Dieta pentru gută, alimente permise, alimente interzise
Articol verificat de: Dr. Corina Zugravu
Guta este o formă dureroasă de artrită care apare atunci când nivelurile ridicate de acid uric din sânge determină formarea și acumularea cristalelor în și în jurul unei articulații. Acidul uric este produs atunci când organismul descompune substanțe chimice numite purine. Acestea apar în mod natural în corpul tău, dar se găsesc și în anumite alimente.
13.02.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 19 secundeGuta afectează mai ales articulația de la baza degetului mare de la picior. Durerile apar brusc și sunt severe, însoțite de înroșirea și inflamarea articulației afectate. Forma manifestă clinic a bolii este mai frecventă la bărbați și de obicei se moștenește în familie. Adresați-vă medicului dacă prezentați astfel de simptome!
Dieta pentru gută poate ajuta la scăderea nivelului de acid uric din sânge. Aceasta nu este însă un tratament, dar poate reduce riscul de atacuri recurente de gută și poate încetini progresia leziunilor articulare. Ca principii generale, dieta recomandată pentru gută este foarte apropiată de alimentația sănătoasă, ea protejându-ți și aparatul cardiovascular. Persoanele cu gută care urmează o dietă cu rol protectiv au nevoie în general și de medicamente pentru a reduce durerile și pentru a reduce nivelul de acid uric din sânge.
Scopurile dietei pentru gută
Dieta e important să te ajute:
- Să atingi o greutate sănătoasă și să-ți îmbunătățească obiceiurile alimentare;
- Să eviți majoritatea alimentelor care conțin purine;
- Să incluzi unele alimente care pot reduce nivelul acidului uric.
Ce alimente este indicat să eviți
- Organele – evită produsele din carne, precum ficatul, rinichii, care au un conținut mare de purine și contribuie la niveluri ridicate de acid uric în sânge.
- Berea și băuturile alcoolice din cereale (votcă și whisky).
- Carnea roșie (porc, miel, vânat).
- Fructele de mare, precum creveți, homari, hamsii, sardine.
- Produsele bogate în fructoză, cum sunt unele băuturi dulci, cereale sau produse fast-food.
Ce alimente să consumi
- Consumă lactate cu un conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi iaurtul sau laptele bătut
- Fructe proaspete și legume
- Nuci și semințe
- Cartofi, orez, pâine și paste
- Ouă, cu moderație
- Cafeaua poate ajuta la scăderea nivelului de acid uric, dar trebuie consumată cu moderație
Unele vegetale, precum spanacul sau sparanghelul sunt bogate în purine, dar studiile au demonstrat că nu cresc riscul de gută sau de atacuri de gută.
Exemplu de meniu pentru persoanele cu gută
Micul-dejun
- Cereale integrale neîndulcite cu lapte proaspăt sau lapte bătut
- O ceașcă de căpșune proaspete
- Cafea
Prânz
- Grătar de piept de pui
- Salată din verdețuri și legume proaspete, 1 linguriță de semințe sau nuci, oțet balsamic și ulei de măsline
- 2 felii de pâine integrală
- Lapte cu puține grăsimi
Gustarea de după-amiază
- O ceașcă de cireșe proaspete
Cină
- Somon la grătar
- Mazăre sau fasole fiartă
- O ceașcă de paste integrale cu ulei de măsline
- Iaurt sau lapte cu puține grăsimi
- O ceașcă de pepene proaspăt
- Un ceai din plante
Nu uita să te hidratezi foarte bine!
Poți substitui alimentele cu unele similare.
Dintre suplimentele alimentare, cel mai recomandat în caz de gută este vitamina C, care poate reduce nivelul de acid uric din sânge și reduce inflamația.
Boala celor bogați
Guta a fost menționată în scrieri vechi încă din Antichitate, fiind observată la oamenii înstăriți, care aveau o dietă bogată în produse din carne. O explicație științifică a bolii a fost descoperită abia în 1848, de către medicul englez Sir Alfred Baring Garrod, care a găsit o relație cauză-efect între excesul de acid uric și această afecțiune. Tot el a recomandat pentru prima dată evitarea alimentelor care conțin purine, ca terapie pentru această afecțiune.
Grăsime viscerală? Iată câteva motive pentru care trebuie să o reduci
09.12.2024