146 de motive ca sa renunti la zahar (partea I)
Prajituri cat mai dulci, cate o sticla mica de Cola bauta intr-o dupa-amiaza in care ne simtim lipsiti de energie (si, odata cu sucul, ingeram nu mai putin de 10 lingurite de zahar!) sau cereale pentru micul dejun cu adaos de ciocolata – zaharul pare ca este alimentul preferat al populatiei supraponderale a secolului 21.
08.08.2013
6647


Timp estimat de citire:
3 minute, 14 secundeNociv pentru sanatate, zaharul trebuie exclus din alimentatie, atat pentru a slabi, cat si pentru a-ti mentine o stare generala buna a organismului.
Dr. Nancy Appleton ne ofera 146 de motive pentru a renunta la consumul de zahar:
1. Zaharul poate suprima sistemul imunitar.
2. Zaharul tulbura legaturile minerale din organism.
3. Zaharul poate provoca hiperactivitate, anxietate, dificultati de concentrare si slabiciune la copii.
4. Zaharul poate produce o crestere semnificativa a trigliceridelor.
5. Zaharul contribuie la reducerea capacitatii de aparare impotriva infectiilor bacteriene (boli infectioase).
6. Zaharul cauzeaza pierderea elasticitatii si a functiilor vitale ale pielii – cu cat mananci mai mult zahar, cu atat pielea ta va arata mai rau.
7. Zaharul reduce numarul de lipoproteine de mare densitate.
8. Zaharul duce la deficit de crom.
9. Zaharul duce la cancer de ovare.
10. Zaharul poate mari nivelul de glucoza pe stomacul gol.
11. Zaharul cauzeaza deficit de cupru.
12. Zaharul interfereaza cu absorbtia de calciu si magneziu.
13. Zaharul poate slabi acuitatea vederii.
14. Zaharul ridica nivelul de neurotransmitatori: dopamina, serotonina si norepinefrina.
15. Zaharul poate provoca hipoglicemie.
16. Zaharul poate produce aciditate la nivelul tractului digestiv.
17. Zaharul poate provoca o crestere rapida a nivelului adrenalinei la copii.
18. Absorbtia deficitara de zahar este frecventa la pacientii cu boala intestinala functionala.
19. Zaharul poate provoca imbatranirea prematura.
20. Zaharul poate conduce la alcoolism.
21. Zaharul poate cauza carii dentare.
22. Zaharul duce la obezitate.
23. Aportul crescut de zahar creste riscul aparitiei bolii lui Crohn si colitei ulceroasa.
24. Zaharul poate provoca modificari frecvent intalnite la persoanele cu ulcer gastric sau duodenal.
25. Zaharul poate provoca artrita.
26. Zaharul poate provoca astm.
27. Zaharul influenteaza dezvoltarea necontrolata a Candida albicans (infectie genitala).
28. Zaharul poate cauza calculi biliari.
29. Zaharul poate provoca boli cardiovasculare.
30. Zaharul poate provoca apendicita.
31. Zaharul poate provoca scleroza multipla.
32. Zaharul poate provoca hemoroizi.
33. Zaharul poate provoca varice.
34. Zaharul poate augumenta reactiile la glucoza si insulina in randul utilizatorilor de contraceptive.
35. Zaharul poate duce la boli parodontale.
36. Zaharul poate contribui la osteoporoza.
37. Zaharul contribuie la aciditatea din saliva.
38. Zaharul poate provoca o scadere in sensibilitatea la insulina.
39. Zaharul poate sa scada nivelul de vitamina E (alfa-tocoferol) din sange.
40. Zaharul poate sa scada nivelul de hormon de crestere.
41. Zaharul poate mari colesterolul.
42. Zaharul poate mari tensiunea arteriala sistolica.
43. Zaharul provoaca somnolenta si activitate scazuta la copii.
44. O cantitate mare de zahar ingerata creste produsele finite glicare (zaharul este legat non-enzimatic de proteina).
45. Zaharul interfereaza cu absorbtia de proteine.
46. Zaharul poate cauza alergii alimentare.
47. Zaharul poate contribui la aparitia diabetului.
49. Zaharul poate contribui la aparitia eczemelor la copii.
50. Zaharul poate provoca boli de inima.
51. Zaharul poate afecta structura ADN-ului.
52. Zaharul poate schimba structura proteinelor.
53. Zaharul iti poate face pielea sa imbatraneasca, pentru ca schimba structura colagenului.
54. Zaharul cauzeaza cataracta.
55. Zaharul provoaca emfizem.
56. Zaharul provoaca arteroscleroza.
57. Zaharul poate cauza o crestere a lipoproteinelor de mica densitate (LDL).
58. Aportul crescut de zahar poate afecta homeostazia fiziologica a multor sisteme din organism.
59. Zaharul scade functionalitatea enzimelor.
60. Aportul de zahar este mai mare in cazul persoanelor ce sufera de Parkinson.
61. Zaharul poate provoca o modificare permanenta a modului in care proteinele actioneaza in organism.
62. Zaharul poate mari dimensiunea ficatului, din cauza ca sprijina diviziunea celulara.
63. Zaharul poate creste cantitatea de grasime din zona ficatului.
64. Zaharul poate mari dimensiunea rinichilor si poate produce schimbari patologice.
65. Zaharul poate deteriora pancreasul.
66. Zaharul sustine retentia de lichide in organism.
67. Zaharul este inamicul nr. 1 al digestiei.
68. Zaharul poate provoca miopie.
69. Zaharul poate altera mucoasa capilarelor.
70. Zaharul poate face ca tendoanele sa fie mai fragile.
71. Zaharul cauzeaza dureri de cap si migrene.
72. Zaharul joaca un rol in aparitia cancerului pancreatic la femei.
73. Zaharul poate influenta in mod negativ rezultatele scolare ale copiilor si poate provoca dificultati de invatare.
VA URMA

Surse alimentare bogate în zinc și importanța unei diete echilibrate
28.09.2023