22.04.2020
2061


Timp estimat de citire:
2 minute, 51 secundeÎn situațiile cu foarte mult stres și incertitudine somnul de bună calitate reprezintă o raritate. Puțini dintre noi reușesc să doarmă bine nopțile, iar oboseala se tot acumulează…
Somnul reprezintă o nevoie fundamentală. Tocmai de aceea, în lipsa lui, multe dintre funcțiile organismului nu se mai desfășoară în mod corespunzător. Ne simțim epuizați, nu ne putem concentra, avem probleme cu atenția și memoria și devenim mai expuși riscului de a ne îmbolnăvi.
Ce e de făcut
În contextul actual, anxietatea legată de prezent, dar mai ales de viitor ne împiedică adesea să adormim. Astfel, obținerea unui somn odihnitor reprezintă un vis frumos pentru foarte mulți. Luke Gupta, un reputat cercetător și specialist în problemele somnului în cadrul Institutul Englez de Sport, explică, într-un articol pe bbc.com, ce putem face. El este cel care are grijă ca cei mai buni sportivi ai Marii Britanii să doarmă bine. Acest lucru e foarte important înaintea marilor competiții, când nivelul de stres este covârșitor. Mai jos, sunt cele 5 condiții de bifat, pe care Gupta le consideră esențiale pentru un somn de bună calitate.
1. Fără vești proaste înainte de somn
În mod inevitabil, sunt seri în care mergem la culcare foarte agitați. Poate pentru că am avut o discuție stresantă sau pentru că am urmărit cele mai recente știri. Desigur, vrem să știm ce se întâmplă, deoarece există multă incertitudine. Problema nu este neapărat că facem asta, ci momentul ales. Acest tip de informații ne aduc într-o stare de vigilență crescută. Asta înseamnă că ne va lua mai mult timp până când vom reuși să adormim. În cazul în care seara târziu este singurul moment în care ne putem pune la curent cu știrile, atunci mai bine amânăm ora de culcare și mergem la somn mai târziu. În loc să stingem imediat lumina și să încercăm să dormim, mai bine ne acordăm câteva clipe în care să facem ceva relaxant: să citim o carte, să ascultăm muzica preferată etc. În felul acesta vom merge la culcare într-o stare mentală mai bună și nu vom forța somnul.
2. „Vânarea” stării de somnolență
Somnul este ca o bandă elastică, ce se întinde în timp ce suntem treji. Pe scurt, cu cât este mai întinsă atunci când mergem la culcare, cu atât mai repede aceasta se va retrage – ceea ce reprezintă adormirea. Dacă ne-am trezit de foarte mult timp, vom fi mai somnoroși atunci când vom merge la somn și, cel mai probabil, vom adormi foarte repede. Mulți sportivi vor să meargă mai repede la culcare cu o seară înaintea competițiilor, în ideea că astfel vor dormi mai mult, iar acest lucru va avea un efect mai mare asupra performanței lor. Nu funcționează însă așa. Dacă ne culcăm mai devreme decât în mod normal, nu vom fi suficient de somnoroși, pentru că acea bandă elastică nu va fi la fel de bine întinsă. În cazul în care punem capul pe pernă fără să fim somnolenți, ne oferim mai multe ocazii să ne îngrijorăm și astfel vom sfârși prin a petrece mai mult timp în pat frământându-ne.

Sindrom premenstrual? Alimente de evitat și alimente recomandate
02.06.2023