Studiu: Este mai dificil sa refuzi tentatiile culinare cand esti obosit

Timp estimat de citire1 minut, 2 secunde

Din ce in ce mai multe studii arata ca exista o legatura intre lipsa de somn si ingrasare, insa ultimul, realizat la prestigioasa Universitate Berkeley, aduce dovezi imbatabile. De altfel, multe persoane supraponderale se plang ca atunci cand sunt stresate si nedormite le este mult mai greu sa lupte cu poftele culinare – motivul ni-l spun oamenii de stiinta.

Echipa de cercetatori americani a format un grup de 23 de tineri sanatosi, testandu-le creierul dupa o noapte in care au dormit normal, precum si dupa o noapte in care nu s-au odihnit. Pentru a vedea daca regiunile din creier legate de pofta de mancare sunt afectate de somn, cercetatorii i-au rugat pe participanti sa le spuna cat de pofta le este de anumite alimente ce li se aduceau in fata, in timp ce creierul lor era scanat inainte de a manca.

Rezultatele au fost uimitoare: lipsa de somn reduce activitatea in lobul frontal, o regiune a creierului critica pentru controlul comportamentului si luarea unor decizii complexe, inclusiv alegerea mancarii. De asemenea, lipsa somnului slabeste legatura dintre dorinta de a manca si gust. Prin urmare, privarea de somn iti poate da peste cap dieta, pentru ca interactioneaza cu abilitatea ta de a-ti alege mancarea intr-un mod inteligent.

Raluca Mateescu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate