nutritie-sanatoasa
Sanatatea din bomboanele agricole
Exceptand gestul catalogat de cei mai multi drept lipsit de eleganta, consumul semintelor de floarea-soarelui este incurajat fara rezerve de specialistii in alimentatie datorita calitatilor nutritive deosebite. Fie ca vrei sa castigi cateva kilograme in plus intr-un mod sanatos, fie ca te preocupa sanatatea, semintele pot fi integrate in dieta zilnica, fiind o sursa buna de acizi grasi esentiali, vitamine si minerale. Mai ales ca se gasesc si decojite!
06.10.2011
4878


Timp estimat de citire:
3 minute, 16 secunde
Valori nutritionale la 100 g seminte de floarea-soarelui
Valoare energetica: 609 calorii
Proteine: 22,3 g
Lipide: 50,2 g
Glucide: 14 g
Fibre vegetale: 6 g
Sodiu: 2 mg
Valoare energetica: 609 calorii
Proteine: 22,3 g
Lipide: 50,2 g
Glucide: 14 g
Fibre vegetale: 6 g
Sodiu: 2 mg
Grasimi sanatoase, din belsug
Semintele de floarea-soarelui au un continut ridicat in acizi grasi polinesaturati (reprezinta mai mult de 65% din lipidele totale continute) care se gasesc mai ales sub forma de acid linoleic, eficient impotriva colesterolului. Acesta este un acid gras omega-6 esential (nu poate fi sintetizat de organism), prezent in alimentatia noastra, iar semintele de floarea-soarelui sunt printre alimentele cele mai bogate in acid linoleic. In jur de 20% din lipidele din semintele de floarea-soarelui sunt sub forma de acizi grasi mononesaturati (in principal sub forma de acid oleic). In general, o alimentatie bogata in acizi grasi mononesaturati este legata si ea de diminuarea riscului cardiovascular si poseda un potential de a scadea nivelurile de colesterol total si LDL-colesterol in sange. In plus, consumul acestor acizi grasi determina si cresterea nivelului de HDL-colesterol (colesterol “bun”), mai ales atunci cand inlocuiesc glucidele din alimentatie.
Cresc capacitatea antioxidanta
Antioxidantii sunt compusi care protejeaza celulele corpului de deteriorarea cauzata de radicalii liberi (molecule reactive care sunt implicate in aparitia bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer, a altor maladii, precum si in imbatranire). Semintele si uleiul de floarea-soarelui poseda un potential antioxidant deloc neglijabil. Consumul zilnc de seminte de floarea-soarelui creste capacitatea antioxidanta dupa 4 saptamani, iar un studiu efectuat a aratat ca puterea antioxidanta a uleiului de floarea-soarelui este asemanatoare cu cea a uleiului de masline. Vitamina E este principalul antioxidant din semintele de floarea-soarelui.
Bogate in minerale si vitamine
- Fosforul
Acest mineral joaca un rol important in formarea si mentinerea sanatatii oaselor si dintilor si, in plus, participa la cresterea si regenerarea tesuturilor si ajuta la mentinerea normala a pH-ului sangvin. - Manganul
Se gaseste in semintele de floarea-soarelui prajite si actioneaza ca si cofactor a numeroase enzime care faciliteaza diferite procese metabolice si participa la prevenirea distrugerilor celulare cauzate de radicalii liberi. - Magneziul
Are rol in dezvoltarea osoasa, sinteaza de proteine, actiuni enzimatice, contractie musculara, sanatatea dentara si functionarea sistemului imunitar. Joaca, de asemenea, un rol in metabolismul energetic si in transmiterea influxului nervos. - Cuprul
Are rol in formarea in organism a hemoglobinei si colagenului – care serveste la repararea tesuturilor. Mai multe enzime care contin cupru contribuie in mod egal la apararea organismului contra radicalilor liberi. - Fierul
Semintele de floarea-soarelui sunt o buna sursa de fier mai ales pentru femei, nevoile fiind superioare in cazul lor. Fiecare celula a corpului contine fier, acesta fiind esential in transportul oxigenului si in formarea globulelor rosii in sange. Absorbtia fierului din vegetale este favorizata de anumiti nutrienti cum ar fi vitamina C. - Zincul
Este util pentru sistemul imunitar, in fabricarea materialului genetic, in cicatrizarea plagilor si dezvoltarea fetusului, interactioneza cu hormonii sexuali si tiroidieni. in pancreas participa la sinteza si eliberarea de insulina. Se gaseste in cantitati importante in aceste seminte. - Acidul pantotenic sau vitamina B5
Face parte dintr-un complex de coenzime cheie, care ne permit sa utilizam in maniera adecvata energia extrasa din alimentele pe care le consumam. Participa, de asemenea, si la sinteza unor hormoni steroidieni (mesageri ai influxului nervos) si a hemoglobinei. - Vitamina B9
Participa la fabricarea tuturor celulelor corpului, mai ales a globulelor rosii. Joaca un rol esential in sinteaza de material genetic (ADN, ARN), in functionarea sistemului nervos si sistemului imunitar, in cicatrizarea plagilor si ranilor. Este foarte utila in cazul copiilor, in perioadele de crestere.
Dr. Laura Bara
.

Fructele autohtone de toamnă – mic ghid
Cu toate că în ziua de azi putem găsi aproape orice fel de fruct în hipermarketuri, consumul pro..
19.08.2021