“Secrete” de slăbit bazate pe știință

Dr. Corina Zugravu, medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Timp estimat de citire4 minute, 22 secunde

Ca și cum 2020 nu ar fi adus destule vești proaste, iată că mai avem de luptat cu un inamic: kilogramele în plus. Chiar dacă am lucrat de acasă și multe din interacțiunile noastre au fost virtuale, prăjiturile, gogoșile și plăcintele au fost cât se poate de reale.

Desigur, ți-au oferit sprijin… ”moral” în vreme de stres, dar a venit momentul să ștergi urmele lăsate de excesele alimentare. Sunt multe diete la care poți apela: de la postul intermitent, la keto. M-am gândit însă că cel mai util ar fi să îți ofer câteva elemente pe care să îți construiești un program, dincolo de “secretele“ clasice pe care le știe toată lumea.

Evită dietele rapide

Înainte de a începe, însă, vreau să îți împărtășesc un gând: cred că nu e cazul nici să te învinovățești dacă te-ai îngrășat puțin, nici să îți propui să slăbești rapid. În lunile din urmă am trecut cu toții printr-o perioadă de presiune psihică mărită și de stres, poate uneori în mod inconștient. Dacă adaugi la acest cocktail deloc sănătos și presiunea unei diete foarte stricte, cu certitudine îți vei face mai mult rău decât bine. Deci cu calm și bună dispoziție, încearcă să folosești câteva din punctele de mai jos:

Controlul porțiilor sau număratul caloriilor

Criticat de mulți ca adăugând presiune pe psihicul celui care încearcă să slăbească, reprezintă o metodă excelentă pe termen scurt. Nu e cazul să devină o obsesie, desigur. Dar câteva zile de socotit în care poți folosi și o aplicație de pe telefonul mobil (cronometer, my fitnesspal, etc.) îți pot oferi un punct de plecare de la care să reușești în viitor să îți controlezi ingestia de calorii astfel încât să nu mănânci nici prea mult, nici prea puțin. Din proprie experiență știu că maximum o săptămână este de ajuns pentru a te simți apoi cât se poate de orientat în planificarea meselor.

Nu condamna complet carbohidrații

Dietele de tip Low Carb nu sunt sustenabile pe termen lung și îți creează o senzație de disconfort care te poate face să renunți la dietă, mai ales dacă anterior consumai multe amidonoase. Nu toți carbohidrații sunt la fel și, de regulă, sunt contraindicați cei care se absorb rapid, de tipul celor pe care îi găsim în produse zaharoase. Încearcă să incluzi în dietă carbohidrați proveniți din alimente integrale (de exemplu, paste din grâu integral, fulgi integrali la micul dejun etc.) și nu te priva complet de alimentele de acest gen. Metabolismul are nevoie de carbohidrați, creierul, inima, hematiile, mușchii se hrănesc cu așa ceva. Doar că ingeră-i în forma corectă.

Alternative mai sănătoase

Pentru că vorbeam de paste, poți căuta alternative care să îți permită să le mănânci des, dacă ești mare amatoare de așa ceva. De exemplu, astăzi se fac paste din diferite forme din konjac. Nu, nu este o băutură alcoolică, ci o algă bogată într-un fel particular de fibră numita glucomanan. Am mai vorbit aici de glucomanan, el reține cantități mari de apă și are aproape zero calorii. Nu este nimic sintetic în produsele din konjac, ele sunt folosite de mult timp în Japonia. Doar că mai nou le-am descoperit și noi și, odată cu ele, metode de a le include in dieta. In fond, gustul pastelor vine de la sos. Deci spală bine pastele din konjac, fă un sos bun și… gata!

Mănâncă proteine

Este ceva ce știi, proteinele țin de foame și stimulează metabolismul. Problema mare este că proteinele vin cu… ”bagaj”. Adică alimentele cu multe proteine au adesea și multă grăsime, deci foarte multe calorii. Un exemplu la îndemână este cașcavalul. Sau orice brânză maturată, bine uscată. Cele 30% proteine sunt acompaniate, din păcate, de multe grăsimi și de foarte multe calorii. Alege alimente mai dietetice: o brânză slabă, un ou, tofu,.. etc. Se poate apela și la suplimente proteice, cele pe bază de zer de lapte sau proteină din soia fiind cele mai indicate

Nu mânca feluri de mâncare complicate

Mănâncă simplu, alimente obișnuite, cât mai aproape de forma lor naturală. În felul acesta, ai șansa de a te bucura de toată bogăția de vitamine și minerale pe care o conțin. Dar și de fibre, care te satură și care scad absorbția nutrienților calorigeni.

Mănâncă încet

Un studiu efectuat acum mult timp a arătat că singurul factor important care a prevăzut creșterea în greutate de-a lungul timpului a unui lot de copii a fost viteza cu care își consumau mâncarea. Nu e cazul să mesteci fiecare gură de mâncare 20 de minute. Dar studiile arată că mâncatul mai lent scade per total chiar și aportul caloric. Deci încetinește ritmul și alocă prânzului importanța cuvenită.

Succes!

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate