Obezitatea – problema majora de sanatate

Dr. Laura Ene, consultant nutritie

Timp estimat de citire2 minute, 20 secunde

Obezitatea este considerata actual o problema majora de sanatate la nivel mondial, o adevarata epidemie ce se extinde cu o incidenta alarmanta in randul populatiei.Astfel, obezitatea si excesul ponderal reprezinta una din cele mai mari provocari in domeniul sanatatii in Europa de astazi.
Conform unui raport al Parlamentului European, statisticile arata ca in unele parti ale Europei, in randul populatiei adulte, 27% dintre barbati si 38% dintre femei sunt obezi, si peste jumatate sunt supraponderali, cu risc crescut (in proportie de 20% – 30%) de a deveni obezi. In randul copiilor din UE, actual se inregistreaza peste trei milioane de obezi si aproximativ 14 milioane de supraponderali si, ceea ce este mai grav, numarul acestora este intr-o rapida si continua crestere (in momentul de fata cu 400.000 pe an).

In Romania, statisticile ultimilor ani arata ca 20% dintre locuitori sufera de obezitate si alti 40% sunt supraponderali, ceea ce ne situeaza pe locul trei in Europa ca prevalenta a obezitatii. Insa, deosebit de alarmant este faptul ca peste 40% dintre copiii din Romania sunt supraponderali. Obezitatea nu este astfel doar o problema estetica, de imagine, ci mai ales o problema de sanatate, fiind perceputa si incriminata actual ca una din principalele cauze de mortalitate si morbiditate in randul populatiei generale.  Efectele negative ale excesului ponderal se rasfrang asupra tuturor aparatelor si sistemelor organismului, generand complicatii, dintre care unele redutabile, precum: diabet zaharat, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, dislipidemii, ateroscleroza sistemica, probleme articulare (boala poliartrozica), colecistopatii, probleme respiratorii, sindromul de apnee in somn, complicatii ginecologice si obstetricale sau cresterea predispozitiei catre diverse forme de cancer. Acestora li se adauga problemele de ordin psihologic deloc de neglijat, cum ar fi anxietatea, depresia, izolarea sociala, alienarea, modificari comportamentale generate de o foarte scazuta stima de sine si imagine deosebit de proasta asupra propriei persoane, care duce implicit la frustrari, la o relationare defectuoasa cu cei din jur si chiar conflicte.

Factorii de risc incriminati in aparitia obezitatii sunt multipli, de ordin individual si de mediu (sociali, economici, profesionali, familiali). Pe primul plan este citat abuzul alimentar combinat cu sedentarismul (aspecte deja binecunoscute ca factori determinanti), insa, la momentul abordarii terapeutice a obezitatii, trebuie tinuta seama si de predispozitia ereditara, de factorii congenitali, de afectiuni endocrine asociate si, nu in ultimul rand, de eventuale traume psihice si nervoase subiacente. Abordarea terapeutica devine astfel complexa, necesitand implicarea activa atat a medicului curant nutritionist, cat si a pacientului.

Acceptarea si mentinerea pe termen lung de catre pacientul obez a unei schimbari radicale a stilului de viata este piatra de incercare a oricarui medic nutritionist. Tratamentul implica astfel mai multe etape care trebuie parcurse cu stabilirea initiala a unor obiective mici, concrete si flexibile, care treptat vor duce la atingerea tintelor terapeutice dorite. Un obiectiv atins, oricat de mic, trebuie considerat un succes, constituind o baza de motivare continua.

Dr. Laura Ene, consultant nutritie

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

consultant nutritie

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate