Fibrele, benefice pentru sanatatea creierului

Timp estimat de citire1 minut, 0 secunde

Consumul de alimente bogate in fibre – cum ar fi broccoli, nuci, ovaz, fasole sau pâine integrala – ar putea intârzia imbatrânirea creierului prin declansarea producerii unui acid gras cu lant scurt care are proprietati antiinflamatoare.

Concluzia se desprinde dintr-un recent studiu aparut in revista „Frontiers in Immunology”, care a investigat efectele fibrelor asupra activitatii microglia. Acestea sunt un ansamblu de celule imune din creier, care, pe masura ce imbatrânim, tind sa devina hiperactive si cronic inflamate, fenomen considerat a fi una dintre principalele cauze ale tulburarilor de memorie si declinului cognitiv la vârste inaintate. Studiile anterioare au aratat ca medicamentele pe baza de butirat, un acid gras cu catene scurte, produs in colon atunci când bacteriile fermenteaza fibrele, poate imbunatati memoria si reduce inflamatia, in cazul cobailor. De data aceasta, oamenii de stiinta au demonstrat ca aceste beneficii pot fi obtinute prin simpla crestere a consumului de fibre. Analiza genetica a markerilor inflamatori a relevat ca dieta bogata in fibre scade in mod semnifcativ inflamatia care afecteaza microglia. Cercetatorii suspecteaza ca acest lucru se datoreaza diminuarii producerii unei substante proinflamatoare cunoscute sub numele de interleukina-1β, pe care unele studii au asociat-o cu boala Alzheimer.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate