Băuturile carbogazoase, o cauză a pietrelor la rinichi
Consumate adesea de plăcere sau chiar ca alternativă la apă, băuturile carbogazoase nu sunt tocmai o bucurie pentru organismul nostru în ansamblu, dar mai ales pentru rinichi. Medicii avertizează că acestea au o contribuție importantă la apariția litiazei renale. Altfel spus, a pietrelor la rinichi.
24.04.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 29 secundeChiar dacă în bună parte persoanele care obișnuiesc să se delecteze cu băuturi carbogazoase sunt conștiente de faptul că acestea sunt nesănătoase, continuă să le consume frecvent și în cantități mari. Nota de plată pentru această plăcere însă poate fi foarte usturătoare. Și nu vorbim aici de costul în bani – substanțial și el, de altfel, ci mai degrabă de cel exprimat în probleme de sănătate.
Riscurile consumului frecvent de băuturi carbogazoase
Consumul frecvent de băuturi carbogazoase poate crea mai multe tulburări în buna funcționare a organismului, dintre care cap de listă sunt:
Kilogramele în plus sau chiar obezitatea
Băuturile carbogazoase sunt, în general, bogate în zahăr și calorii, dar au puține substanțe nutritive. De aici și denumirea de „calorii goale”, care este asociată de cele mai multe ori cu acestea. Este un lucru știut și demonstrat că un consum regulat de băuturi răcoritoare crește riscul de câștig ponderal și de dezvoltare a obezității.
Diabetul de tip 2
Oamenii de știință au pus în evidență în nenumărate rânduri legătura strânsă dintre consumul excesiv de băuturi carbogazoase și diabetul zaharat de tip 2. În cadrul unuia dintre studiile care au investigat această legătură, riscul de a dezvolta diabet a fost cu 26% mai mare în cazul celor care consumă una sau mai multe astfel de băuturi pe zi. De asemenea, s-a constatat că acestea scad capacitatea de a controla nivelul zahărului din sânge la persoanele care au deja diabet. Mai mult, efectele sunt similare și în cazul consumului de răcoritoare etichetate drept dietetice, care conțin îndulcitori artificiali.
Boli cardiovasculare
Chiar și numai o băutură îndulcită cu zahăr crește riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, aici incluzând hipertensiunea arterială, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Școlii Medicale de la Harvard, SUA, acest risc sporește cu aproximativ 18%, indiferent de cât de multă mișcare face o persoană. Rezultate studiului au mai arătat că participanții care au consumat două sau mai multe sucuri pe zi și care au respectat cele 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână recomandate pentru menținerea sănătății au avut un risc cu 21% mai mare de a dezvolta o boală cardiovasculară, în comparație cu cei care au consumat rar sau nu au consumat deloc astfel de băuturi.
Osteoporoza
Băuturile carbogazoase care conțin acid fosforic pot afecta absorbția calciului în oase, ceea ce poate crește riscul de osteoporoză și fracturi osoase. Fosforul în sine nu este rău, fiind un mineral prezent în compoziția oaselor. Problema apare în situația în care consumăm o cantitate disproporționată de fosfor în comparație cu aportul de calciu. Atunci se poate ajunge la pierderea de masă osoasă.
Probleme dentare
Consumul de băuturi răcoritoare aduce o bucurie de scurtă durată, dar îți pot fura zâmbetul, pe termen lung. Pe de o parte, zahărul și, pe de altă parte, acizii din aceste băuturi slăbesc smalțul dinților și încurajează dezvoltarea bacteriilor care favorizează apariția cariilor dentare.
Simptome gastrointestinale
Aciditatea și conținutul de zahăr din băuturile carbogazoase pot irita mucoasa stomacului și a intestinelor. Consumul acestora favorizează balonarea și refluxul gastroesofagian.
Litiaza renală
Consumul excesiv de băuturi carbogazoase poate contribui la formarea pietrelor la rinichi, din cauza nivelurilor crescute de acid uric, dar și a dezechilibrului hidric. Băuturile carbogazoase, în special cele care conțin cofeină sau zahăr, pot avea un efect diuretic asupra organismului, determinând o pierdere crescută de apă. Dezechilibrul hidric poate duce la concentrarea în urină a substanțelor care formează calculii, ceea ce crește riscul de formare a acestora.
Conform unui studiu realizat de Institutul Național de Sănătate, consumul frecvent de băuturi carbogazoase crește riscul de formare a pietrelor la rinichi într-un procent de 23%. Deși acest tip de băuturi nu reprezintă singura cauză a apariției pietrelor, evitarea consumului lor are efecte pozitive asupra sănătății renale, scăzând astfel riscul de a ne confrunta cu ele.
„Pietrele la rinichi sau calculii renali sunt depozite de sare și alte minerale care se formează în interiorul rinichilor. Acestea provoacă dureri greu de suportat atunci când sunt eliminate și variază în dimensiune de la un grăunte de nisip la o minge de golf. Există patru tipuri de calculi renali: pietre formate din acid uric, pietre formate din struvită, pietre din cistină și pietre din oxalat de calciu. Acestea din urmă sunt cele mai frecvente”, explică dr. Vlad Vinereanu, medic nefrolog în cadrul Clinicilor Medicale LOTUS-MED.
Semne care indică existența pietrelor la rinichi
De cele mai multe ori, pietrele la rinichi de dimensiuni mici nu produc simptome, acestea apărând atunci când calculul migrează către ureter și când are o dimensiune mai mare, de regulă mai mare de 5 mm. Iată care sunt cele mai întâlnite simptome ale calculilor renali:
- durerea severă în lateral, spate sau sub coaste, care se manifestă în valuri, cu o intensitatea care fluctuează și care se extinde și la nivelul abdomenului și în zonele inghinale;
- modificări în ceea ce privește culoarea urinei (poate deveni roz sau roșie ca urmare a prezenței sângelui în urină);
- claritatea urinei se schimbă – aceasta poate deveni tulbure;
- mirosul urinei se modifică;
- crește frecvența urinară;
- apariția durerii sau disconfortul din timpul urinării;
- greață și vărsături, în anumite situații;
- febră și frisoane – acestea indică o infecție și semnalează o urgență în tratarea acestora.
Cum poate fi evitată formarea pietrelor la rinichi
Prevenirea formării pietrelor la rinichi implică adoptarea unor obiceiuri sănătoase, aici cuprinzând și gestionarea factorilor de risc. În primul rând, trebuie să ne hidratăm corespunzător, zi de zi. Consumul unei cantități adecvate de apă ajută la diluarea substanțelor care pot forma pietrele la rinichi și la menținerea urinei într-un volum suficient. În general, se recomandă consumul a cel puțin 8 pahare de apă pe zi sau atât cât să ne mențină urina deschisă la culoare.
„Hidratarea este esențială pentru prevenirea pietrelor la rinichi, cât și pentru eliminarea lor din organism. La fel de importantă este schimbarea stilului de viață. Insist asupra evitării consumului de băuturi carbogazoase. O alternativă la acestea sunt limonada și sucul de portocale, care scad riscul de formare al pietrelor la rinichi, însă și acestea trebuie consumate cu moderație. De asemenea, recomand limitarea consumului de sare, de proteină animală, a alimentelor bogate în calciu și de vitamina C”, a completat medicul nefrolog.
Totodată, reducerea consumului de băuturi carbogazoase și alte băuturi îndulcite poate ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi și prin prisma faptului că acestea pot crește riscul de obezitate și diabet, care sunt factori de risc pentru litiaza renală.
Alimentația potrivită pentru o digestie sănătoasă
26.09.2024