Legătura dintre somn și sănătate
Un somn odihnitor de 8 ore pe noapte este una din regulile de aur pe care noi toți ar trebui să o respectăm cu strictețe. În pofida acestui lucru, stilul de viață haotic, orele petrecute peste program, stresul și luarea problemelor de serviciu acasă sunt doar câteva din cauzele care duc la neglijarea programului de somn.
25.07.2019
Timp estimat de citire:
2 minute, 47 secundeOdihna este fără doar și poate unul dintre cele mai importante principii de viață. Cei care dorm puțin și agitat se confruntă cu numeroase probleme de sănătate. Atât organismul, cât și mintea sunt direct influențate de felul în care dormim, astfel încât putem afirma că cei care respectă un program de somn de 7-8 ore prezintă o calitate a vieții net superioară, în comparație cu cei care neglijează acest aspect.
Creierul
Deși credem ca totul se pune în repaus când se doarme, creierul are o activitate importantă în timpul somnului. Procesarea informațiilor primite peste zi și organizarea acestora sunt activități pe care creierul le îndeplinește în timpul orelor de somn. Acesta este motivul pentru care după o noapte petrecută în stare de veghe vă veți simți confuz, nu vă veți găsi cuvintele și nu veți putea să vă concentrați nici măcar pentru a îndeplini cele mai simple activități.
Ochii
Ochii injectați, vasele sparte, cearcănele și pungile de sub ochi sunt doar câteva din semnalmentele celor care pierd nopțile. În plus, față de efectele de ordin estetic, mușchii oculari sunt afectați în cazul celor care nu dorm suficient. Din acest motiv, persoanele care neglijează odihna se plâng des de jenă, senzație de corp străin și spasme la nivelul ochilor.
Sistemul imunitar
Opt ore de somn pe noapte sunt esențiale pentru bunul mers al sistemului imunitar. Astfel, s-a observat ca neglijarea programului de odihnă (sub 6 ore de somn pe noapte) poate duce la slăbirea mecanismelor de protecție a organismului, ceea ce are drept consecință apariția bolilor infecțioase. Cu alte cuvinte, cei care dorm puțin se vor confrunta frecvent cu răceli și gripă.
Inima
De regulă, tensiunea arteriala scade în timpul orelor de somn. Oboseala cronică și nopțile pierdute sunt posibile cauze ale hipertensiunii arteriale. În acest sens, este esențială conștientizarea importanței celor 8 ore de somn, deoarece hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral).
Greutatea
Nutriționiștii atrag atenția asupra efectului nociv pe care surmenajul îl are asupra indicelui de masa corporală. Ronțăitul haotic și mâncatul la o oră târzie sunt frecvent întâlnite la cei care pierd nopțile. În timp, aceste obiceiuri greșite vor duce la supraponderalitate și, ulterior, la obezitate, cu toate riscurile asociate acesteia, inclusiv diabetul zaharat.
Tractul digestiv
După cum aminteam mai sus, mâncatul haotic este apanajul celor care nu dorm suficient. O altă consecință a acestui lucru este afectarea proceselor digestive. Aciditatea gastrică, secreția biliară și cea a enzimelor pancreatice sunt puternic influențate în cazul celor care nu respectă cele 8 ore de somn pe noapte. Acuzele principale ale persoanelor care neglijează odihna sunt greața, balonarea, durerea difuză abdominală sau arsura retrosternală (pirozis), constipația sau diareea.
Ce este colesterolul și cum îl menținem în limite normale - interviu dr. Gabriela Profir (video)
24.09.2024