Rețete gustoase pentru dieta alcalină
Dieta alcalină este un regim adoptat cu precădere de cei care doresc să aibă o alimentație sănătoasă și mai puțin de cei aflați în căutarea unei cure de slăbire eficiente. Cu toate acestea, dieta alcalină poate ajuta și la pierderea unor kilograme în plus datorită faptului că include preponderent alimente cu un conținut caloric scăzut, însă principala preocupare este legată de pH-ul acestora și mai puțin pe aportul de calorii
22.02.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 10 secundeÎnainte de a trece la prezentarea rețetelor promise în titlul materialului vom face o scurtă trecere în revistă a principiilor dietei alcaline, pentru a te ajuta să înțelegi mai bine rolul fiecărui ingredient despre care vom vorbi.
Care este scopul dietei alcaline
Diate alcalină are la bază o teorie destul de veche, însă nu pe deplin confirmată științific conform căreia alimentele care cresc aciditatea în organism pot provoca anumite boli, în timp ce alimentele care scad nivelul de aciditate reduc acest risc și chiar au efect vindecător. Așadar, regula de bază a acestei diete impune consumul de alimente care nu provoacă aciditate, având un pH alcalin, pentru a menține și a îmbunătăți astfel sănătatea organismului.
Unii adepți ai dietei alcaline susțin că aceasta are darul de a modifica și pH-ul sângelui, care este ușor alcalin, însă specialiștii în domeniul medical spun că organismul are capacitatea naturală de a regla pH-ul sângelui, care este foarte dificil de modificat prin alimentație, iar dacă acest lucru s-ar întâmpla ar putea genera complicații grave.
Ce alimente sunt permise în dieta alcalină
Dincolo de controversele referitoare la efectele dietei alcaline, se poate spune că aceasta este una sănătoasă întrucât include doar alimente naturale, benefice pentru organism.
Astfel, în meniul unei diete alcaline intră leguminoasele, fructele, nucile, semințele, legumele. De cealaltă parte, sunt de evitat produsele de origine animală (carne, lapte, ouă), produsele de panificație, dulciurile care conțin zahăr. Și acestea pot fi incluse ocazional în dieta alcalină pentru a echilibra nivelul pH-ului, însă doar în cantități mici
Rețete specifice dietei alcaline
Ingredientele acceptate în dieta alcalină pot fi combinate într-o gamă variată de preparate iar câteva exemple îți vom oferi în cele ce urmează.
Salată verde cu avocado și citrice
Deși citricele sunt ușor acide, sunt acceptate în dieta alcalină dacă sunt consumate alături de alte alimente cu proprietăți bazice, care să păstreze pH-ul peste valoarea neutră. Un exemplu este această rețetă pentru care ai nevoie de:
- O legătură de salată verde;
- Un avocado;
- O portocală;
- 100 de grame de nuci;
- Două linguri de ulei de măsline;
- Sucul de la o jumătate de lămâie.
Salata se spală și se taie mărunt, după care portocala și avocado se taie cubulețe. Miezul de nucă se zdrobește și se amestecă împreună cu salata și cubulețele de avocado și portocală, după care se prepară un dressing combinând uleiul de măsline și sucul de lămâie. La final se adaugă dressingul peste restul ingredientelor și astfel ai obținut o salată ce respectă rigorile dietei alcaline.
Supă cremă de legume
Cu siguranță ai auzit de supa cremă de legume și poate că te-ai și delectat cu savoarea sa, iar acum ai ocazia să afli că este un preparat specific dietei alcaline. Mai întâi trebuie să te asiguri că ai la dispoziție:
- Două linguri de ulei de măsline;
- 2 linguri de ulei de măsline;
- O ceapă;
- 2 morcovi;
- Două tulpini de țelină;
- Un cartof dulce;
- Un dovlecel;
- O linguriță de busuioc uscat.
Toate legumele se spală și se taie cubulețe după care se pune uleiul de măsline la încins. Legumele, cu excepția dovlecelului și a cartofului dulce, se pun apoi peste uleiul din tigaie și se călesc câteva minute. Între timp, se pune într-o oală un litru de apă în care se adaugă cartoful dulce, dovlecelul și legumele sotate. Se lasă totul la fiert timp de o jumătate de oră, iar când legumele sunt suficient de moi, se pasează până se obține o consistență cremoasă. La final, se adaugă busuiocul uscat și se mai amestecă de câteva ori, după care supa cremă poate se poate servi cu crutoane. Deși conțin făină și fac parte din categoria produselor de panificație, pH-ul acid al crutoanelor nu este atât de pronunțat încât să se încalce principiile dietei alcaline prin această combinație.
Tocană de linte
Vorbim de o rețetă de post care se potrivește foarte bine și în meniul unei diete alcaline, pentru că nu provoacă aciditate. Lista de ingrediente include:
- O cană de linte roșie;
- Două cepe;
- 2 morcovi;
- Două tulpini de țelină;
- 2 căței de usturoi;
- 4 căni de supă de legume sau apă;
- O linguriță de cimbru uscat;
- 2-3 linguri de ulei de măsline;
- 1 linguriță de boia de ardei dulce.
Pentru început se spală lintea și se pune la înmuiat o jumătate de oră, timp în care legumele se taie cubulețe. Se pune apoi uleiul la încins într-o tigaie și se adaugă legumele tăiate mărunt, lăsându-le la sotat aproximativ 5 minute. După aceea se scurge lintea de apă și se pune peste legumele din tigaie împreună cu cimbrul și boiaua de ardei. După gust, se adaugă și puțină sare, apoi se toarnă supa de legume sau apa și se amestecă bine. Se lasă la fiert cam jumătate de oră, până când mai scade nivelul lichidului.
Cu toate că usturoiul are un pH ușor acid, acesta este contrabalansat de celelalte ingrediente și astfel tocana de linte poate fi încadrată în categoria alimentelor specifice dietei alcaline.
Budincă de chia cu fructe de pădure
Dacă vei adopta o dietă alcalină probabil vei avea poftă și de un desert, iar această rețetă sperăm că te va satisface. Se prepară ușor, cu ajutorul următoarelor ingrediente:
- Un sfert de cană de semințe de chia;
- O jumătate de cană de lapte de migdale;
- O cană de fructe de pădure proaspete sau piure;
- O linguriță de miere.
Este important să folosești lapte de migdale întrucât laptele natural de origine animală nu este agreat în dieta alcalină. Așadar, în laptele de migdale se dizolvă lingurița de miere, după care se adaugă semințele de chia, care au nevoie de câteva ore pentru a absorbi lichidul. De aceea, e de preferat să faci această operațiune seara pentru a lăsa recipientul peste noapte în frigider. Dimineața se adaugă fructele de pădure și se amestecă în conținutul omogen, iar budinca o poți servi la micul dejun sau o poți păstra ca desert pentru prânz.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024