Orice tip de mișcare contează și ajută la creșterea speranței de viață
Nu rata nicio ocazie să faci mișcare, fie chiar și câțiva pași în plus! Oamenii de știință ne asigură că practicarea oricărui sport, la orice intensitate, este benefică pentru sănătate și reduce mortalitatea.
12.04.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 55 secundeExercițiul fizic este întotdeauna binevenit și benefic. Indiferent de tip și durată, activitatea fizică reduce mortalitatea în toate cazurile, conform unui studiu recent publicat în British Medical Journal. Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au combinat datele din opt studii realizate în Statele Unite, Marea Britanie și Scandinavia, pentru a forma o cohortă globală de 36.000 de participanți cu vârsta de peste 40 de ani.
Toți au purtat un dispozitiv pentru monitorizarea activității fizice timp de cel puțin patru zile pe săptămână, iar unii – pe parcursul întregii săptămâni. În total, subiecții au fost urmăriți timp de șase ani. În acest timp, aproximativ 2.500 dintre ei au murit.
24 de minute de „sport” în fiecare zi
Dispozitivul pentru monitorizarea mișcării a permis o înregistrare exactă a cât de activi din punct de vedere fizic erau participanții. În general, acest tip de date sunt adesea supraestimate atunci când participanții înșiși sunt cei care trebuie să-și contorizeze activitatea fizică zilnică.
Cei 36.000 de participanți au fost împărțiți în patru grupuri. În grupul cel mai activ, riscul de deces a fost cu 60% mai mic decât în grupul cel mai puțin activ. Concret, la fiecare 1.000 de participanți, 23 de persoane au decedat în grupul care făcea cel mai mult sport și 130 în grupul care făcea cel mai puțin.
Pentru a obține beneficii optime pentru sănătate, oamenii de știință au reușit să determine numărul ideal de minute de activitate fizică pe zi, în funcție de intensitatea activității. Astfel, în cazul în care activitatea este moderată sau susținută, cum ar fi mersul pe jos în pas vioi, reducerea maximă a mortalității este stabilită la 24 de minute pe zi. Această cifră este foarte apropiată de cele 30 de minute de activitate zilnică recomandate oficial de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În cazul activităților de intensitate redusă, cum ar fi treburile casnice și mersul pe jos lent, timpul optim necesar este mult mai mare, de 300 de minute pe zi (sau cinci ore de exerciții fizice).
„Rezultatele noastre arată o asociere puternică între activitatea fizică și riscul de mortalitate. Acest lucru a fost valabil indiferent de intensitatea activității, ceea ce înseamnă că sporirea cantității totale de sport, indiferent dacă este ușoară, moderată sau mai intensă, a contribuit în toate cazurile la scăderea mortalității. Faptul că o activitate ușoară poate aduce, de asemenea, beneficii pentru sănătate sugerează că persoanele în vârstă sau care nu sunt capabile de o activitate fizică intensă pot beneficia în continuare de o activitate mai relaxată”, explică Ulf Ekelund, unul dintre cercetători.
Statul în șezut nu trebuie să dureze mai mult de 9,5 ore pe zi
Pentru a susține buna funcționare a organismului și a ne menține sănătatea, este important să facem cât mai multă mișcare, fie ea și foarte ușoară, zi de zi. Potrivit studiului, acest lucru nu este suficient.
Oamenii de știință au analizat și impactul timpului petrecut stând jos în timpul zilei. Deloc surprinzător, a rezultat că șederea prelungită pe scaun este dăunătoare.
„Am reușit să stabilim că riscul crescut de mortalitate este asociat cu un stil de viață sedentar (adică statul pe scaun mai mult de 9,5 ore pe zi). Pe de altă parte, perioadele de mai puțin de 9,5 ore nu par să aibă niciun impact asupra sănătății”, a precizat Ulf Ekelund.
În cazul anumitor meserii foarte sedentare – așa cum sunt toate ocupațiile „de birou” – , aceste 9,5 ore sunt atinse rapid. O persoană care lucrează 35 de ore pe săptămână petrece câte 7 ore pe zi la locul de muncă sedentar. Dacă adăugăm o oră de stat jos în timpul pauzei de prânz și două ore de privit la televizor seara, cota este deja depășită (7+1+2=10). În funcție de tipul de transport utilizat, ar trebui să mai adăugăm și timpul petrecut în mașină sau în transportul public.
Așadar, dacă vrem să trăim mult și bine, este esențial să ne ridicăm cât mai des de pe scaun și să ne mișcăm măcar un pic, fie că suntem acasă sau la serviciu.
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024