Zahar dulce si amar
Zahar - este dulce, deloc ditetic si se gaseste in multe dintre alimentele pe care le consumam, chiar daca noi credem ca se afla numai in prajituri si dulciuri…
07.12.2011
4949


Timp estimat de citire:
3 minute, 8 secundeZaharul, ca si amidonul, este un carbohidrat. El se regaseste sub mai multe forme, care au insa un lucru in comun: dulceata.
Fructoza este o substanta organica dulce, care se gaseste in miere si in fructe.
Lactoza este un compus organic dulce, prezent in lapte.
Glucoza este unul dintre cele mai simple tipuri de zahar. In afara de faptul ca ea contribuie, impreuna cu fructoza, la crearea sucrozei, glucoza este prezenta in pâine, paste, tomate, orez si cereale. Glucoza se mai numeste si o zaharida prezenta in sangele nostru, constituind combustibilul cel mai pretios in obtinerea energiei.
FARA EXCESE!
Se spune ca zaharul nu dauneaza organismului daca nu este consumat in exces. Se sustine ca singurele probleme de sanatate legate strict de consumul exagerat de zahar sunt cariile dentare si obezitatea. Insa alimentele si sucurile dulci va pot ingrasa daca ele contin mai multe calorii decit consuma organismul.
Aportul de zahar confera o senzatie de satietate pe moment, el nu aduce organismului nutrimentele de care acesta are nevoie pentru nutritie: proteine, vitamine, minerale si fibre. Zaharul brun este singurul care contine o cantitate mai mare de minerale (precum potasiul si magneziul), insa, ca si zaharul alb, el este sarac in vitamine, proteine si fibre. Acesta este si motivul pentru care zaharul este cunoscut drept furnizor de energie, dar nu si de nutrimenti.
EXISTA DEPENDENTA DE ZAHAR?
Abuzul de zahar nu cauzeaza diabetul zaharat, asa cum se crede. Boala este o combinatie de factori genetici si de mediu. Atentie! A fi supraponderal comporta totusi un risc de aparitie a bolii. De aceea, persoanele care au rude cu diabet zahar tip II sunt sfatuite sa adopte un stil de viata sanatos echilibrat, care sa includa si multa miscare. Din pacate, putine studii referitoare la dependenta fata de zahar au fost facute pe oameni. Cercetarile intreprinse pe cobai au demonstrat ca zaharul face ca alimentele sa aiba un gust atât de bun, incât, la fel ca alte multe lucruri, poate stimula centrul placerii (situat la nivelul creierului) sa elibereze chimicalele placerii (endorfinele). Ciocolata este cel mai dorit aliment dulce. Ca sa nu ne simtim vinovati pentru ca vrem sa mâncam tot mai des ciocolata, ne amagim cu ideea ca… suntem “dependenti de ciocolata”, o asa-zisa dependenta de care nu se poate scapa.
RECOMANDARI
O dieta echilibrata si sanatoasa trebuie sa contina o cantitate “modesta” de zahar. Doza zilnica recomandata este de 10 – 11% din aportul total de calorii. Femeilor li se recomanda in jur de 40 de grame de zahar, zilnic (10 lingurite), in timp ce barbatii au voie 60 de grame (14 lingurite) .
O lingurita cu zahar cintareste 4 grame si contine 16 calorii!
Alimente care contin zahar
Cereale cu un continut ridicat de zahar; |
Cereale integrale (bogate in vitamine -complexul B, minerale – fier, magneziu, fosfor, zinc – proteine, fibre, antioxidanti etc.);
|
Biscuiti dulci, prajituri (inclusiv cele facute in casa);
|
Fructe proaspete sau uscate, alune, seminte, faina integrala;
|
Budinci;
|
Fructe coapte, iaurt, budinca din orez, piure de fructe;
|
Fructe conservate in sirop;
|
Compot de fructe;
|
Bauturi dulci;
|
Suc natural diluat cu apa, bauturi dietetice, lapte, apa;
|
Gem;
|
Gem cu un continut scazut de zahar, brânza degresata, banane, stafide;
|
Zahar adaugat in bauturi |
Reduceti treptat cantitatea de zahar din bauturile preparate, pina la evitarea adaosului de zahar. |

Fructele autohtone de toamnă – mic ghid
19.08.2021