Mituri si adevaruri despre grasimea abdominala
Sunt foarte putini norocosi care fara o preocupare anume – dieta si sport – au talia supla si frumos definita. In rest, intr-o masura mai mica sau mai mare, ne confruntam cu totii cu aceasta pacoste – depunerile inestetice de grasime din jurul abdomenului.
08.02.2019
Timp estimat de citire:
3 minute, 25 secundePentru ca este o problema foarte raspandita, a si devenit o chestiune la care se pricepe toata lumea. Tocmai de aceea, informatiile despre grasimea abdominala si tot felul de sfaturi pentru combaterea ei sunt nenumarate. Le vom cerne, in continuare, pe cele corecte de cele neadevarate.
Este cel mai nociv tip de grasime.
Adevarat! Grasimea acumulata in zona taliei este mai periculoasa decat cea depusa pe solduri, coapse sau alta zona a corpului. Exista nenumarate studii care pun in evidenta legatura ei cu diverse afectiuni, asa ca diabetul zaharat de tip 2, bolile de inima, accidentul vascular cerebral sau chiar cancerul de san si cel colorectal.
E cauzata de consumul de alimente grase, asa ca untul, cascavalul sau mezelurile.
Fals! In mod incontestabil, alimentatia bogata in grasimi poate avea o contributie substantiala la cresterea in greutate si ingrosarea taliei. Cu toate acestea, nu reprezinta o cauza exclusiva. Excesul de calorii, indiferent de sursa lor, este cel care ne face sa luam proportii si sa avem colacei.
Unele tipuri de lipide pot redirectiona grasimea din alte zone in cea abdominala.
Adevarat! Cercetatorii de la Universitatea Wake Forest din California, SUA, au descoperit ca acizii grasi trans se fac vinovati de cresterea cantitatii de grasime stocata in zona burtii, inclusiv prin redistribuirea tesutului adipos spre abdomen din alte parti ale corpului. Acizii grasi trans sunt grasimi de origine vegetala cu structura moleculara modificata in urma unei reactii chimice, numita hidrogenare. Acestia se gasesc in special in margarina, produse de patiserie, biscuiti si alte produse foarte procesate.
Fa-ti un obicei din a bea ceai verde. Cercetatorii sustin ca substantele din ceaiul verde, cunoscute sub numele de catechine, stimuleaza organismul sa arda mai multe calorii si sa previna stocarea grasimii in zona burtii.
Abdomenele te scapa de burta.
Fals! Persoanele care vor sa elimine tesutul adipos din zona ambdominala aleg, de regula, sa faca multe abdomene, crezand ca astfel vor rezolva problema mai repede. Abdomenele, insa, indiferent de modul lor de realizare, nu prea ajuta la diminuarea stratului de grasime interesat, ci intaresc musculatura abdominala. Cel mai eficient mod de a te descotorosi de burtica este realizarea exercitiilor aerobice, asa ca alergatul, inotul, ciclismul etc. Efectuate la intensitate moderata, timp de cel putin 30 de minute, 5 zile pe saptamana, acestea iti cresc semnificativ sansele sa-ti atingi obiectivul.
Dieta bogata in fibre ajuta la subtierea taliei.
Adevarat! Daca vrei sa tii la distanta kilogramele in plus si sa ai talie de viespe, adauga mai des cerealele integrale in meniu. In acest sens, poti inlocui produsele din faina alba cu cele din faina integrala, la fel si orezul alb cu cel salbatic, nedecorticat. Un studiu aparut in Jurnalul American de Nutritie Clinica arata ca o dieta bogata in cereale integrale, controlata din punct de vedere caloric, favorizeaza reducerea circumferintei taliei in cazul subiectilor cu obezitate abdominala.
E mai greu de „topit” decat grasimea din alte zone.
Fals! Atunci cand slabesti, este foarte probabil sa o faci in contul grasimii care-ti capitoneaza mijlocul. Studiile observationale sustin ca aceasta este prima care cedeaza atunci cand urmezi un regim alimentar echilibrat, asociat unui program regulat de exercitii fizice.
Exercitiile fizice sunt esentiale! Ele conduc la reducerea inflamatiei, la scaderea nivelului zaharului din sange si la ameliorarea tuturor celorlalte tulburari metabolice asociate cu excesul de grasime abdominala.
Barbatii stocheaza mai multa grasime abdominala decat femeile.
Adevarat! In general, barbatii au tendinta de a depune mai multa grasime in zona abdominala decat femeile. Responsabile de acest lucru sunt diferentele hormonale. Inainte de varsta de 40 de ani, femeile depoziteaza cea mai mare parte a grasimii pe solduri, coapse si fese. Dupa 40 de ani, cand se produce scaderea nivelului de estrogen, grasimea corporala este redistribuita in zona abdomenului.
Genele noastre pot favoriza castigul ponderal, determinand locul in care se stocheaza surplusul de grasimi. Aceasta influenta nu reprezinta un verdict. Cu mici eforturi, ea poate fi tinuta sub control.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta cu tărâțe de Psyllium: secretul detoxifierii și slăbirii rapide
11.10.2024