Pericolele ascunse în iaurtul cu fructe
Consumat în special de copii la micul dejun dar apreciat în egală măsură și de numeroși adulți, iaurtul cu fructe pare un aliment benefic la prima vedere. Ingredientele de bază – iaurtul și fructele – sunt cât se poate sănătoase și recomandate în majoritatea dietelor, astfel că nimic dă de bănuit în aparență că ar fi ceva în neregulă cu acest aliment.
26.04.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 0 secundeCu toate acestea, iaurtul cu fructe nu este unul dintre alimentele pe care le-am recomanda pentru consumul zilnic, ba chiar te-am sfătui să eviți să-l mai cumperi din magazin. Spunem aceasta pentru că ne referim în mod special la iaurtul cu fructe din comerț, iar în cele ce urmează vei alfa și argumentele pe care ne bazăm.
Ce conține iaurtul cu fructe din magazine
Răspunsul pare simplu, însă pe lângă cele două ingrediente pe care nici nu mai e nevoie să le menționăm, în iaurtul cu fructe din comerț există și o serie de substanțe pe care pe care nu ți-ai dori să le consumi foarte des, cu atât mai puțin să le oferi copilului tău. La aceste substanțe ne referim când vorbim de pericolele ascunse în iaurtul cu fructe, iar în continuare te invităm să le descoperi.
Zahăr
Unul din principalele motive pentru care iaurtul cu fructe este adorat de copii constă în faptul că acesta este dulce. Mulți ar spune că această calitate se datorează fructelor din compoziția sa, însă acestea ar trebui sa fie prezente într-o cantitate mult mai mare pentru a conferi un gust dulce atât de intens. Prin urmare, în iaurtul cu fructe se adaugă zahăr sau alți îndulcitori, ceea ce nu este benefic pentru consumatori, mai ales pentru cei care sunt „abonați” fideli ai alimentelor din această gamă.
Așadar, cele mai multe sortimente de iaurt cu fructe din comerț pot fi incluse pe lista alimentelor cu zahăr adăugat, existând și câteva excepții. Chiar dacă pe unele ambalaje este menționat faptul că iaurtul cu fructe nu conține zahăr, acest fapt nu exclude folosirea altor îndulcitori, care sunt menționați cu litere mai mici pe etichetă.
Coloranți și substanțe aromatizante
Înainte de a-i simți gustul dulce, iaurtul cu fructe atrage consumatorii prin aroma plăcută și culoarea apetisantă care te îndeamnă ca măcar să-l încerci. Și în acest caz, prima impresie e că aroma și aspectul sunt date de fructele savuroase, însă aceste proprietăți se datorează în cea mai mare măsură unor aditivi alimentari. Este vorba de coloranți alimentari și aromatizați – substanțe care deși sunt aprobate pentru consum, nu sunt cea mai sănătoasă opțiune.
Conservanți
Iaurtul cu fructe arată întotdeauna proaspăt, cu toate că au trecut câteva zile de când a fost produs, iar în mod normal acest aspect ar fi trebuit să se estompeze, la fel și gustul. Senzația pe care o ai atunci când desfaci și guști un astfel de produs este că fructele abia culese tocmai ce au fost adăugate în iaurtul proaspăt, deși data de pe ambalaj arată că acest lucru s-a întâmplat sa mai demult. Prospețimea aparentă se datorează conservanților, care sunt alte substanțe ce se găsesc în iaurtul cu fructe. Și de această dată vorbim despre substanțe folosite în mod legal în industria alimentară, însă este mai recomandat să consumi un iaurt cu fructe proaspăt, abia preparat, decât unul cu conservanți.
Ce riscuri presupune consumul de iaurt cu fructe din comerț
Dat fiind faptul că sunt produse în cantități mari, cele mai multe sortimente de iaurt cu fructe care se găsesc în magazine conțin în proporții variabile substanțele enumerate mai sus, din cauza cărora consumul frecvent de astfel de produse poate genera anumite probleme de sănătate.
În primul rând, din cauza conținutului mare de zahăr, iaurtul cu fructe nu poate fi considerat un aliment sănătos, întrucât favorizează apariția excesului ponderal și totodată creșterea glicemiei, care duce la declanșarea diabetului.
De asemenea, aditivii alimentari despre care am vorbit pot provoca tulburări digestive mai ales dacă iaurtul cu fructe este consumat în cantități mari sau în mod constant, iar pe termen lung pot favoriza apariția unor afecțiuni cronice la nivel digestiv și nu numai.
În ceea ce privește potențialele beneficii, acestea sunt mai reduse întrucât nu întotdeauna sunt folosite fructe proaspete și astfel vorbim de un aport mai scăzut de vitamine și minerale. În același timp, zahărul și ceilalți aditivi alimentari distrug o bună parte din bacteriile probiotice pe care iaurtul le conține în mod natural și astfel se diminuează efetul benefic pe care acest aliment l-ar putea avea asupra digestiei.
Cum să alegi un iaurt cu fructe bun
Nu toate iaurturile cu fructe au aceste calități negative, însă majoritatea celor din comerț se încadrează în categoria produselor de evitat. Există și unele excepții, iar pentru a găsi un iaurt cu fructe cu adevărat sănătos trebuie să studiezi cu atenție etichetele produselor pe care le ai in vedere. Producătorii sunt obligați prin lege să menționeze pe etichete ingredientele folosite, astfel că îți va fi ușor să afli ce conține fiecare produs. Cu cât lista de aditivi este mai lungă și cu cât cantitatea de zahăr adăugat sau de alți îndulcitori este mai mare, e mai bine să lași produsul respectiv pe raft.
Cele mai bune sunt iaurturile cu fructe bio, care nu conțin niciun fel de aditivi dar sunt mai puțin profitabile din punctul de vedere al producătorilor întrucât presupun costuri mai mari de producție, sunt mai ușor perisabile și riscă să se piardă dacă nu se vând rapid. Din aceste motive se produc în cantități mai reduse și sunt mai greu de găsit, nemaipunând la socoteală prețul, care este mai mare decât al iaurturilor produse în cantități mari.
Cel mai sigur este să-ți prepari singur/ă iaurtul cu fructe pentru că nu este un proces complicat și presupune doar folosirea celor două ingrediente. În plus, îți poți alege fructele pe care le preferi, poți decide tu asupra cantității și poți încerca diferite combinații.
Dacă ai nevoie și de câteva recomandări, îți sugerăm iaurtul cu afine, cu fructe de pădure, căpșune, caise, vișine sau cireșe. De asemenea, poți adăuga și o mână de nuci, alune de pădure, fistic sau caju, iar atunci putem vorbi de un aliment cu adevărat sănătos.
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024