Ceaiul verde te ajută să slăbești
Cunoscut și sub numele de ceai nefermentat sau ceai virgin, ceaiul verde este obținut din frunzele de Camelia sinensis. Ceaiul verde este diferit de ceaiul negru datorită procesului de obținere care presupune oprirea procesului natural de fermentație. Imediat după recoltare, frunzele sunt trecute prin abur, uscate și rulate. Prin uscare se păstrează vitaminele (A, B, E și C), precum și mineralele (fier, calciu, fosfor și potasiu). Ceaiul verde mai conține: uleiuri esențiale, teină, tannini catechici, flavonoide (quercetina, quercitrina), aminoacizi, teaflavina, tearubigina, proteine, alcaloizi (teobromină, teofilină, dimetilxantină, xantină, adenină).
16.10.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 58 secundeCeai verde, efecte pentru sănătate
- Polifenolii și catechinele combat radicalii liberi produși de poluare, fum de țigară, gaze de eșapament, ultraviolete;
- Alcaloizii exercită un efect de stimulare nervoasă;
- Teină (cafeină) stimulează arderea grăsimilor, are proprietăți diuretice;
- Flavonoidele protejează împotriva stresului;
- Substanțele aromatice dau o savoare deosebită ceaiului.
Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grăsimilor și factor de protecție anticancer.
Topește grăsimile
Virtuțiile ceaiului verde nu se limitează doar la menținerea sănătății și energizare, ci determină și topirea grăsimilor. Este cunoscut faptul că ceaiul verde contribuie la accelerarea metabolismului și de aceea se asociază în dietele de slăbire deoarece este o băutură plăcută, fără calorii și benefică pentru a scapă de kgilogramele în plus.
Acțiunile ceaiului verde care favorizează scăderea în greutate constau în următoarele:
- dezintoxică organismul;
- luptă contra retenției de apă (acțiune diuretică);
- reduce nivelului colesterolului și a trigliceridelor sangvine;
- acțiune antioxidantă;
- stimulează digestia, combate constipația, efect laxativ;
- efect energizant, deși are un conținut mult mai scăzut de teină decât ceaiul negru.
Prepararea infuziei de ceai verde
Pentru a prepara o infuzie de ceai verde, se lasă apa la fiert și atunci când începe să clocotească, se ia de pe foc și se adaugă ceaiul verde (1 linguriță la 250 ml apă). Se lasă la infuzat timp de 5 minute. Nu este bine să lăsăm infuzia pentru mai mult de 5 minute, deoarece concentrația prea mare de teină poate avea efecte toxice; se pot adaugă 1-2 lingurițe de miere și o felie de lămâie la fiecare cană de ceai verde.
Sfaturi utile:
- Bea cel puțin o ceașcă de ceai verde pe zi pentru sănătate, energie și longevitate, pentru a te apăra de radicalii liberi din mediu și pentru a-ți menține tonusul.
- Bea 3 căni pe zi de ceai verde dacă ții cură de slăbire;
- Ceaiul verde nu se consumă după ora 17 deoarece conține cofeină și poate produce insomnie;
- Dacă preferi un ceai mai tare, limitează-te la trei căni pe zi, altfel poți avea insomnii sau palpitații, deoarece conține cafeină.
- Este mai indicat ceaiul sub formă de frunze verzi sau uscate, obținut prin oparire, decât ceaiul la pliculeț, care își pierde puțin din virtuțiile curative.
- Dacă vrei să slăbești mai repede, încearcă să bei până la 7 căni pe zi, dar folosește un ceai mai slab. Nu uită totuși că trebuie să folosești moderația în orice caz, cu atât mai mult în ceea ce privește ceaiul verde.
Bine de știut!
Este de preferat să nu se bea ceai verde cu două ore înainte de culcare. Nu se recomandă consumul în timpul sarcinii și alăptării.
Ce este iarba grasă și ce beneficii are?
18.07.2024