Grasimile trans, un pericol pentru sanatate

Dr. Corina Zugravu, medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Timp estimat de citire2 minute, 24 secunde


De asemenea, prajirea in margarine a unor alimente sau utilizarea respectivelor grasimi la floricele de porumb pregatite acasa, la cuptorul cu microunde sau la prepararea altor gustari sunt exemple de procedee gastrotehnice care ne aduc in meniu si… nedoritii acizi grasi trans. 

Masuri la nivel de stat

Constiente de pericolele ridicate de consumul de acizi grasi trans, unele tari au luat cu mult timp in urma masuri de limitare a ingestiei, iar efectele s-au vazut in scaderea cazurilor de imbolnaviri cardiovasculare. In Danemarca s-a apreciat, la inceputul acestui secol, ca aproximativ 50.000 de cetateni prezentau un risc ridicat de boala cardiovasculara din cauza consumului ridicat de alimente ce contineau acizi grasi trans. Ca atare, in 2003, s-a elaborat o lege care a limitat drastic nivelul de acizi grasi trans din alimente, facand din Danemarca o pioniera in domeniu in Europa. Incet, incet, si alte tari au urmat acest drum, iar Comisia Europeana a considerat, o vreme, ca astfel de masuri la nivel national vor fi suficiente.

Cele mai ieftine produse contin grasimi trans

Un raport elaborat insa in 2017 a contrazis premisa si a indicat necesitatea abordarii unitare a problemei, prin elaborarea unui regulament la nivel european. Aceasta pentru ca, din pacate, desi in cele mai multe tari, acizii grasi trans fusesera redusi, persistau surse cu un continut foarte mare. Ceea ce a fost considerat cu atat mai grav, cu cat aceste alimente erau exact cele mai ieftine si, deci, printre cele mai consumate de populatie. Simpla etichetare a prezentei acizilor trans in alimente a fost considerata a avea o eficienta redusa, pentru ca la nivelul consumatorului obisnuit substantele nu sunt larg cunoscute ca avand efecte negative.

 Adio, grasimi trans, din 2021

Spune-mi sincer, nu mananci din cand in cand o merdenea?! Nu sunt delicioase croissantele, chiar si simple?! Batonul de ciocolata pe care ti l-ai luat in fuga nu avea grasimi partial hidrogenate printre ingrediente?! Ei bine, pericolul pentru sanatatea ta este pe cale de disparitie. O masura legislativa recenta la nivel european limiteaza la 2 g acizii grasi trans din 100 g de grasime, legea exceptand acizii trans naturali. Ca orice lege europeana, va lua ceva timp ca ea sa fie implementata, asa ca mai ai de asteptat pana in 2021 pana cand sa fii sigur ca ai scapat de grija.

 Atentie la alimentatie!

Pana atunci, atentie la produsele despre care am vorbit, citeste etichetele si nu cumpara produse care au grasimi partial hidrogenate. Si inca ceva: Autoritatea Europeana de Siguranta a Alimentelor (EFSA) a recomandat reducerea tuturor acizilor trans din alimentatia omului. Ca sunt naturali sau artificiali, ei ne fac tot atat de rau. Deci incearca sa restrangi si aportul de grasimi animale care contin acizii trans naturali. Ei nu au fost acoperiti de regulamentul european nu pentru ca ar fi sanatosi, ci doar pentru ca apar in cantitati destul de mici si pentru ca este imposibil, din punct de vedere tehnologic, sa fie separati.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate