că asigură mare parte din resursele energetice necesare, determină un apetit mai scăzut la prânz și reduce tentația de a mai lua câte o gustare între mesele principale.
Fă mișcare în fiecare zi
Dacă în perioada iernii frigul și vremea urâtă de afară erau scuze plauzibile pentru a-ți petrece timpul liber în confortul casei, lucrurile se schimbă odată ce primăvara își face simțită prezența. Când vrei să slăbești rapid trebuie neapărat să faci mai multă mișcare, iar de această dată nu mai ai nicio scuză pentru a sta în casă sub pretext că e frig, plouă sau e gheață pe jos. Dacă nu ești o persoană foarte activă poți începe cu plimbări de 45-60 de minute, iar pe măsură ce te obișnuiești cu mișcarea e bine să mărești puțin ritmul pentru a depune un efort mai intens. Ideal este să alergi zilnic cel puțin 30 de minute, să mergi cu bicicleta sau să faci exerciții fizice care depășesc pragul de confort.
În condiții de efort intens, organismul are nevoie de mai multă energie iar pentru a o produce apelează la acele rezerve de grăsime despre care am amintit. Astfel, mișcarea favorizează arderea grăsimilor și contribuie semnificativ la scăderea în greutate, mai ales în condițiile unei alimentații cu un aport caloric scăzut.
Odihnește-te suficient
La fel de importantă precum mișcarea este și odihnă, întrucât organismul are nevoie să se refacă la finalul fiecărei zile pentru a putea să funcționeze normal. Odihna insuficientă cauzează dereglări hormonale care duc la creșterea apetitului în special pentru alimente cu un conținut caloric ridicat, care trebuie evitate dacă vrei să slăbești. De asemenea, se încetinesc funcțiile metabolice, implicit procesul de ardere a caloriilor, care astfel se depun mai ușor sub formă de grăsime.
Pentru ca aceste lucruri să nu se întâmple este necesar să dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte, de preferat respectând un program cu ore fixe pentru culcare și pentru trezire.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024