Cum sa tai 100 de calorii: 20 de trucuri
Te-ai pricopsit cu rotunjumi nedorite si ai vrea sa le faci disparute, insa numararea caloriilor si monitorizarea stricta a ceea ce mananci ti se pare a fi o misiune mult prea complicata? Ei bine, nici nu-i musai sa faci asta. Cateva mici schimbari alimentare s-ar putea sa fie suficiente.
14.11.2018
10073


Timp estimat de citire:
3 minute, 59 secundePentru a opri castigul ponderal si a-ti readuce silueta la formele dorite, de foarte multe ori nu-i nevoie decat de doar doua masuri simple: sa parcurgi cu 2.000 de pasi mai mult in fiecare zi si sa consumi cu 100 de calorii mai putin. Daca atingerea primului obiectiv se rezolva cu ajutorul unui divice destept, care sa-ti contorizeze pasii, pentru indeplinirea celuilalt, te invitam sa tii cont de sugestiile noastre. Sunt modalitati ingenioase de a reduce aportul caloric, a caror punere in practica nu-ti va ridica niciun fel de probleme.
- Lasa-ti sandviciul descoperit
Elimina felia de paine pe care, de obicei, o pui deasupra. Nu vei observa nicio diferenta, poate doar una legata de intensitatea savorii.
- Consuma mai putina quinoa
Redu-ti portia obisnuita de o cana la jumatate si compenseaza cu mai multe legume.
- Inlocuieste laptele integral
Opteaza ori de cate ori poti pentru versiunile degresate sau cu 1% continut de grasime.
- Foloseste vase mai mici
Ascunde vederii paharele si bolurile mari si pastreaza-le la indemana pe cele mici pentru sucul si cerealele de dimineata.
- Ocoleste patiseriile
In locul unei daneze sau al unui melc urias cu branza dulce si stafide, savureaza un shake de banane si lapte degresat.
- Incearca taiteii vegetali
Fa-ti paste din morcovi, sfecla rosie, dovlecei sau dovleac, cu ajutorul unui aparat de spiralat legume. Sunt mai bogate in substante nutritive si au mai putine calorii decat pastele fainoase.
- Prepara pizza cu blat crocant de conopida
Nu are gustul obisnuit de pizza, insa cel putin arata la fel. In plus, este o versiune mai sanatoasa si mult mai prietenoasa cu silueta decat cea cu blat din aluat.
- Presara scortisoara in cafea
Uita de siropurile pentru aromarea cafelei. Nu doar ca sunt doldora de calorii, ci mai si determina un „montagne russe” glicemic, favorabil ingrosarii taliei. In schimb, imbogateste-ti savoarea cafelei cu o jumatate de lingurita de praf de scortisoara sau nucsoara.
- Gateste fara grasime
Utilizeaza tigai cu invelis non-aderent si, eventual, un spray de gatit atunci cand iti faci oua ochiuri sau calesti legume.
Chiar daca ai crescut cu ideea ca trebuie sa termini totul din farfurie, nu te simti obligat/a sa faci asta. De cele mai multe ori mancam prea mult, exact din acest motiv.
- Substituie orezul alb cu cel de konjac
Pe langa faptul ca are un continut neglijabil de calorii, orezul de konjac este si o excelenta sursa de fibre, care ajuta la mentinerea senzatiei de satietate.
- Umple-ti omleta cu legume
La preparea omletei, in loc de cascaval, sunca sau bacon, foloseste din plin ceapa verde, ardei, rosii, ciuperci, spanac si alte verdeturi.
- Mai usor cu untul de arahide
Fiecare lingura de unt de arahide te costa circa 100 de calorii. Asadar, in loc de portia ta obisnuita de doua linguri, multumeste-te doar cu una.
Scaderea consumului zilnic cu 100 de calorii vine cu avantaje importante si in ceea ce priveste sanatatea: pe termen lung, contribuie la o reducere semnificativa a riscului de a dezvolta diabet de tip 2 si boli cardiovasculare.
- Verifica eticheta conservei de peste
Atunci cand mergi la cumparaturi, fie ca alegi conserve ton, sardine sau hering, pune-le in cos doar pe cele in suc propriu, nu in ulei.
- Fa-ti un dressing dietetic
Drege-ti salata cu un amestec din doua linguri de otet balsamic, o lingurita de ulei extrvirgin de masline si ierburi aromatice.
- Renunta la felia de cascaval
Ca sa te bucuri in continuare de un sandvici delicios, pune, in schimb, o felie de salata verde in plus sau cateva rondele de rosii.
- Evalueaza-ti portiile
Asigura-te de fiecare data ca friptura pe care o ai in farfurie nu depaseste cu mult marimea unui pachet de carti de joc.
- Prefera gratarul
Cand vine vorba de carne, indiferent ca-i vorba de pui, vita, porc sau peste, opteaza mai degraba pentru preprarea ei la gratar, decat prin prajire sau pane.
- Asezoneaza cu suc de lamaie
Nu-ti mai ineca in unt legumele preparte la aburi. Ele pot fi foarte gustoase si daca le pulverizezi cu suc de lamaie sau lime!
- „Prajitureste” cu piure de mere
Reintepreteaza reteta deserturilor preferate si inlocuieste cu piure de mere jumatate din cantitatea necesara de grasime (unt sau ulei).
- Garniseste cu fructe de padure
Pentru mai multa savoare, orneaza-ti tartele, briosele sau checurile cu afine, mure, zmeura sau coacaze proaspete, si nu cu frisca, martipan sau glazura de zahar.
Cifra de 2.000 de pasi nu este atat de mare pe cat pare. Corespunde unei distante de aproximativ un kilometru si jumatate, care poate insemna si doua statii de autobuz, usor mai lungi.
Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase
15.03.2023