Litiaza renala si dieta – ai grija de rinichii tai!
Printre problemele de sanatate cu care sunt confruntati multi oameni se numara fara urma de dubiu acumularea de „nisip” renal sau, in forma mai avansata, litiaza renala. Daca in primul caz dimensiunea particulelor nu trece de 4-5 mm, in al doilea caz dimensiunile sunt mult mai mari si de cele mai multe ori rezolvarea va fi cu mult mai dificila.
01.03.2013
9918


Timp estimat de citire:
4 minute, 21 secundeIn mod fiziologic, rinichiul este principala uzina de epurare a organismului uman. El curata continuu reziduri hidrosolubile, provenite atat din metabolism, cat si din mediul exterior (noxe, medicamente etc.), realizand o purificare perfecta ce asigura buna functionare a corpului nostru. O componenta esentiala a urinei, fluidul ce rezulta in urma activitatii rinichilor, este reprezentata din sarurile minerale, ce au o compozitie diversa. In mod obisnuit sarurile sunt dizolvate in urina. In anumite circumstante, insa, acest lucru nu se intampla, ele precipitand undeva, pe caile urinare intrarenale, formand nisipul sau calculii specifici litiazei.
De ce apare litiaza renala?
Studierea cauzelor aparitiei acestor acumulari de saruri a fost si este de larg interes, daca e sa tinem seama de faptul ca incidenta litiazei renale este intr-o crestere semnificativa in ultimele decenii in multe tari ale lumii. Astfel, se stie ca rasa alba sau sexul masculin sunt doi factori de risc, din pacate imposibil de modificat. Idem, antecedentele heredo-colaterale, adica prezenta litiazei in familie, la rude apropiate (indeosebi de gradul intai). Se constata insa tot mai des ca litiaza devine frecventa si la femei, incidenta avand tendinta de a o ajunge din urma pe cea de la barbati. O stire si mai rea pentru cei suferinzi este faptul ca litiaza se reface. Altfel spus, odata „posesor” de pietre sau nisip poti fi sigur ca vei continua sa ai „calitatea” respectiva pe parcursul intregii vieti.
Hidratarea optima, esentiala
Indiferent insa de aceste lucruri, trebuie retinut ca una dintre principalele cauze de formare a pietrelor este deshidratarea. Daca nu asiguri un flux de urina de minimum 2 litri pe zi, urina se concentreaza si posibilitatea precipitarii sarurilor creste. Este simplu, nu-i asa?! Mai putina apa inseamna mai putin fluid in care sa se dizolve sarurile minerale. Si uite ca in acest fel se formeaza „nisipul“ sau litiaza. Deci, exista deja o prima concluzie: trebuie sa ai mare grija sa te hidratezi si (printre multe alte motive) pentru a evita problemele cu rinichii.
Alimente care pot afecta rinichii
Cercetatorii au decis: o persoana fara niciun alt factor de risc nu va face litiaza daca are o alimentatie echilibrata. Din pacate, putini ne putem lauda ca avem in mod curent o alimentatie adecvata. Cu totii facem greseli mai mari sau mai mici pe perioade diverse de timp. Astfel, un regim hiperproteic – suna cunoascut, nu? L-ai urmat de curand, cand ai vrut sa pierzi cateva kilograme care te deranjau – poate duce la acidoza metabolica, cu scaderea cantitatii de citrat in urina si favorizarea formarii pietrelor. Tot astfel, o alimentatie bogata in sare determina o eliminare crescuta de sodiu, care atrage in urina calciul… Iar pietrele de la rinichi au foarte des calciu in compozitie. Nu uita ca mananci sodiu nu numai din sarea de bucatarie, dar si prin intermediul unor aditivi ce il contin (monoglutamat, praf de copt, fosfat de sodiu, nitriti). Sa mai adaugam o serie de situatii patologice legate de tubul digestiv si nutritie in general, cum sunt diareea cronica, by-pass-urile chirurgicale intestinale, obezitatea. Aportul exagerat de calciu prin consum de suplimente (nu si prin consum de produse lactate) poate duce la eliminari renale crescute, cu depuneri de saruri minerale. Calculii din oxalat de calciu pot fi si consecinta unei inflamatii intestinale cronice, care conduce la cresterea absorbtiei de oxalati din tubul digestiv. In cele din urma, dar nu si mai putin important, calculii cu urati pot fi o forma de manifestare a unei diateze urice (guta), boala agravata de consumul exagerat de proteine de origine animala.
Fara a determina obligatoriu formarea de pietre, dar crescand posibilitatea aparitiei acestora, oxalatii, saruri prezente in alimentele de origine vegetala pot „pune si ei umarul”. Salata, spanacul, nucile, ceaiul, ciocolata contin oxalati. Totusi studiile au aratat ca mai ales anumite alimente ar creste oxalatii urinari: rubarba, spanacul, nucile, tarata de grau.
Ce poti face ca sa previi litiaza renala?
– Bea multe lichide, iar cand te expui la caldura si transpiri ai grija sa compensezi cu strictete ce ai pierdut!
– Evita suplimentele de calciu inutile, ca si pe cele de vitamina D, implicata in eliminarea renala a calciului. Daca totusi ai nevoie de calciu si stii ca in familie au fost persoane cu litiaza renala, ia suplimente cu citrat de calciu. Sunt cele mai bune.
– Evita dozele mari de vitamina C – pot favoriza formarea de calculi, mai ales la cei cu antecedente familiale in domeniu. Consuma mai putine proteine de origine animala!
– Adauga cat mai putina sare la mancare!
– Daca doctorul ti-a spus ca ai calculi ce contin oxalati, este bine sa renunti la alimentele bogate in asa ceva (spanac, stevie, loboda, cacao, ciocolata, smochine).
– Regula de baza, insa, ramane hidratarea, care „spala” rinichii de saruri si, indiferent de situatie, combate cu succes litiaza.
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Carența de zinc: semne și măsuri de luat
15.09.2023