logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

          decembrie 21, 2022

          Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

          decembrie 15, 2022

          Grupul Fildas – Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

          decembrie 12, 2022

          Încă un premiu pentru Fildas-Catena Grup: „Premiul pentru trei decenii de artă în business”

          noiembrie 1, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Menține-ți silueta, fără diete drastice

          ianuarie 18, 2023

          Categorii de alimente care îngrașă

          noiembrie 16, 2022

          15 alimente bune pentru slăbit

          noiembrie 15, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Top alimente care luptă cu inflamația

          ianuarie 30, 2023

          Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

          ianuarie 12, 2023

          Ce să mâncăm și ce să evităm în sezonul rece

          decembrie 13, 2022
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele

          ianuarie 16, 2023

          Alimentația pentru creier sănătos

          ianuarie 12, 2023

          Alimente fără gluten: ce opțiuni ai

          ianuarie 6, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!

          septembrie 22, 2022

          Fitness la vârsta a treia

          septembrie 5, 2022

          Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022

Gastronomice

Mitologie si gastronimie laolalta.

01.12.2009

tonica

1463

Timp estimat de citire:

9 minute, 7 secunde

– La un banchet, Einstein ii spuse unei doamne care insista sa-i explice teoria relativitatii: “Cum as putea sa-ti explic prepararea taiteilor, daca nu stii ce-i aia faina?”

– Dupa mitologia egipteana, omenirea  a fost salvata de la pieire datorita chimiei alimentare. Iata ce spune legenda: Zeul Ra, care domnea in Egipt, imbatranise, iar oamenii incepusera sa puna la cale nelegiuri impotriva lui. Maniat, Ra o trimise pe fiica lui sa-i nimiceasca. Sub chipul fioros al zeitei-leoaice Hathor-Sahmet, aceasta ii nimici pe oameni in asemenea masura, incat batranul zeu al soarelui ii trimise vorba sa se opreasca. Zeita, insa, insetata de sange, nu-si asculta tatal si continua uciderea oamenilor. Ingrijorat, zeul a tinut sfat cu ceilalti zei si a trimis in tara Elefantina “curieri sprinteni la picior, care sa alerge cum fuge umbra trupului”, sa-i aduca mineralul rosu numit DIDI, punandu-si in acelasi timp toate sclavele sa macine orz pentru bere. Amestecand berea cu mineralul rosu macinat de morarul din Heliopolis, facandu-l asemenea sangelui de om, a turnat sapte mii de vase peste Egipt. “Zeita sosi dimineata si gasi toate cufundate in umiditate si fata ei se umplu de bucurie. Pleaca imbatata si nu-i mai recunoscu pe oameni.” Aceasta este explicatia obiceiului din Egiptul antic, cand, in ziua sarbatoririi zeitei Hathor, oamenii aduceau la templu ei atatea vase cu bere cate sclave avea Ra.

– In secolul al XVI-lea aurul se folosea, dupa sfatul alchimistilor, la tratamentul diferitelor boli. El se administra in doua feluri: fie sub forma de de praf amestecat in mancare, fie mancandu-se supa preparata dintr-o gaina umpluta cu bani de aur!

– Descartes era mare amator de mancaruri fine. Intr-o zi, aflandu-se la masa, primeste vizita unui nobil care, impertinent, se mira ca pe masa se afla friptura de caprioara. Obraznicia-i fu rasplatita cu un raspuns usturator: “Credeti monsenior, ca natura a facut lucrurile bune numai pentru ingnoranti ?”

– In biografia lui Descartes scrisa de Baillet se afirma ca marelui matematician ii placeau in mod deosebit omletele preparate din oua… clocite, timp de 8-10 zile!

– Deosebirea dintre un matematician si un fizician se poate demonstra usor cu ajutorul a doua probleme:
Problema 1-a. Ce trebuie sa facem ca sa fierbem o oala plina cu apa, atunci cand avem o oala goala, apa, chibrituri si un resou cu gaz? Ambii raspund la fel: umplem oala cu apa, o punem pe resou, aprindem focul.
Problema 2-a. Ce trebuie sa facem ca sa fierbem o oala plina cu apa, atunci cand avem chibrituri si resou cu gaz?
Fizicianul: aprindem focul. Matematicianul: desertam apa din oala si…iata-ne ajunsi la datele problemei anterioare pe care am rezolvat-o!

– Pasionat pescar amator, lui Marcus Aurelius ii era ciuda pe nobilii egipteni din suita reginei, mai norocosi la pescuit decat el, care in ziua aceea nu prinsese nimic. Pentru al imbuna, Cleopatra ii zise: “Egiptenilor le e dat sa prinda pestii, iar romanilor sa prinda regi”.

– Nero numea ciupercile “mancarea zeilor”. Predecesorul sau, Claudius zeificat dupa moarte, fusese otravit cu ciuperci!

– Henric al IV-lea, regele Frantei, dorea ca fiecare francez sa aiba duminica o gaina in oala.

– In afara salvarii Romei antice de cucerirea de catre gali, gasca mai e legata de un eveniment istoric: salvarea Angliei. Cand i s-a dus vestea infrangerii uriasei flote spaniole “Invincibila Armada”, regina Elisabeta se afla la masa si manca friptura de gasca. De atunci, in ziua de Craciun a fiecarui an, in Anglia se mananca friptura de gasca.

– Cronicarul si calugarul iezuit Maimbourg inainte de a incepe sa scrie, obisnuia sa bea o sticla de vin. In cazul cand avea de povestit o batalie, erau necesare doua sticle “pentru ca ingrozitoarea imagine a razboiului sa nu ma faca sa-mi pierd curajul” spunea el.

– Voltaire afland ca la Paris s-a dat ordin sa se arda cartile a exclamat: “Cartile mele sunt asemanatoare castanelor: cu cat sunt mai prajite cu atat se vand mai bine !”

– Adus din America, foarte greu s-a raspandit in Franta cultura cartofului, populatia fiind convinsa ca produce ….lepra. In zadar s-au utilizat cele mai iscusite metode de combatere a acestei prejudecati, mergandu-se pana la afirmatia lui Ludovic al XIV-lea ca floarea lui preferata este floarea de cartof, in acest scop suveranul o purta mereu la butoniera, iar curtenii il imitau. Solutia acestei grele probleme a fost gasita de Parmentier: un camp mare pe langa Paris era cultivat cu cartofi. In timpul zilei campul era pazit de armata, care nu permitea sa se atinga de cartofii pentru masa regelui. In schimb, noaptea, paza slaba de tot, santinelele avand ordin sa nu observe ca parizienii furau pe capete mancarea regala. Dar recunostinta era si pe atunci o floare mai rara decat floarea cartofului: la alegerile de deputati ai Parisului, Parmentier a cazut in urma opiniei starnite de protestul unui alegator: “Nu-i dati votul astuia! El este cel care a inventat cartoful si o sa ne faca sa mancam numai cartofi!” Daca nu ar fi fost foamete periodica- aproape la fiecare zece ani – periculoasa leguma nu s-ar fi putut raspandi in Europa. In Italia numai porcilor li se dadeau cartofi, in Germania, din cand in cand si detinutilor, in Franta se spunea ca produc lepra si, inca in a doua jumatate a secolului XIX-lea, unii savanti europeni erau convinsi ca tuberculoza este atat de raspandita pe continentul nostru datorita….tot bietului cartof !

– Lui Lucullus i se datoreaza aclimatizarea in Italia a ciresului.

– Arta culinara din timpul Imperiului abunda in mirodenii si in ierburi indigene sau importate din Orient. Se utilizeaza din belsug piperul (sub forma de boabe sau macinat), chimenul, anasolul, usturoiul, cimbrul, ceapa, ruta, patrungelul, maghiranul, silphium (o umbrelifera odoranta originara din Cirenaica, specie azi disparuta) si “garum”.

– “Garum”-ul se folosea in cele mai multe produse preparate si rezulta din macerarea in sare si otet a intestinelor de peste, mai ales de toni si de scrumbii. Garum avea o aroma puternica si se producea aproape peste tot in bazinul Mediteranei; era insa mai ales apreciat cel care provenea din pescariile de la Gades (Cadix). Existau mai multe calitati, unele foarte costisitoare, altele ieftine. De asemenea se folosea “alec”, reziduu ramas in ulcioare dupa ce se storcea un “garum” lichid.

– Reteta romana (dupa Appicius) a unei “rate, cocor, potarniche, turturele, porumbel gulerat, gugustiuc sau late pasari”:
“Se curata, se aranjeaza si se pune pasarea intr-o cratita de pamant;  se adauga apa, sare, marar si se fierbe inabusit. Inainte de a se muia pasarea, se scoate si se pune in alta cratita impreuna cu untdelemn si “garum”, si cu un smoc de marghiran si coriandru. Dupa ce se termina fieberea, se adauga o cantitate mica de vin fiert pentru ca sosul sa capete culoare. Se striveste piper, leustean (sau telina de munte), chimen, coriandru, o radacina de “silphium”, ruta, vin dulce, miere, se stropeste pasarea cu propria ei zeama, se adauga un pic de otet. Se pune acest sos in cratita, se incalzeste, se leaga cu faina de cartofi si se serveste pasarea pe o farfurie impreuna cu zeama.”

– Reteta unui purcelus de lapte (dupa Appicius): “Se goleste purcelusul de viscere prin bot (ca un burduf), si apoi se umple cu pui indopati, mezeluri, carnati, sturzi, potarnichi, curmale fara samburi, ceapa afumata, melci si tot felul de ierburi. Se coase purcelusul si se coace la cuptor. Dupa coacere, i se desface spinarea si i se impregneaza carnea cu sos facut din ruta, cu “garum”, cu vin dulce, cu miere si untdelemn.”

– Prima cereala consumata in era paleolitica se pare ca a fost glyceria sau festuca fluitans, graminee asemanatoare meiului. Mai tarziu, au intrat in alimentatie specii primitive de secara, ovaz si mei. In afara vegetalelor, se consumau melci, scoici, viermi, omizi, insecte. Animale mari (maimute, rinoceri, ursi cenusii, elani, bizoni) erau greu de vanat si ca atare nu erau mancate decat in mod intamplator, spre deosebire de calul salbatic, care era un vanat curent. Carnea se consuma cruda sau fripta (pe pietre fierbinti) iar mai tarziu fiarta.

– Arta condimentarii a aparut inca din paleolitic, marcand o etapa in dezvoltarea civilizatiei; ea presupunea un anumit rafinament. Asezonarea alimentelor se facea mai intai cu cenusa, apoi cu sare, drept condimente folosindu-se usturoi, mustar, untisor de apa (creson), chimen si alte plante aromate. Pentru indulcire “bucataresele” din paleolitic intrebuintau seva de artar si mesteacan, precum si mierea salbatica.

– Painea, sub o forma primitiva de paine-lipie nedospita, apare in paleolitic. In Franta, in localitatea Mas-d’Azil, s-au descoperit cele mai vechi resturi de grau si orz, conservate in oalele de lut. Se presupune ca painea a aparut acum 8.000-10.000 de ani pe coastele occidentale ale Mediteranei. Tot atunci apar pe “masa” stramosilor nostrii lintea si bobul.

– Multe popoare au fost si mai sunt consumatoare de insecte. Romanii mancau cu multa pofta niste larve ale unor specii de coleoptere, pe care le numeau”cossus”. Naturalistul francez Fabre a gustat si el cateva exemplare de asemenea larve “cossus” si sustinea ca ar avea un oarecare gust de migdale si de vanilie.

– Accesoriile pentru masa: fata de masa, tacamurile si scobitorile apar inca din evul mediu; lingurile si furculitele nu se utilizeaza inainte de secolele XIII-XIV. Abia Renasterea avea sa introduca la mesele oamenilor solnitele, carafele si paharele, care constituiau uneori adevarate obiecte de arta.

–  Dupa lungi cercetari intreprinse de un grup de specialisti, s-a ajuns la concluzia ca inventatorul macaroanelor ar fi Marco Aroni, care poseda un mic local langa Napoli in secolul al XVIII-lea. In urma succesului pe care Aroni l-a inregistrat cu prepararea macaroanelor, el a infiintat si prima fabrica de macaroane din lume.

                                                                                       
                                                                                  

Etichete:

Articole recomandate din categoria Uncategorized

De ce este indicat să-ți schimbi regimul de slăbire
Multe persoane vor să piardă în greutate cu orice preț și într-un interval cât mai scurt de t..

13.09.2021

Stan Stefan
Glucide bune vs rele, glucide rapide vs lente

02.06.2021

Dr. Alin Popescu
O cafea tare înainte de antrenament crește arderea grăsimilor

05.04.2021

Natalia Talmacec
noutati
Dieta în copilărie, hotărâtoare pentru sănătatea viitoare

17.02.2021

Natalia Talmacec
noutati
Nu toți pacienții confirmați cu COVID-19 produc anticorpi protectori

08.10.2020

Natalia Talmacec
noutati
Dieta hiposodata

01.03.2019

Natalia Talmacec
Legumele verzi mentin creierul tanar

31.08.2018

tonica

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1030446
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 344490
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 347628
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 293886
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 158920

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Editorial Noutati Evenimente Sport Psihologie

Recomandări din alte categorii

Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”
Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Menține-ți silueta, fără diete drastice
20 de rezoluții sănătoase pentru noul an
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne