Mancatul selectiv, tulburarea alimentara aflata intre moft si obsesie

Timp estimat de citire1 minut, 30 secunde

Desi mancatul selectiv pare un moft specific copiilor, se regaseste si la tineri, si la adulti si este o afectiune cat se poate de serioasa. Mai exact, o tulburare de alimentatie de natura psihologica ce se traduce prin consumul, pe perioade lungi de timp, al unui numar foarte redus de alimente si respingerea vehementa a celorlalte. Riscurile unui astfel de comportament sunt foarte mari: de la dezechilibre nutritionale puternice la probleme gastrice si boli cronice.

Tulburarea mancatului selectiv are mai multe forme de manifestare. Exista persoane care mananca, ani la randul, doar cateva tipuri de alimente (burgeri sau pizza, spre exemplu), altele care consuma o singura grupa de alimente (cum ar fi lactatele), mancaruri cu o anumita textura, alimente care au un anumit tip de gust (picante, iuti), alimente de o singura culoare, cu o singura aroma sau forma ori preparate aflate la o anumita temperatura.

Cat de departe poate ajunge obligatia de a manca tot din farfurie

In momentul in care li se pun in fata mancaruri care nu intra pe lista preferintelor, persoanele afectate de aceasta tulburare au o senzatie puternica de respingere si chiar de rau fizic, manifestat prin senzatia de greata, de sufocare si chiar teama inexplicabila.

De multe ori, medicii incadreaza un astfel de comportament in categoria tulburarilor obsesiv compulsive sau le considera efecte ale unor traume din copilarie. Insistenta parintilor ca cel mic sa manance tot si absolut orice i se pune in fata, amenintarile, abuzurile pot duce la dezvoltarea unui astfel de comportament la maturitate. Anumite alimente sau tipuri de alimente pot fi asociate cu episoade triste din copilarie, iar simpla vedere a acestora poate duce la retrairea momentelor tensionate. In astfel de cazuri, vorbim despre fobii, care sunt greu de controlat si tratat.

Tulburarile de nutritie la adolescenti: cum le recunosti si ce poti face

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate