STUDIU: Inaltimea, printre factorii de risc pentru cancer
In mod incontestabil, persoanele inalte au multe avantaje. Sunt mai suple, mai atragatoare si lista poate continua. Exista insa si o parte goala a paharului. Recent, un amplu studiu suedez a pus in evidenta un dezavantaj considerabil. Potrivit oamenilor de stiinta, barbatii si femeile mai inalte se confrunta cu un risc mai mare de a se imbolnavi de cancer.
07.10.2015
2355


Timp estimat de citire:
2 minute, 7 secundeTeoria care leaga inaltimea de riscul de cancer circula de mai multi ani, mai mult sau putin fundamentata stiintific. Aceasta a fost confirmata de curand de catre o echipa de experti de la Institutul Karolinska din Stockholm. In urma unei analize care a implicat cinci milioane de adulti urmariti in ultimii 50 de ani, cercetatorii suedezi au demonstrat ca, pentru fiecare 10 cm in plus de inaltime, riscul de a dezvolta cancer de orice tip creste cu 18% in cazul femeilor si cu 11% in cel al barbatilor.
Riscul de cancer de piele si san, in capul listei
Rezultatele preliminare ale studiului lor au mai relevat ca atat femeile, cat si barbatii mai inalti au un risc cu pana la 30% mai mare de a dezvolta cancer de piele, inclusiv melanom. O asociere semnificativa a fost constatata si in ceea ce priveste riscul de cancer mamar, acesta fiind cu 20% mai mare in cazul femeilor mai inalte, comparativ cu cel observat in randul semenelor lor mai scunde.
Mai inalt = mai multe celule
Desi nu se stie exact de ce persoanele mai inalte sunt mai predispuse sa sufere de boli oncologice, cateva ipoteze au fost inaintate. Oamenii de stiinta spun ca persoanele mai inalte prezinta mai multi factori de crestere care ar putea incuraja dezvoltarea cancerului. Practic, ele au mai multe celule in corp, ceea ce inseamna o probabilitate mai mare ca una din ele sa se transforme din sanatoasa in canceroasa. Totodata, inaltii au nevoi nutrionale crescute, iar un aport alimentar mai mare prezuma o expunere la mai multi factori de risc pentru cancer, cum ar fi pesticidele, aditivii sau conservantii.
Referindu-se la concluziile studiului suedez, prof. Dorothy Bennett, seful centrului de cercetari moleculare din cadrul Universitatii St. George din Londra, a comentat ca era „foarte plauzibil” ca riscul de cancer al unei persoane sa aiba legatura cu numarul de celule din corpul acesteia. „Un cancer apare ca urmare a unei mutatii a unei singure celule normale. Persoanele mai mari au mai multe celule (nu celule mari). Astfel, riscul de melanom, de exemplu, e de asteptat sa creasca daca suprafata de piele e mai mare, care reprezinta patratul inaltimii”, a explicat profesorul.
Sursa: www.bbc.com
Natalia Talmacec

Carența de zinc: semne și măsuri de luat
15.09.2023