Cum poti sa ai un somn linistit?
Tot mai des auzim de persoane care se plang de faptul ca nu pot dormi bine sau, chiar daca dorm, se trezesc mai obosite decat in momentul in care s-au culcat.
26.02.2019
Timp estimat de citire:
1 minut, 37 secundeLipsa de somn afecteaza organismul, iar specialistii in somn americani de la University of Pittsburgh School of Medicine and Western Psychiatric Institute and Clinic, spun ca printre sistemele corpului ce sunt afectate in mod negativ de somnul insuficient se numara: inima, plamanii, rinichii, apetitul, metabolismul si controlul greutatii, functionarea sistemului imunitar si rezistenta la afectiuni, sensibilitatea la durere, timpul de reactie, starea de spirit si functionarea creierului.
Iata cateva recomandari pentru un somn odihnitor
Pentru a tr bucura de un somn adanc ai nevoie de antrenament, astfel,
repeta recomandarile noastre nu o data, ci pe o perioada de 2-3 saptamani.
- Respecta un program regulat de somn.
- Pregateste camera in care dormi, astfel incat sa fie cat mai intuneric posibil. Chiar si nivelurile scazute de lumina activeaza glanda pineala. Aceasta glanda este o formatiune conica din creier, responsabila pentru secretia de melatonina, hormon ce regleaza somnul si starea de veghe.
- Asigura-te ca ai cat mai multa liniste in dormitor. Orice zgomot minor poate intrerupe somnul.
- Pentru un somn odihnitor este recomandat sa mentii o temperatura placuta in dormitor, care sa nu depaseasca 21 grade Celsius. Aceasta recomandare este una foarte importanta, deoarece in timpul somnului, temperatura corpului scade putin si, scazand temperatura camerei inainte de culcare, vei adormi mult mai usor. Conform expertilor in somnologie, in timpul somnului REM, temperatura corpului poate sa scada cu aproximativ 2 grade Celsius.
- Asigura-te ca ai eliminat orice disconfort. Pijamalele/camasa de noapte sa fie cat mai lejere.
- Incearca sa nu mai fii activ mental timp de o ora inainte de culcare.
- Nu te culca suparat sau furios.
- Stabileste-ti ora de culcare in asa fel incat sa ai parte de 8h de somn neintrerupt si obisnuieste-te sa te trezesti fara alarma, permitand ciclului natural de veghe-somn sa se reseteze singur.
Ce este colesterolul și cum îl menținem în limite normale - interviu dr. Gabriela Profir (video)
24.09.2024